9.5 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Vlada uspela od spomladi do sedaj podvojiti zdravstvene kapacitete, toda te se zaradi neodgovornih posameznikov nevarno polnijo

Trenutno je hospitaliziranih že 313 covid bolnikov, na intenzivni negi se jih zdravi 56, od tega jih je 38 na respiratorju. Bolnišnice so v zadnje pol leta omogočile čim večje kapacitete za zdravljenje bolnikov, a kadra primanjkuje, delno tudi zato, ker se soočajo z visokim številom okužb. S pomočjo usposabljanja in reorganizacije jim je tako uspelo zagotoviti podvojene kapacitete namenjene bolnikom. Vlada je sporočila, da je trenutno v bolnišnici na voljo preko 400 postelj za Covid-19 bolnike, a vendar glede na število obolelih in okuženih bodo omejene kapacitete prehitro zapolnjene, saj smo po besedah vodilne infektologije Bojane Beović že na zgornji meji.

 

Večina misli, da ko govorimo o pojmu postelje, govorimo o fizičnih posteljah, a je več kot to. “Ko govorimo o posteljah, gre za virtualni pojem, kjer štejemo ljudi, ki ob teh posteljah stojijo in skrbijo za bolnika,” je obrazložila infektologinja Bojana Beović za Nova24TV. Obrazloži, da je ravno kader kritičen, saj ga je nemogoče v šestih mesecih usposobiti.“To je tisto kar nam manjka, postelje so dobijo kjerkoli. Seveda je popolnoma nemogoče v teh nekaj mesecih in tednih usposobiti medicinske sestre in zdravnike,” je še obrazložila.

Vlada je sporočila, da je ob začetku epidemije na voljo le 120 postelj s pripadajočim zdravniškim osebjem za Covid bolnike, teh kapacitet pa je danes po njihovih navedbah 400. Omenjene kapacite jim je uspelo zagotoviti s pomočjo tečajev in prerazporeditvijo kadra po bolnišnicah. “Bili so številni tečaji za uporabljanje zaščitne opreme, tudi kako obravnati bolnike s Covidom, ampak vsi ti tečaji so bili namenjeni že oblikovanim medicinskim sestram in zdravnikom,” je obrazložila Beovićeva. Po njenih besedah je prav tako zelo težko opravljati usposabljanja, saj je bolezen nova in je za to potrebno še dodatno priučiti kader, ki v osnovi še ni delal s Covid bolnikom.

Nemogoče pa je dobiti novega zdravnika ali pa medicinsko sestro v tako kratkem času, saj gre za dolgotrajno šolanje, kadra pa je primanjkovalo že pred prvo razglasitvijo epidemije. “Že pred epidemijo smo opozarjali, da je slovensko zdravstvo zlasti na tem kadrovskem področju šibko,” je še obrazložila.  S tečaji in prerazporeditvijo jim je uspelo podvojiti število kapacitet. “Ampak smo že na zgornjem robu,” je še poudarila Beovićeva. Prerazporeditev, ki bo potrebna za več postelj, bo seveda okrnila druge programe obravnav in drugih bolnikov, seveda po načelu, kdo je tisti bolnik, ki potrebuje bolj nujno in takojšnjo medicinsko obravnavo.

V Splošni bolnišnici Celje imajo izpad kar 70 zaposlenih zaradi okužbe z novim koronavirusom
V Splošni Bolnišnici Celje oskrbujejo 28 covid bolnikov, devet bolnikov je v intenzivni enoti, na respiratorju je sedem covid bolnikov. Covid postelje so tako v celjski bolnišnici že skoraj zapolnjene, saj imajo na voljo 22 postelj v navadnem covid oddelku in 9 postelj v oddelku za intenzivno covid nego. Do srede naj bi z reorganizacijo pridobili še nekaj postelj, tako da bi kapacitete povečali na 35 navadnih in 22 intenzivnih bolniških covid postelj. Splošna bolnišnica Celje se trenutno sooča z izpadom 70 zaposlenih, ki so bodisi okuženi bodisi so v karanteni, so zapisali na Celje.info.

Na Twitterju se je oglasil tudi zdravnik in specializant infektologije Federico V. Potočnik, ki pravi, da je zastrašujoče naraščanje števila poslabšanj tistih, ki so bili pozitivni na koronavirus. “Danes v Celju selimo oddelke in reorganiziramo urgentni center, ki bo namenjen samo Covidu,” je še opisal resnost situacije v bolnišnici.

V bolnišnici Murska Sobota kapacitete zasedene
V Splošni bolnišnici Murska Sobota je zasedenih vseh 25 postelj, namenjenih obravnavi bolnikov s covidom-19, in še dodatne štiri, tako da zdravijo 29 bolnikov. Poleg teh so od štirih postelj za intenzivno zdravljenje zasedene tri, v prihodnjih dneh bodo pripravili še 20 postelj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine