14.2 C
Ljubljana
torek, 18 junija, 2024

Vlada za več kot deset odstotkov dvignila financiranje STA in kot kaže, bo priskrbela tudi nov zakon o STA

Piše: Lea Kalc Furlanič

Vlada je na današnji seji potrdila besedilo pogodbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) za letos. Vrednost pogodbe je v primerjavi z lanskim letom višja za 243.600 evrov oziroma za dobrih deset odstotkov. Za podpis in izvajanje pogodbe je vlada pooblastila v. d. direktorice urada za komuniciranje Petro Bezjak Cirman.

Vrednost letne pogodbe znaša 2.271.600 evrov, višina mesečnih nadomestil pa ne bo odvisna od štetja novic, ampak pogodba ponovno uvaja mesečno plačilo v dvanajstih enakih zneskih v višini 189.300 evrov. Podpis pogodbe z direktorjem STA Igorjem Kaduncem je predviden za petek opoldne. Dvig obsega financiranja je zlasti posledica večjih stroškov agencije za izvajanje javne službe, je dejala Petra Bezjak Cirman.

Vir financiranja STA so med drugimi tudi sredstva državnega proračuna, ki jih STA pridobi na podlagi letne pogodbe med ustanoviteljem – torej Vlado RS in STA. Pogodbeni stranki sta sporazumni, da bo Vlada RS Slovenski tiskovni agenciji za opravljanje javne službe v letu 2023 izplačala nadomestilo za opravljanje javne službe v skupni višini 2.271.600 evrov. Glede na to, da je bil znesek pogodbe v preteklem letu 2.028.000 evrov, bo STA v letošnjem letu prejela za 243.600 evrov več proračunskih sredstev oziroma bo znesek višji za dobrih deset odstotkov.

“Slovenska tiskovna agencija opravlja pomembno novinarsko delo stalnega, celovitega, točnega in objektivnega zagotavljanja informacij o dogodkih v Sloveniji in po svetu. Finančne negotovosti, ki je pestila STA v zadnjem času, je s tem konec, saj po poslovnem načrtu STA dodeljen denar zadostuje za normalno delovanje agencije,” je navedla.

Vse v redu in prav, a če je pogodba enaka, kot je bila pod direktorjem Bojanom Veselinovićem, kar so dosegli konec leta z uredbo o prenehanju prejšnje uredbe iz Janševe vlade, torej plačilo javne službe STA  ni odvisno od štetja  člankov in fotografij, ampak ima STA avtomatično vsak mesec zagotovljenih 189.300 evrov, se poraja sklep, da bo vlada pač STA nakazovala denar, pa če tam kaj naredijo ali nič.

Na naše vprašanje, ali se bo zaradi povišanja sredstev morebiti povišalo število zaposlenih, je dejala, da je to v domeni direktorja STA Kadunca. »Pričakujem, da bodo tudi zaposleni imeli kaj od tega povišanja sredstev vlade za STA, morda povišanje plač. So povsem neodvisni, mi ne vplivamo na njihove odločitve, imajo svoj nadzorni svet,« je ubranila odločitev vlade.

Na vprašanje novinarke STA, ali se morebiti pripravlja nov zakon o STA, zato da bi preprečili morebitne težave s financiranjem STA pod katero koli vlado, je Bezjak Cirmanova odgovorila, da  je to vprašanje oziroma pobuda za kulturno ministrstvo. »Verjamem, da bo slednje prisluhnilo zaposlenim na STA in menim, da je zakon potreben prevetritve, saj je star že deset let.«

»Kot je znano, je nekdanji direktor Veselinovič goljufal pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti STA – kljub temu da so v zakonu fotografije opredeljene kot javna služba, ki je brezplačna, jih je na trgu prodajal. Kako bo sedaj s fotografijami?« je bilo še eno naše vprašanje. »Ostaja podobno kot je bilo v prejšnji pogodbi, štiri fotografije v visoki resoluciji ostajajo brezplačne, v okviru javne službe,« je odgovorila. Pogodba pred njo pa je opredeljevala uporabo vseh fotografij zastonj.

Zanimalo nas je še, kaj je o STA razsodilo Računsko sodišče (RčS): »Ker gre za pogodbo med državnim organom in podjetjem, nas še zanimajo ugotovitve računskega sodišča v zvezi s tem. Računsko sodišče je namreč napovedalo, da bodo ugotovitve znane že do septembra 2022. Imate vi kaj informacij?« Po našem vedenju namreč javnost še ni bila obveščena, kaj se v zvezi z STA dogaja na Računskem sodišču. Cirmanova je odgovorila, da so se s predstavniki Računskega sodišča sestali konec leta, takrat je tudi stekla revizija, za katero pričakujejo, da se bo zaključila v tej polovici leta. Ter da bodo dobili smernice, kako naj se spremeni zakon o STA: »Ukom sodeluje z RčS in pričakujemo, da bo slednje čim prej podalo usmeritve, kakšno naj bi bilo pravilno oz. zakonito delovanje STA, ki ga bodo oni ugotovili pri svojem revidiranju. Če je bilo kaj narobe doslej.«

To o reviziji RčS tako na grobo, saj je Ukom revizijo predlagal še v času, ko ga je vodil mag. Uroš Urbanija (v času Janševe vlade). Prvi sklep RčS  tedaj je bil, da bodo STA revidirali le za poslovni leti 2019 do 2021, vendar se je Ukom pritožil in predlagal, da računsko sodišče v STA izvede revidiranje pravilnosti poslovanja najmanj za poslovna leta od 2018 do 2021. Urbanija je tedaj izpostavil, naj računsko sodišče »naredi resno revizijo zlorab davkoplačevalskega denarja na STA. To, kar so predlagali po letu in pol, ko jih je Ukom prvič pozval k reviziji, je totalni blef od revizije.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine