31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Vlada spet proti upokojencem in invalidom

Piše: Moja Dolenjska

Poslanci SDS so v parlamentarno proceduro vložili predlog sprememb pokojninskega zakona, po katerem bi za vse upokojence in prejemnike invalidskih nadomestil uzakonili božičnico. Ta bi znašala najmanj 50 % višine letnega dodatka.

Predlog SDS pa je vlada včeraj na predlog ministrstva, ki ga vodi Luka Mesec, človek brez dneva delovne dobe v realnem sektorju (gospodarstvu), zavrnila.

Mesec in ostali ministri so namreč ocenili, da je za upokojence dobro poskrbljeno. V SDS pa so prepričani, da bi uzakonjena božičnica pripomogla k izboljšanju položaja upokojencev in prejemnikov invalidskih nadomestil. Upokojenci so namreč pod to vlado (Svobodo, SD in Levico) ena izmed najbolj izpostavljenih skupin državljanov. Ali drugače. Vlada se do njih obnaša izredno mačehovsko in jih podcenjuje.

Spomnimo. Doslej so božičnico za upokojence imeli v svojem programu le v stranki SDS, upokojenci so to tudi prejeli v času, ko je vlado vodila ta stranka. Zdaj pa bi to zapisali še v zakon.

V kakšnem položaju so upokojenci, pokaže tudi podatek, da je od skupno 531.096 upokojencev, ki so v aprilu 2024 prejemali starostno, delno, invalidsko, družinsko ali vdovsko pokojnino, kar 309.277 oziroma 58,23 % takšnih, ki so prejemali pokojnino nižjo od 900 evrov oziroma nižjo od praga tveganja revščine.

Tudi zagotovljena pokojnina in zagotovljena vdovska pokojnina v višini 748,27 evra ne dosegata praga tveganja revščine oziroma je znesek za kar 154,73 evra nižji od praga tveganja revščine.

Vlada Roberta Goloba se je sicer zavezala, da bo izpeljala pokojninsko reformo, vendar so bila do zdaj na vladi sprejeta zgolj izhodišča za pokojninsko reformo. Časovnica pa se, kakor tudi pri ostalih napovedanih reformah, neprestano zamika. To, kar je doslej znano, da naj bi naredili, pa gre v škodo upokojencev.

Po predlogu SDS, če bi bil zakon sprejet, bi morali upokojenci še letos prejeti:

  • pokojnina do 650 evrov: 460 evrov letnega dodatka in božičnica 230 evrov;
  • od 650,01 evrov do 780 evrov: 320 evrov letnega dodatka in božičnica 160 evrov;
  • od 780,01 do 920 evrov: 260 evrov letnega dodatka in božičnica 130 evrov;
  • od 920,01 do 1.110 evrov: 210 evrov letnega dodatka in božičnica 105 evrov;
  • nad 1.110 evrov: 150 evrov letnega dodatka in božičnica 75 evrov.

O predlogu SDS za božičnico mora zdaj odločati še državni zbor, glede na razmerje moči pa je malo verjetno, da poslanske skupine ne bi sledile zavrnilnemu sklepu vlade.

Morda pa le? Pustimo se presenetiti. Robert Golob je na izletu v ZDA, nato bo pohitel v Savudrijo, sledijo tedni dopusta in zanj ter njegovo punco neskončni dnevi uživanja na morju.

Vir

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine