17.2 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Vlada se dobesedno norčuje: milijoni za nevladnike in zapostavljeni upokojenci

Piše: Vida Kocjan

Vlada Roberta Goloba, vključno z Združenjem društev upokojencev Slovenije (ZDUS), ki ga vodi Janez Sušnik, in s predsednico države Natašo Pirc Musar, se dobesedno norčuje iz upokojencev in invalidov. Na eni strani navaja, da za upokojence in invalide ni denarja, na drugi razmetava z njim in plačuje usluge tistim, ki so ji omogočili vladanje.

Ob 10,5-odstotni inflaciji, kot so podatki Statističnega urada RS za marec 2023, so se pokojnine v letu dni povečale samo za 5,2 odstotka. Pri tem so se cene električne energije podražile za 49 odstotkov, cene hrane za 19, meso za 18, kruh in izdelki iz žit za 20, mleko, sir in jajca pa za 24,4 odstotka. Stanovanjski stroški so bili višji za 19,9 odstotka.

Tragedija
Pokojnine in invalidnine so se vse do Golobove vlade usklajevale tako redno kot izredno. S to vladno koalicijo (Gibanje Svoboda, SD in Levica) pa so se stvari spremenile. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) je septembra 2022 na vlado Roberta Goloba posredoval dopis, v katerem so zapisali, da so izpolnjeni vsi pogoji za 4,4-odstotno izredno uskladitev pokojnin. Golobova koalicija se na dopis ni odzvala, pokojnin jeseni ni izredno uskladila. Namesto tega je upokojencem vrgla pesek v oči, za november in december so izplačali 4,5-odstotni dodatek. Sprva so zatrjevali, da gre za izredno uskladitev, ko so bili postavljeni pred dejstvo, pa so le priznali, da gre za enkratni dodatek. Upokojenci z najnižjimi pokojninami so dva meseca prejeli po 13 evrov mesečno, tisti z najvišjimi pa tudi več kot 150 evrov. To je bilo ravno obratno, kot je Janševa vlada namenila upokojencem.

Dan lažnivcev – 1. april

S 1. januarjem je sledila 5,2-odstotna redna uskladitev pokojnin, določena z zakonom. Glede na inflacijo je bila stopnja uskladitve polovična. In pri tem je ostalo. Ko so upokojenci napovedali protestne shode, so vladajoči javnosti poskušali zamazati oči z novico, da je ZPIZ vladi predlagal dodatno 3,5-odstotno izredno uskladitev za vse upokojence, in sicer s 1. aprilom 2023. To je močno propagiral tudi ZDUS. Izkazalo pa se je, da je bil datum 1. april očitno izbran načrtno. Gre namreč za t. i. dan lažnivcev in tako je bilo tudi v tem primeru. Vlada je ZPIZ znova ignorirala s pojasnilom, da v proračunu ni denarja.

Predsednica države pa?

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je prejšnji torek, 28. marca, v predsedniški palači gostila srečanje, na katerem so govorili o aktualnih izzivih na področju skrbi za starejše, so sporočili iz urada. Med povabljenimi na srečanje predstavnikov ljudske iniciative Glas upokojencev oziroma Inštituta 1. oktober, ki ga vodi Pavel Rupar, ni bilo. Ugotovitev sestankovanja pri Pirc Musarjevi pa je bila, da je položaj upokojencev slab in ga je treba “celovito izboljšati”. Nič novega torej. Nataši Pirc Musar se nato ni zdelo vredno, da bi se udeležila tretjega vseslovenskega protestnega shoda upokojencev, na katerega je bila povabljena.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar (Foto: STA)

Tretji vseslovenski shod
V petek, 31. marca, je na Trgu republike v Ljubljani potekal že tretji vseslovenski shod upokojencev, razširjen tudi na druge skupine. Udeležencev shoda je vsakokrat vse več. Po navedbah Pavla Ruparja se je tretjega protestnega shoda po uradnih številkah, kot je dejal ob koncu, udeležilo okoli 42 tisoč ljudi, med njimi veliko mlajših, ki še niso upokojeni.

Shod se je začel s slovensko glasbo, plapolale so številne slovenske zastave. Nato so se protestniki ob petju domačih pesmi odpravili na sprehod po ljubljanskih ulicah. Ko so se vrnili na ploščad pred parlamentom, je Pavel Rupar stopil na oder in dejal. »Vsak shod bomo začeli z dobrimi željami in molitvijo Oče naš,« je dejal in posebej pozdravil bolnike. Sledila je slovenska himna, vodil jo je Pavel Rupar. Na oder je stopila Nina Medved in prebrala pismo upokojene medicinske sestre. »Medicinsko osebje je sramotno nizko plačano in posledično so takšne tudi pokojnine,« je dejala in pozdravila ustanovitev Inštituta 1. oktober. »Ostanite zdravi, podprite Glas upokojencev,« je dejala.

Vabljeni na shod
Nekaj pred 16. uro je Rupar znova pozdravil vse, ki so siti vladajoče klike že po 10 mesecih. Dejal je, da so vabili Roberta Goloba, Luko MescaUrško Klakočar Zupančič in predsednico države Natašo Pirc Musar. Jaše Jenulla in Nike Kovač pa niso vabili zaradi “Ruparjeve varnosti”, kot je dejal. Nato je opozoril na vsesplošno poslabšanje situacije, da drvimo v bankrot. Roberta Goloba je pozval k odstopu. Še posebej pa je razočaran nad Natašo Pirc Musar, ki se na pismo, v katerem so jo pozvali, naj se zavzame zanje, ni odzvala. Pozval jo je: “Ne ponižujte te množice! … Nismo del nobene stranke, družijo nas le stiska in borba in ponosno slovensko srce!

Golob in Sušnik naj odstopita! Peticija!
Izpostavil je, da Inštitut 1. oktober zahteva revizijo ZPIZ, opravi naj jo računsko sodišče. Zahteval je tudi vključitev v pogajanja glede pokojninske reforme in odstranitev Janeza Sušnika z mesta predsednika ZDUS. Opozoril je, da Klakočar Zupančičeva zavrača njihov predlog zakona za takojšnje povečanje pokojnin. Poudaril je, da bodo vztrajali pri zahtevah glede dviga pokojnin (najnižja 750 evrov …).

Rupar je nadaljeval, da vlada napoveduje drastične in nesmiselne ukrepe, ki so vsi na škodo upokojencev. Popolnoma so izgubili kompas, kriza je vidna iz vesolja. »Temu moramo narediti čim prej konec,« je dodal. Oblast nima nobenega posluha, na pobude in pisma ne odgovarja. Za podporo se je zahvalil slovenskim kmetom in pozval sindikate, da se pridružijo. »Upokojenke in upokojenci so edini zares izbrisani državljani že leta in leta,« je dejal Rupar in dodal, da si ti ljudje zaslužijo spomenik in slavo, ker so gradili državo in jo tudi spoštujejo.

Na koncu je Robertu Golobu sporočil: »Dragi gospod Golob, čas je, da odletiš!« Množica je glasno zaploskala. Rupar jih je pozval, naj vztrajajo, in dodal: »Ostanimo Slovenci.«

V Inštitutu 1. oktober so oblikovali tudi peticijo za zavarovanje pravic upokojencev, ki jo bodo vložili v parlamentarno komisijo za človekove pravice in enake možnosti. Peticija je dostopna na spletni strani inštituta https://drustvo1oktober.si/.

Klakočar Zupančičeva pobegnila, Mesec se je skril

Urška Klakočar Zupančič, predsednica državnega zbora, je zaklenila vrata, pred vhod pa namestila “stražo”. Sama je odšla na predstavitev svoje knjige v Črnomelj, spremljala jo je Svetlana Makarovič. Shod je potekal mirno tako na ploščadi kot po ulicah v središču Ljubljane. Ploščad in ulice so ostale čiste, brez smeti, popolno nasprotje časov kolesarjenja pod vodstvom Jaše Jenulla.

Foto: STA

Luka Mesec, pristojni minister in podpredsednik vlade, sicer pa koordinator Levice, si ni upal soočiti se z upokojenci. Namesto tega je raje modroval prek družbenih omrežij, kjer je zapisal, da se v vladi zavedajo stiske upokojencev, »vlada se trudi to popraviti, a ne bo šlo čez noč«. Ni pa pojasnil, zakaj ne sprejme na pogovor predstavnikov upokojencev, zakaj jim ne odgovarja na elektronsko pošto in zakaj ne pride na shod. V eni od televizijskih oddaj pred tem pa je dejal, da bodo upokojenci na reševanje še čakali. Izgovor je kot vedno denar.

Denarja je dovolj
A denarja je v proračunski malhi dovolj za vse drugo, le za upokojence in invalide ga ni. Tako je vlada s 1. aprilom že drugič v pol leta povečala plače v javnem sektorju. Oktobra so jim plače povečali za štiri odstotke, aprila še za štiri odstotke. Finančni učinek oktobrskega dogovora je vladna stran ocenila na 611 milijonov evrov. V to je bilo po njihovih navedbah vključenih tudi 600 evrov mesečno vsakemu zaposlenemu funkcionarju v pravosodju (tožilcem, sodnikom). Hkrati vlada pripravlja osnutek novega plačnega sistema v javnem sektorju, kjer popravlja tudi razmerje plač z zdajšnjega 1 proti 4 na 1 proti 7. Slednje pomeni, da v vladi popravljajo plače tudi sebi, najvišja osnovna bruto plača bo predvidoma 8.465,50 evra (skoraj za tretjino več, kot je zdaj).

Denar za migrante, za njihove liderje
Ne samo plače v javnem sektorju, vlada pospešeno objavlja javne razpise za potrebe nezakonitih migracij. Naročili so avtobuse za prevoze migrantov od slovenske južne meje do Ljubljane v višini pol milijona evrov. Objavljeni so novi razpisi za obutev in oblačila migrantov in marsikaj.

Prejšnji teden pa so v javnosti močno odmevali javni razpisi za sofinanciranje nevladnih organizacij. Objavljeni so bili štirje razpisi v skupni vrednosti 11 milijonov evrov. Razpise sta objavili ministrstvi za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (tri v skupni vrednosti 355 tisoč evrov) in za javno upravo (v vrednosti 10,645 milijona evrov).

Ministrstvo za kmetijstvo smo zato vprašali, zakaj so se odločili za ta razpis, ali je usklajen s koalicijo, kaj je njegov namen in kakšne učinke pričakujejo. Zanima nas je tudi, ali je to nagrada posameznim nevladnikom. Odgovorili so nam, da ministrstvo na »različne načine podpira interesno povezovanje na področju kmetijstva, gozdarstva in razvoja podeželja«. »Znanje, kreativnost in inovativnost so ključ do uspešnega razvoja slovenskega kmetijstva, zato že vrsto let NVO spodbujamo za intenzivnejše delo na njihovem področju s sofinanciranjem njihovega delovanja, strokovnih programov in jubilejnih dogodkov.« Glede namena razpisa so navedli naštete aktivnosti iz razpisa in zapisali: »Z navedenimi javnimi razpisi se spodbuja združevanje in povezovanje zainteresiranih ljudi na podeželju na področju kmetijstva, gozdarstva in razvoja podeželja.« Ali je to nagrada posameznim nevladnikom? Ministrstvo se do tega vprašanja ni opredelilo. Pojasnila ministrstva za javno upravo objavljamo posebej. Iz vsebine razpisa pa je razvidno, da bodo izbrani nevladniki očitno hodili po državi in državljane “ozaveščali”.

Tomaž Lisec: Razpisi kažejo vso bedo sedanje vlade oziroma nespoštovanje slovenskega kmetijstva in tradicije
Poslanec SDS Tomaž Lisec: »Kako globoko smo zabredli, pove dejstvo, da je zdajšnja vlada objavila javni razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju v višini prek 10 milijonov evrov na eni strani, na drugi pa za tri javne razpise za sofinanciranje delovanja nevladnih organizacij na področjih kmetijstva, gozdarstva in razvoja podeželja dodelila v skupni višini do 355.000 evrov. To je ne samo sramotno glede ločevanja nevladnih organizacij, ampak kaže vso bedo sedanje vlade oziroma nespoštovanje slovenskega kmetijstva in tradicije. Tudi drugi kmetijski ukrepi oz. neukrepi kažejo, da bo ob tem trendu slovensko kmetijstvo v nekaj letih večinoma propadlo.«

Poslanec Tomaž Lisec

Anja Bah Žibert: Golobova vlada nas z nadzvočno hitrostjo vodi v pogubo

Poslanka SDS Anja Bah Žibert: »V času, ko ljudi pesti vsesplošna draginja in ne vedo, kako bodo preživeli mesec, Golobova skrajno leva vlada še naprej nagrajuje svoje nevladne organizacije (NVO), ki so jo na krilih petkovih nezakonitih in nasilnih protestov spravili na oblast. Na že podarjenih 40 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja, ki jih je Glas ljudstva že prejel, bo Golobova vlada z novim razpisom namenila za NVO še dodatnih 10 milijonov. Za 50 milijonov bi lahko zgradili 10 domov za starejše ali pa kar 16 vrtcev! Medtem ko je vlada obsedena z izbranimi in s privilegiranimi nevladniki in jim deli naš denar, na drugi strani nima posluha in razumevanja za upokojence, mlade, družine, kmete in bolne. Razpada nam zdravstveni sistem, dražijo se vrtci, domovi za starejše, nega na domu za starejše in invalide. Golob pa se ob nagrajevanju NVO ukvarja še s sovražnim govorom, ki ga bodo odslej preganjali tisti, ki so ga vsak petek širili na kolesih. Žal ne le nekaj, ampak veliko gnilega je v deželi tej!«

Poslanka SDS Anja Bah Žibert (Foto: SDS)

Tako je bilo v času Janševe vlade

Upokojenci so bili v času prejšnje vlade Janeza Janše kljub kriznim razmeram deležni povišanja pokojnin v več tranšah zapored, prav tako so bili deležni več enkratnih dodatkov. Solidarnostne dodatke je prejelo več kot 300.000 upokojencev z nizkimi pokojninami. Tako so v le dveh letih mandata bili upokojenci deležni:

– višjih pokojnin (te so se trikrat redno zvišale);

– izredne uskladitve pokojnin;

– trikratnega solidarnostnega dodatka (od 135 za najvišje do 450 evrov za najnižje pokojnine);

– poprave krivic za nazaj (zaradi odprave zaostankov pri usklajevanju pokojnin in drugih prejemkov so se te povišale še vsaj za en odstotek);

– dolgotrajne oskrbe;

– seniorske olajšave.

Vlada pod Janševim vodstvom je v primeru vnovične izvolitve na aprilskih volitvah obljubila tudi 13. in 14. pokojnino, in sicer eno kot božičnico, drugo kot letni regres. Vsega tega pod Golobom ni.

Ministrstvo za javno upravo upravičuje razdeljevanje javnega denarja po novem razpisu za nevladnike

Ministrstvo za javno upravo smo vprašali, zakaj so se odločili za javni razpis v višini 10,6 milijona evrov za nevladnike, ali je ta usklajen s koalicijo in ali gre pri tem za nagrajevanje liderjev in mnenjskih voditeljev t. i. petkovih kolesarjev, nevladnikov oz. civilne družbe.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik (Vir: STA)

Prejeli smo daljši odgovor, kjer se uvodoma sklicujejo na Agencijo EU za temeljne pravice, ki ugotavlja, da je treba varovati prostor civilne družbe. Nato so zapisali, da z javnim razpisom uresničujejo politiko države na področju razvoja NVO in prispevajo k doseganju ciljev Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva do 2023 ter k pozitivnim družbenim učinkom. Objavljeni razpis pa je namenjen nevladnim organizacijam na državni in lokalni ravni, katerih programi in projekti bodo spodbudili udeležbo ljudi v posvetovalnih procesih in procesih soodločanja … Na vprašanje, ali gre za nagrajevanje liderjev, pa niso odgovorili.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine