15.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023

Vlada RS v pomoč ogroženi Ukrajini

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Vlada Republike Slovenije je sprejela odločitev, da se Ukrajini preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite ob izrednih dogodkih velikega obsega, ki ogrožajo prebivalce Ukrajine, pošlje materialno pomoč v obliki spalnih vreč, gumijastih škornjev, dizelskih generatorjev (6 kW), rokavic (lateks in nitril) in higienskih mask. Ocenjena vrednost pomoči, skupaj s prevozom, znaša 163.000 evrov.

Pristojni organ Ukrajine je zaradi izrednih dogodkov velikega obsega, ki ogrožajo prebivalce Ukrajine, preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite, Centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC), 9. decembra 2021 in 15. februarja 2022 zaprosil za mednarodno pomoč. Ministrstvo za obrambo predlaga, da Republika Slovenija Ukrajini zagotovi materialno pomoč v obliki spalnih vreč, gumijastih škornjev, dizelskih generatorjev (6 kW), rokavic (lateks in nitril) in higienskih mask. Vlada Republike Slovenije je naložila Ministrstvu za obrambo, Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, da izvrši njeno odločitev.

Vlada je na dopisni seji namenila materialno pomoč tudi Madagaskarju. Cepivo proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca je donirala Republiki Namibiji, proizvajalca Moderna Switzerland GmbH pa v instrument COVAX.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine