19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

»Vlada RS, sporočite državljanom, kako je s potovanji v Italijo v Lombardijo, Benečijo in na druga možna žarišča širjenja koronavirusa!« Le v nekaj urah so tam potrdili novih 20 okuženih!

Vlada v odstopu se ne odziva na razmere v povezavi s koronavirusom, ki so lahko katastrofalne za Slovenijo. Medtem ko sta tudi druga dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess že doma in so jih poslali v samoizolacijo, je Hrvat, ki je prišel z njima v karanteni na zagrebški kliniki. Marjan Šarec pa očitno meni, da je sedaj brez odgovornosti.

Kot smo poročali, v Italiji, natančneje v Lombardiji in Benečiji vlada izredno stanje. Iz uro v uro se število okuženih povečuje, oblasti delajo po svojih najboljših močeh, zaprli so namreč vrtce, šole, trgovine, lokale, ljudi so pozvali naj se zadržujejo doma, mnogo jih je v karanteni. Tudi hrvaška vlada se je odzvala hitro. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je namreč sporočil, da so osnovali karanteno za zaščito državljanov od virusa, ki se širi po celem svetu. “Ničesar ne bomo prepustili naključju”, je dejal.

Sobe za karanteno so pripravili v Kliniki za infekcije v Zagrebu za tiste, ki so okuženi ali pa za katere se sumi, da so se okužili, bodisi zaradi stika z obolelo osebo bodisi zaradi stika osebo, ki ima znake te bolezni.

Kakšne ukrepe so sprejeli pri nas, se sprašujejo ljudje?

V Sloveniji pa “z veseljem sporočamo, da je bris potnikov s križarke na Japonskem ki sta danes prišla v Slovenijo, negativen”, so sporočili iz Ministrstva za zdravje. Čeprav to prav nič ne pomeni. Iz Avstralije so namreč sporočili da sta Avstralca, ki sta križarko zapustila s potrdilom o neokuženosti, doma zbolela s koronavirusom. Tako inkubacijska doba ni le 14 dni, ampak kot poročajo tuji mediji, naj bi trajala  27 dni.

Medtem, ko druge države sprejemajo ukrepe, se je Marjan Šarec potuhnil. Janez Janša ga je zato pozval, naj se nemudoma skliče Svet za nacionalno varnost, naj se ustanovi nacionalni krizni štab, naj sproti seznanjajo javnost o virusu in naj se učinkovito nadzira območje na kritičnih vstopnih točkah v Sloveniji.

Če ste v odstopu @sarecmarjan, ne pomeni, da ste brez odgovornosti. #SNAV je bil v preteklosti sklican zaradi nepomembnih zadev, Šiškovih tabornikov etc. Nobenih ukrepov @MinZdravje? Ne bi rad bil v vaši koži, ko bo prepozno. #coronavirus https://t.co/4JHNoTEjON

— Zvone Černač (@ZCernac) February 22, 2020

Vlada, sporočite državljanom kako je s potovanji v Italijo!

V Italiji sta namreč v roku dveh dneh umrla dva človeka, število okuženih se je v roku nekaj ur povečalo na 51. Ker so ta območja, kjer vlada izredno razmerje, blizu Slovenije, bi morala vlada hitreje reagirati. Na to je opozorila tudi Jelka Godec iz SDS, ki vlado je pozvala, naj sporoči državljanom kako je s potovanji v Lombardijo in Benečijo, kjer so žarišča širjenja virusa.

@vladaRS @MZZRS @MinZdravje Sporočite državljanom kako je s potovanji v Italijo v Lombardijo in na druga možna žarišča širjenja #coronavirus
Na vaših spletnih straneh ni nobenih navodil!

— Jelka Godec (@jelka_godec) February 22, 2020

Javno sprašujem Vlado R Slovenije, kako je s potovanji slovenskih državljanov v Benečijo in Lombardijo v sosednji Italiji, kjer je sedaj tudi uradno dokazanih že več kot 50 okužb z coronavirusom? In kako je s potniki iz Italije? Kdo in kako izvaja kontrolo, kakšna so priporočila?

— Branko Grims (@BrankoGrims1) February 22, 2020

Medtem, ko v Italiji na posameznih predelih “zapirajo” mesta, vam @vladaRS za Italijo sporoča:

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

A ja, vsebinska prenova strani še ni dokončana… #taklemamo pic.twitter.com/r0K0w2bMNs

— Jelka Godec (@jelka_godec) February 22, 2020

Zadnje novice

Sorodne vsebine