12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Vlada povzročila domino efekt! Mestne občine sporočajo, da se bodo cene vrtcev dvignile od 14 do 17 odstotkov!

Piše: Slovenski šolar.si

Ker vlada ni odgovorila na poziv županov mestnih občin, da iz proračuna pokrije stroške povišanj plač, za katera občine nimajo sredstev, se bodo cene vrtcev zvišale kar za med 14 in 17 %. Župani mestnih občin so razpravljali o višjih stroških izvajanja programov vrtcev.

Kot opozarjajo v Združenju mestnih občin Slovenije, se s povprečninami mestnim občinam povrne le 70 odstotkov stroškov za izvajanje zakonsko določenih nalog. Trenutni sistem financiranja po njihovi oceni ne upošteva posebnega položaja mestnih občin. Ta med drugim ne upošteva, da imajo te občine večji nabor javnih storitev, ki jih mestne občine zagotavljajo tudi za širšo regijo, zaradi česar imajo več javnih uslužbencev.

“V primerih povišanja plač javnih uslužbencev nosijo tako mestne občine nesorazmerno večje finančne breme, ki se ne povrne s povprečnino. Tak primer je tudi nedavni dogovor o povišanju plač pomočnicam vzgojiteljic v vrtcih, kjer mestne občine niso bile vključene v pogajanja, spoprijeti pa se morajo s finančnimi posledicami,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Nadaljevanje preberite TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine