4.9 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022

Vlada omogočila izgradnjo oddelka za pljučne bolezni v UKC Maribor!

Piše: Sara Rančigaj

Slovenija bo s projektom ReactEU namenila 3,6 milijonov evrov za izgradnjo Oddelka za pljučne bolezni v UKC Maribor. V Vladi so dejali, da bodo za gradnjo novih domov za ostarele in sanacije v zdravstvu, namenili rekordna evropska sredstva s čimer gredo korak naprej z razvojem in prebivalcem omogočajo trajno oskrbo.

V Evropski komisiji so prepričani, da bo kohezijska politika v prihodnjih letih ključna za uravnoteženo okrevanje po krizi s koronavirusom in za doseganje rasti v celotni uniji.

Služba za razvoj in kohezijsko politiko je skupaj z ministrom brez resorja, zadolženim za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Zvonetom Černačem izdala odločitev, da bo podprla gradnjo oddelka za pljučne bolezni v UKC Maribor s pomočjo sredstev ReactEU, ki so namenjena zelenemu in digitalnemu okrevanju držav.

Člani sveta zavoda so potrdili investicijsko dokumentacijo za preselitev oddelka za pljučne bolezni s Slivniškega Pohorja na matično lokacijo v središču Maribora. Zaradi dotrajanih prostorov in opreme je selitev pljučnega oddelka ključna investicija v UKC. Skupna vrednost znaša 3,965.722 evrov z vključenim DDV, investicijo pa bo sofinancirala EU v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 v znesku 3,6 milijona evrov. Preostala sredstva bo zagotovil UKC Maribor.

Oddelek za pljučne bolezni UKC Maribor na Slivniškem Pohorju (Foto: STA)

V UKC Maribor želijo “izločiti tveganja, da bi zaradi izpadov dotrajane medicinske in tudi nemedicinske opreme prišlo do motenj v zdravstvenem procesu, izboljšati kakovost in učinkovitost zdravstvenih storitev ter izkoristiti številne druge sinergijske učinke selitve in spremembe v organizaciji dela združenega oddelka na eni lokaciji”. Oddelek so na Pohorje preselili kmalu po 2. svetovni vojni, o selitvi v Maribor pa se je govorilo že desetletja. S sredstvi iz ReactEU pa se začenja tudi naložbeni cikel v zdravstvu, za katerega je namenjenih 500 milijonov evrov do leta 2029.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine