20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Vlada omiljuje pogoje znanja slovenskega jezika za tujce: kakšne bodo posledice tega eksperimenta?

Piše: Domen Mezeg (Nova24TV.si)

Vlada je sprejela predlog novele zakona, ki razveljavlja predpis, sprejet v času Hojsovega ministrovanja – da morajo tujci, ki zaprosijo za začasno dovoljenje, obvladati slovenski jezik. To bo vodilo do getoizacije in manjka asimilacije, kar je pri določenih etničnih skupinah že danes močno prisotno. Vlada nas pospešeno pelje na pot zahodnoevropskih demokracij, kjer so že vidni kvarni vplivi tovrstnih družbenih eksperimentov. 

Vlada je sprejela predlog novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Skupaj s predlogom novele se nižajo standardi za dovoljenje za bivanje in zaposlovanje migrantov. Z uveljavitvijo predloga zakona bo tuji državljan v času, ko bo imel veljavno enotno dovoljenje, lahko zamenjal delodajalca in delovno mesto. Prav tako mu bo omogočeno delo pri več delodajalcih hkrati. Zadostovalo bo soglasje zavoda za zaposlovanje in ne bo potreboval odločbe upravne enote, poroča MMC.

Zaposlovanja tujcev zaenkrat še ni mogoče povsem izključiti na področju državnega in javnega sektorja. Posebno skrb namreč vzbujajo zdravstvo in socialne storitve, kjer je pomanjkanje kadra občutno. Prosilci za azil, ki jim zakonsko zagotovljen dostop do trga dela, bodo lahko pravico do prostega dostopa na trg dela uveljavljali, potem ko bodo pretekli trije meseci, odkar so pridobili status prosilca. Skladno s sedanjo zakonodajo lahko prosto dostopajo na trg dela po devetih mesecih statusa prosilca za azil.

Bi zaupali zdravniku s pomanjkljivim znanjem slovenskega jezika? (Foto: epa)

“Zakon določa nov rok za nastop dela, ko tujec v času veljavnosti enotnega dovoljenja zamenja delodajalca ali se zaposli pri dveh ali več delodajalcih na podlagi novega soglasja zavoda za zaposlovanje, torej brez pisne odobritve upravne enote.” Predlog novele zakona o tujcih je bil na vladi sicer sprejet, ne da bi bil poprej predstavljen Ekonomsko-socialnemu svetu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine