22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Vlada, ki je delala “seznam za odstrel” zdaj skriva, kdo je obiskoval Fajonovo

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Od zmage pijana Golobova vlada je na začetku mandata delala “sezname smrti” javnih uslužbencev, ki jih je treba v stari maniri revolucionarjev preveriti in po potrebi odstraniti. Preverjalo se je vsako pogodbo o zaposlitvi posebej, vsako službeno potovanje, vsak račun za malico. Od vlade, ki je zahtevala takšno transparentnost, da bi ji kdo mirno lahko rekel, da v resnici le preganja politično napačno usmerjene, bi pričakovali transparentno delovanje tudi za svoje. Pa ni tako – kdo hodi v in iz ministrstev, ne vemo. Ker nam tega podatka ne želijo izdati.

Spomnimo, v začetku lanskega junija so morala ministrstva vladi poslati sezname zaposlitev in premestitev v zadnjih dveh letih in pol. Seznami so morali poleg imen vsebovati tudi podatke o nazivih, plačnih razredih in tipu zaposlitve. Predsednika vlade Roberta Goloba je torej zanimalo, ali je bila oseba zaposlena za nedoločen oziroma določen čas ali na zaupanje ter za čas mandata ministra.

“Za vse novozaposlene za nedoločen čas naj se posebej označi, ali je pred samo zaposlitvijo že obstajalo delovno razmerje, ter pravno podlago predhodnega razmerja,” je vlada naročila kar na svoji prvi redni seji.

Nekdanji notranji minister Gregor Virant je v komentarju sumil, da gre za politični revanšizem: “Takšen sklep nima ne pravne podlage ne smisla. Kaj pa bodo ministri počeli s takimi seznami?” Če obstajajo sumi o nepravilnostih v postopkih zaposlovanja, lahko minister aktivira službo za notranjo revizijo ali pokliče upravno oziroma proračunsko inšpekcijo. Če so na ministrstvu uslužbenci (iz katerega koli obdobja), ki ne dosegajo pričakovanih rezultatov, jih lahko ministrstvo po relativno preprostem postopku odpusti. Seveda pa minister ne more že prvi dan vedeti, kdo slabo dela. Poleg tega se minister ne ukvarja z vsakim zaposlenim na ministrstvu, obstaja namreč struktura menedžmenta, v kateri ima vsak svojo vlogo. “Ti seznami imajo zlovešč prizvok revanšizma in so slab začetek dela nove vlade ter tudi odraz neznanja.”

Gregor Virant (Foto: STA)

Ti seznami niso vsebovali politikov, visokih funkcionarjev ali pomembnih direktorjev javnih zavodov – vsebovali so imena in priimke navadnih ljudi, ki so imeli to nesrečo, da so se zaposlili ravno v času Janševe vlade. Ljudje so jih videli na seznamih in si mislili: “Ta pa je gotovo naredil nekaj narobe. Korupcija!” Na drugi strani pa vlada zelo dobro varuje lobiste, ki obiskujejo ministrstva.

Kot je opozorila poslanka SDS in predsednica poslanske skupine SDS Jelka Godec, je “vlada  sestavila kadrovski seznam “za odstrel” brez varovanja podatkov zaposlenih, ministrstvo za zunanje in evropske zadeve pa v odgovoru na poslansko vprašanje glede obiskov na ministrstvu pošlje 45 počrnjenih listov.

Robert Golob (Fotomontaža: Demokracija)

Torej državljani ne smemo izvedeti, kdo je obiskal Tanjo Fajon na zunanjem ministrstvu. Medtem pa je javna informacija, kateri uradnik se je med Janševo vlado zaposlil na kakšnem ministrstvu kot svetovalec ali referent. Potrebujete še kakšen dokaz, da živimo v dobi prvo- in drugorazrednih?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine