26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Vlada je včeraj brez vnaprejšnjega obvestila odpovedala novinarsko konferenco. Mar se izogiba novinarskim vprašanjem novinarjev tednika Demokracija?

Piše: Lea Kalc Furlanič, Janja Strah

Včeraj je po seji vlade odpadla tiskovna konferenca, a medijev, vsaj uredništva Demokracije, o tem niso obvestili, čeprav so nam po telefonu to obljubili. Tako smo na vrata Ukoma na Gregorčičevi 25 trkali zaman. Vratar se je čudil, češ – ali vas niso obvestili? Zakaj, bomo poskusili izvedeti jutri in upamo, da ni vzrok v izogibanju kritičnim novinarskim vprašanjem.  

Običajna praksa je, da iz Urada za komuniciranje (Ukom) obvestila z dnevnim redom četrtkovih sej vlade mediji prejemamo ob sredah okoli 18. ure, v njih napovedo tudi termine za fotografiranje ter tiskovnih konferenc po sejah vlade. Navedejo še povezavo (link) za morebitno virtualno sodelovanje na tiskovnih konferencah. Ker najbrž vnaprej težko ocenijo termin tiskovne konference, po seji pošljejo še obvestilo o točni uri. Vsaj tako je bilo prejšnji teden in še kdaj.

Nenavadno obnašanje Ukoma 

A ne včeraj. Seja vlade je začela ob 10. uri, v obvestilu o seji je Ukom zapisal: »Po končani seji vlade bo predvidoma izjava za medije (točno uro izjave bomo sporočili naknadno).« Ponavadi nato termin izjave za javnost medijem sporočijo slabo uro prej, tako da imamo novinarji dovolj časa za prihod.

A ker je včeraj seja vlade trajala nekoliko dlje, vabila na izjavo pa ni in ni bilo, smo četrt pred 14. uro poklicali na Ukom, dejali so nam, da se vlada še ni odločila, ali bo imela tiskovno konferenco ali ne, a da nam bodo to sporočili. Vendar temu ni bilo tako. In ker je bila ob 14. uri na STA-ju še vedno objavljena napoved tiskovne konference, smo se pač odpravili na Gregorčičevo 25. Žal zaman … Kaj se je dogajalo, je težko oceniti, morda se vlada v vsesplošni kritični situaciji raje izogiba medijem, posebno tistim, ki ne poročajo njej v prid.

Vprašanja, ki smo jih zanjo pripravili, navajamo spodaj. Če jih pošljemo po elektronski pošti, saj veste – papir prenese vse. Če pa jih postavljamo v živo in gredo v eter in »necenzurirana« v javnost (preko STA-ja in drugih kanalov oz. medijev), utegne biti za glavne protagoniste tudi neprijetno.

Vprašanja, ki smo jih želeli postaviti 

Danes nas je na osnovi gradiva seje vlade in aktualnega dogajanja zanimalo:

Finančnega ministra Klemena Boštjančiča smo želeli vprašati:

– »Kako komentirate mnenje ekonomista Maksa Tajnikarja, ki je prepričan, da bi morali biti vsi odhodki, ki jih zdaj dobivajo vsi, ki potrkajo na vrata vlade (dodatki sodnikom, povečanje plač vladi in javnemu sektorju, dokapitalizacija energetskih podjetij itd.), verificirani v parlamentu? Ter še, kako sploh aktualno dogajanje na področju plač javnega sektorja vpliva na inflacijo? Mar ne bi bil v luči vseh teh sprememb potreben rebalans proračuna in zelo resna razprava o razvojnih prioritetah države?« 

V zvezi z reformo zdravstva pa:

-»Kaj je z interventnim zakonom za sanacijo zdravstvenega sistema, s katerim ste zagotovili 500 milijonov evrov? Se izvaja? Bo šel ta denar morda v reformo, ki jo sedaj pripravljate? 

– »Premier Golob je včeraj po vrhu dejal, da imamo ob poplavi denarja razpad zdravstvenega sistema. Se vam ne zdi to prehuda izjava, posebno za vse paciente, ki čakajo v vrstah itd.? 

– »Golob ocenjuje, da se milijone denarja nenadzorovano pretaka po sistemu, ta pa razpada. Obljublja najprej spremembe v ZZZS. Vendar se je član skupščine ZZZS Samo Fakin na to danes odzval, da je to le napad na ZZZS in preusmerjanje pozornosti od ključnih problemov v zdravstvu ter pridobitev nadzora na 4,5 milijardami. Kaj menite o tej Fakinovi izjavi?«

Na Brdu naj bi koalicija razpravljala, kot je sama sporočila, zgolj o zdravstvu, a očitno je bilo v igri še kaj drugega… (foto: Matic Štojs Lomovšek)

Ministrico za javno upravo, ki trenutno opravlja tudi funkcijo ministra za notranje zadeve, Sanjo Ajanovič Hovnik pa smo imeli namen vprašati:

– »Kako so na koalicijo vplivale novice več balkanskih medijev o spornih poslih GEN-I na Balkanu? Je/bi moral premier vladi oz. koaliciji v zvezi s tem kaj pojasniti? Ga je kdo od vas pobaral o tem? So se vam oglasile kakšne preiskovalne službe?« 

–  »Odgovorni ste tudi za nezakonite prehode meje. Danes smo 19. januarja, policija pa še ni posredovala zbirnih podatkov za mesec december, medtem ko jih je organizacija Frontex, ki pokriva celo Evropo, že. Naj spomnimo, da se je v novembru 2022 v primerjavi z novembrom leto prej za štirikrat povišalo število nezakonitih prehodov meje, zraslo je na dobrih pet tisoč. Kaj ste vi v tem času, odkar ste notranja ministrica, storili na tem področju? Ali je podiranje ograje na naši južni meji še aktualno?« 

– »Mar tečejo kakšni pogovori s sosednjo Italijo, ki namerava ograditi svojo mejo in migrante zavračati oz. jih pošiljati nazaj v Slovenijo, ki tako utegne postati migrantski žep sredi Evrope?« 

A vsaj zaenkrat bodo ta vprašanja ostala neodgovorjena.

Je bil kriv »izpad« novinarja Demokracije na Brdu? 

Ko se že sprašujemo, v katerem grmu tiči zajec, velja spomniti na včerajšnji koalicijski vrh na Brdu pri Kranju, kjer je bila tiskovna konferenca z veliko zamudo. Napovedana je bila med 13. in 14. uro, začela pa se je okoli pol petih popoldne, sestanek pa je seveda – podobno kot papeški konklave – potekal za strogo zaprtimi vrati, sprožil pa je tudi precej negodovanja novinarjev. Kakorkoli že, ko se je tiskovna konferenca začela, je že dokaj zgodaj vprašanje zastavil novinar Demokracije Gašper Blažič, ali bo reforma zdravstva uredila tudi področje preplačane medicinske opreme – ob tem velja spomniti na afero »žilne opornice«, kjer je bil vpleten tudi nedavno umrli Janez Zemljarič, slednji pa je pred preiskovalno komisijo, ki jo je takrat, v mandatu 2014-2018 vodila poslanka SDS Jelka Godec – krivo pričal. No, vseeno (ali pa zaradi tega) mu je sedanja vlada omogočila pogreb z vojaškimi častmi. Afera ima precej dolgo brado in dolge lovke, saj je povezana z delovanjem vzporednih mafijskih struktur.

Kot drugo pa je Blažiča zanimalo, ali je poročanje tujih medijev o nezakonitem financiranju predvolilne kampanje sedanjega predsednika vlade Kosova s slovenskim davkoplačevalskim denarjem, za kar je odgovoren neposredno Robert Golob, vnesla kaj nemira v koalicijo. Vprašanje je, kot je razvidno iz spodnjega videoposnetka, sprožilo vidno nelagodje pri predstavnikih vseh treh koalicijskih strank, poleg premierja Goloba sta bila še koordinator Levice Luka Mesec in podpredsednica SD Meira Hot (glej od 1:24:00 naprej):

Očitno pa je neposredno zastavljeno vprašanje odprlo Pandorino skrinjico, saj so se tudi mainstream mediji končno zganili in začeli Golobu postavljati vprašanje tudi o tej aferi. Isti večer je namreč Golob nastopil v Odmevih in v oddaji 24 ur zvečer, v obeh je moral odgovarjati prav na ta vprašanja. Golob je bil zaradi tega vidno nervozen in se skliceval, da je to afero lansirala SDS že pred volitvami. Potem je pa zadeva izginila, kot je premier dejal za Pop TV, »zdaj so jo pač obudili očitno na Kosovu mogoče prijatelji, neprijatelji, nimam pojma«. No, Golob očitno ni vedel ali pa se je naredil nevednega, da so to zgodbo pred kratkim lansirali v srbskem Kurirju, potem pa so to povzeli tudi drugi mediji, med drugim tudi na Hrvaškem. In se bo težko izgovarjal na vpliv SDS, čeprav trdi, da je vse skupaj politično motivirana izmišljotina.

V oddaji Odmevi je Golob prav tako deloval nervozno. Igor E. Bergant je namreč zadnjo afero povezal tudi z začetki kazenskih postopkov glede dogajanj v Gen-I, Golob pa o tem kakor nič ne ve.

Na Brdu padla odločitev o ukinitvi Muzej slovenske osamosvojitve

S tem pa se seveda postavlja vprašanje, ali je bila morda tudi zadnja povsem odprta tiskovna konferenca vlade ali pa bo od sedaj naprej zaostren režim in bodo vprašanja vnaprej preverjali, preden bodo novinarje spustili v eter. Je pa današnja odpoved tiskovne konference morda povezana tudi z dejstvom, da je vlada dokončno in v svoji značilni arogantni ihti de facto ukinila Muzej slovenske osamosvojitve, kljub velikemu nasprotovanju javnosti. Odločitev o tem je bila neuradno sprejeta na Brdu dan prej, je preko twitterja sporočil Bojan Požar. To pa pomeni, da se je Golob krepko zlagal, če je hotel javnost prepričati, da so se pogovarjali zgolj o zdravstveni reformi.

Na omenjeno potezo se je ogorčeno odzval Igor Omerza:

NSi pa je napovedala, da bo proti ministrici za kulturo Asti Vrečko iz vrst Levice vložila interpelacijo, za kar potrebuje tudi pomoč SDS. No, o tem, da bo SDS interpelacijo podprla, ni dvoma, je pa Golob že pred tem povedal, da NSi kot koalicijski partner ne pride v poštev.

A če se vrnemo k našemu zastavljanju novinarskih vprašanj, naj spomnimo, da je tudi naša novinarka in nekdanja urednica Demokracija Vida Kocjan nedavno na tiskovni konferenci o zdravstvu zastavljala vprašanja, nakar jo je hotela Petra Bezjak Cirman utišati …

In naj še dodamo, da na dnevnem redu seje vlade, ki so ga dan prej kot običajno poslali javnosti, ni bilo točke o ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine