18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Vlada ignorira akutni razpad zdravstva

Piše: Vida Kocjan

Slovenija bo kmalu ob javno zdravstvo, zdravstveni sistem razpada, zdravstvena ministrica pa je še vedno na svojem položaju. Predstavljamo ozadje in najverjetnejše namere skupine »gromovnikov«, tistih, katerih glavna strategija je ščuvanje proti zdravnikom.

Prioriteta vlade naj bi bilo zdravstvo in njegova reforma, ki naj bi zaživela s 1. januarjem 2024. Od tega ni nič. Vlada pod vodstvom Roberta Goloba je zdravništvo grdo izigrala ter ne želi izpolniti dogovorjenega in podpisanega dogovora, sklenjenega v času, ko je resor vodil minister za zdravje iz Gibanja Svoboda Danijel Bešič Loredan in ga je Golob dobesedno nagnal z ministrskega mesta. Na mizo je položil že napisano odstopno izjavo in mu ukazal, naj jo podpiše. Takoj po lanskih novoletnih praznikih pa ga je pred novinarji in tv-kamerami pred vso slovensko javnostjo ponižal, ko mu je zapovedal, da se mora opravičiti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Bešič Loredan, zdravnik, je bil namreč pred tem kritičen do delovanja ljubljanskih zdravstvenih domov. Direktorica teh pa je (bila) Jankovićeva izbranka. Bešič Loredan je prišel navzkriž tudi z Dušanom Kebrom, nakazal je tudi, da se ne namerava ukloniti zahtevam civilne iniciative Glas ljudstva (uličnikom) pod vodstvom Jaše Jenulla.

Golob kot minister popolna »nula«

Danijel Bešič Loredan je bil minister do 13. julija 2023 (dobrih 13 mesecev). Po njegovi razrešitvi je vodenje ministrstva za zdravje prevzel premier Robert Golob, in to za tri mesece, kar je tudi najdaljši mogoči čas za začasno vodenje ministrskega resorja. Čeprav je Golob kot predsednik vlade obljubljal, da bo rešitev za vodenje ministrstva našel hitro, se je očitno zapletalo. S 13. oktobrom lani je nato vodenje ministrstva prevzela javnosti neznana ekonomistka Valentina Prevolnik Rupel in se očitno podredila zahtevam tako Goloba kot iniciative Glas ljudstva. Med prvimi je namreč sprejela Kebra in Janulla, za zdravnike pa ni našla časa.

Vse skupaj tudi na tem področju pa kaže, da stranka Gibanje Svoboda in s tem Robert Golob nimajo ustreznih kadrov. Mogoče sicer je, da ti obstajajo, vendar z Golobom kot predsednikom vlade, ki je znan kot egocentrik in kolerik, ne želijo sodelovati. Dejstvo je tudi, da v času, ko je Golob lani tri mesece vodil ministrstvo za zdravje, ni naredil nič. V Gibanju Svoboda in v celotni koaliciji, vključno s stranko SD, pa so veliko obljubljali. Reforma zdravstva naj bi bila njihova prioriteta, najpomembnejša stvar torej. Velike spremembe naj bi zaživele že s 1. januarjem 2024. Pa se ni zgodilo nič in tudi nič ne kaže, da bo kaj drugače.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine