24.5 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Vlada v odhajanju bi sprejela kar 22 zakonov v eni sapi!

Višek! Vlada, ki naj bi opravljala samo še tekoče posle in je v odhajanju, bi po hitrem postopku sprejela kar 22 zakonov!

Poslanci SMC, DeSUS in SD so danes vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bodo obravnavali več kot 20 vladnih zakonskih predlogov. Vložena je tudi zahteva za sejo za obravnavo poročila preiskovalne komisije glede Teš 6. Na slednji naj bi obravnavali tudi poročilo komisije DZ, ki je preiskovala zlorabe v slovenskem zdravstvenem sistemu.

Kolegij predsednika DZ Milana Brgleza bo o sklicu dveh izrednih sej odločil predvidoma v sredo.Izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci obravnavali končno poročilo preiskovalne komisije o investiciji v blok Teš 6 ter končno poročilo o parlamentarni preiskavi na področju ugotavljanja zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic bo predvidoma torek, 10. aprila. Zahtevo za obravnavo poročila zdravstvene preiskovalne komisije sta konec marca vložili SDS in NSi, medtem ko so pod zahtevo za sklic seje za obravnavo poročila glede investicije Teš 6 podpisani skoraj vsi poslanci.

Izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci obravnavali 22 predlogov zakonov, ki jih je v parlamentarni postopek vložila vlada, pa bo potekala predvidoma štiri dni, od 16. do 19. aprila. Koalicijski partnerji so sicer po odstopu Cerarja večkrat poudarili, da bodo v DZ obravnavali le še najnujnejše predloge, med katerimi so našteli predlog ustavnega zakona za zaščito NLB in poročila preiskovalnih komisij. Predsedniki in vodje poslanskih skupin SMC, DeSUS in SD pa so se minuli teden dogovorili, da bodo na izredni seji obravnavali tudi zakone, ki naj bi jih že medresorsko uskladili in jih je vlada potrdila.

Med njimi sta tudi Predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov, s katerim se širi krog invalidov s pravicami po zakonu, in predlog novele zakona o socialno varstvenih prejemkih, s katerim vlada predlaga dvig denarne socialne pomoči, pa tudi Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osebni asistenci, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah o štipendiranju, Predlog zakona o dopolnitvi zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o socialno varstvenih prejemkih, Predlog zakona o dopolnitvah Zakona o Slovenskem filmskem skladu, javni agenciji RS, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva, Predlog zakona o izvajanju Uredbe (EU) o dokumentih s ključnimi informacijami o paketnih naložbenih produktih za male vlagatelje in zavarovalnih naložbenih produktih, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o divjadi in lovstvu, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti prič, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu potrošnikov, Predlog zakona o spremembah Zakona o priznanju Republike Slovenije za poslovno odličnost, Predlog zakona o mednarodme razvojenem sodelovanju in humanitarni pomoči Republike Slovenije in še drugi.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine