24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Višji stroški dela, manj EU sredstev in manj denarja za blažitev draginje. Kam nas pelje ta vlada?

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Fiskalni svet ugotavlja, da so bili v prvih treh mesecih leta zabeleženi precej višji stroški dela, ob tem pa precej nižja sredstva iz evropske blagajne. To pa ni vse, tudi poraba za blažitev draginje bo letos kar za pol milijarde evrov manjša od načrtov. Samo marca je sicer proračunski primanjkljaj po začasnih podatkih dosegel 421 milijonov evrov.

Državni proračun je v prvih treh mesecih leta zabeležil 324 milijonov evrov primanjkljaja, in to brez upoštevanja ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19 in draginjo. Poraba za blažitev draginje bo letos za pol milijarde evrov manjša od načrtov, hkrati pa so višji stroški dela in precej nižji od lanskih tudi prihodki iz bruseljske blagajne.

Po ocenah fiskalnega sveta so odhodki za spopad z epidemijo covida-19 v prvem trimesečju dosegli 58 milijonov evrov, poraba za blažitev draginje, predvsem energetske, pa 237 milijonov evrov. Skupni prihodki so bili v prvih treh mesecih medletno nižji za 2,7 odstotka, in sicer 2,98 milijona evrov. Narasli so davčni prihodki od DDV za 7,9 odstotka na 1,15 milijarde evrov in prihodki od davka na dohodek podjetij za 20,5 odstotka na 297 milijonov evrov.

Manj podpore EU, višji stroški dela
Slovenija beleži tudi precej manjše prihodke iz evropskih sredstev. Z 257 milijonov evrov so bili medletno nižji za 35,3 odstotka, nedavčni prihodki pa so bili s 145 milijonov evrov nižji za 31,6 odstotka. Višji so bili predvsem stroški dela, ki so ob dvigu plač v javnem sektorju lani jeseni narasli za 10,3 odstotka na 974 milijonov evrov. Njihova rast se bo po napovedih fiskalnega sveta v prihodnjih mesecih še okrepila zaradi dogovorjenega drugega dela višjih izplačil s plačo za april.

Proračunski odhodki so medtem v trimesečju medletno nazadovali za 0,6 odstotka na skoraj 3,31 milijarde evrov, kar je bila po pojasnilih fiskalnega sveta predvsem posledica nižjih koronskih odhodkov. Brez upoštevanja teh in učinka ukrepov za blažitev draginje so bili odhodki medletno višji za 4,2 odstotka in so dosegli skoraj 3,12 milijarde evrov. Fiskalni svet ocenjuje, da bodo odhodki državnega proračuna za ukrepe za blažitev draginje v celotnem letu znašali okoli 800 milijonov evrov, kar je okoli 500 milijonov evrov manj, kot je bilo predvideno lani jeseni v sprejetih spremembah proračuna za leto 2023.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine