3 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Viri v Bosni svarijo pred novim valom migrantov na balkanski poti! Naša policija povsem nemočna!

S prihodom lepega vremena se število migrantov v BiH povečuje. Mejna policija te države ni pripravljena na nov naval migrantov po balkanski poti, istočasno oblasti nimajo odgovora, kam s tisoči migrantov, ki jih ustavijo pri nezakonitem prečkanju meje. Zaradi novega migrantskega vala, ki prihaja v Evropo preko Balkana, v Bosni raste vse več migrantskih taborišč, oblasti pa opozarjajo na spremenjeno varnostno situacijo zaradi migrantov, ki prihajajo iz Turčije in Grčije preko Albanije, Bolgarije v Bosno in naprej proti Hrvaški in Sloveniji, po tako imenovani balkanski poti.
 
Tihotapske operacije na Balkanu so se razrasle preko vsake mere, poroča Deutsche Welle. Za nekaj sto evrov migrante pretihotapijo iz Grčije v Albanijo, nato jih spravijo do Črne gore, tihotapci pa jim omogočijo pot v Bosno. Ob tem mediji poročajo o vse večji vpletenosti mednarodnih in lokalnih nevladnih organizacij, ki s prevozi, financami in političnimi pritiski  spodbujajo ilegalne migracije na Zahod.

Ilegalne migrante v Bosni tihotapijo tudi preko neočiščenih minskih polj, ki so nastala v vojni ob razpadu Jugoslavije. Več tisoč migrantov počasi prodira vse bolj severno, preobremenjene male balkanske državice pa se niso sposobne soočiti z nastalo situacijo. “S prihodom pomladi in boljšimi vremenskimi razmerami se je povečalo število prihodov migrantov in beguncev, kar je bilo mogoče pričakovati,” je povedala Edita Selimbegović iz Mednarodne organizacije za migracije (IOM). Trenutno je v centrih 4.200 migrantov, večina pa jih je v Bihaću in Veliki Kladuši.

Migranti zadovoljni, če se prebijejo na Hrvaško in v Slovenijo
Migranti se organizirajo v večje skupine, napredujejo predvsem ponoči, do dopoldanskih ur, ko so jih pogosto opazijo policisti v BiH. Nato jih vrnejo na izhodišče – v mesto Bihać. Migranti potem čakajo na prvo priliko za nadaljevanje nezakonite poti proti Hrvaški in Sloveniji in začaran krog se ponovi.
 
Hrvaška je zato na meji z Bosno in Hercegovino zagotovila večje število hrvaških policistov, ki imajo sodobna tehnična sredstva za optični in radarski nadzor mejne linije podnevi in ​​ponoči ter v vseh vremenskih razmerah. Od junija 2018 bosanske oblasti kontrolirajo meje v sodelovanju z agencijo EU za evropsko mejno in obalno stražo (Frontex), ki je dala letalo za nadzor zunanjih meja EU, vendar pa ima policija BiH precej več težav od hrvaških kolegov, saj jim trenutno primanjkuje 342 policistov za osnovne naloge, v katere niso vključene izredne razmere in zapletena situacija na državni meji, kakršna je zdaj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine