14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Viri iz Kremlja: Putin je zelo bolan in bo umrl zelo kmalu!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

“Vladimir Putin je neozdravljivo bolan za rakom in bo zelo kmalu umrl,” trdi vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kirilo Budanov. V nedavnem intervjuju za ABC News je napovedal, da bo umrl še pred koncem vojne in bo zato v Rusiji prišlo do prenosa oblasti. 

Kirilo Budanov je v sredo spregovoril o poteku vojne in ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Glede na to, da se že dlje časa ugiba, ali ima slednji zdravstvene težave, je nedvomno največ pozornosti pritegnila navedba obveščevalca, ki je napovedal Putinovo neizbežno smrt. Pri tem pa ta ni predložil konkretnega dokaza za omenjeno trditev.

Novinarka ABC News Britt Clennett je Budanova vprašala, ali je Putin neozdravljivo bolan, pri čemer je vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe takoj odgovoril: “Seveda.” Ob tem pa še pristavil, da je Putin že dlje časa bolan. Na vprašanje, kdaj misli, da bo Putin umrl, je Budanov odgovoril, da misli, da bo to zelo kmalu. “Mislim, da zelo hitro. Upam,” je dejal.

Ugibanja o Putinovem zdravstvenem stanju trajajo že več let. Govori se, da 70-letni ruski voditelj trpi za rakom, parkinsonovo boleznijo in številnimi drugimi boleznimi. “Mislimo, da je rak,” je dejal Budanov in dodal, da to vedo iz človeških virov, ki so blizu Putinu. Budanova so vprašali tudi, kaj misli, da se bo zgodilo po Putinovi smrti, ali bo oblast prevzel kdo iz Kremlja in ali se bo vojna v Ukrajini nadaljevala. Odzval se je z besedami, da pričakuje, da bo prišlo do “zamenjave in prenosa oblasti,” kar namiguje, da bo oblast prešla na enega od Putinovih pajdašev. “To vojno je treba končati, preden Putin umre,” je bil jasen Budanov.

Telegram kanal General SVR, ki naj bi imel številne insajderske vire v Kremlju, je poročal, da so Putinovi zdravniki pred kratkim opazili znatno poslabšanje njegovega zdravstvenega stanja in mu priporočili, naj se izogne kakršnim koli javnim nastopom, da si bo lahko odpočil. Prav tako so poročali, da se Putin zdaj zelo hitro utrudi. Prav tako pa naj bi bil nagnjen k “pogostim napadom vrtoglavice in glavobolov” ter “zamegljeni zavesti”.

Številni obiski in nastopi so bili odpovedani
Poročila o Putinovem slabem zdravstvenem stanju so bila podprta z odpovedjo številnih načrtovanih potovanj in javnih nastopov. Ravno prejšnji teden, 28. decembra, je Putin odpovedal načrtovano potovanje v Pskov, mesto blizu estonske meje. Za odpoved so uradno krivili “neugodne pogoje za letenje”, vendar je vremenska napoved kazala, da je nebo jasno. Odložen je bil tudi obisk največje ruske tovarne tankov v Nižnem Tagilu v Uralskem gorovju. Odpovedana je bila celo njegova prisotnost na tradicionalnem srečanju članov njegove vlade ob koncu leta, navaja Daily Mail.

To pa ni vse. Putin je tudi zavrnil sodelovanje na tradicionalni decembrski tiskovni konferenci, na kateri predsednik običajno govori do štiri ure in odgovarja na vprašanja novinarjev in gledalcev. Odpovedana je bila celo Putinova najljubša tekma v hokeju na ledu ob koncu leta.

Ti dve fotografiji sta v lanskem letu že burili govorice o šibkosti Putinovega zdravja:

Vladimir Putin je šibkega zdravja. (Foto: posnetek zaslona The Sun)

Če Putin res umre, bi lahko oblast prevzeli številni močni akterji. Odkar se je začela Putinova vojna, so se Putinovi zavezniki, kot sta čečenski vojskovodja Ramzan Kadirov in Wagnerjev šef Jevgenij Prigožin, začela boriti za moč in ugled, kar namiguje, da bi ga nekega dne morda želela izpodriniti. Poznavalci Kremlja vidijo Nikolaja Patruševa kot njegovega najverjetnejšega naslednika. Nekdanji vodja obveščevalne agencije FSB in sedanji sekretar Varnostnega sveta Rusije pa ima to prednost, da deli enaka stališča kot Putin, kar pomeni, da je sovražen do Zahoda na splošno, še posebej pa do ZDA. Med možnimi nasledniki se omenja tudi njegovega sina Dmitrija Patruševa in 64-letnega moskovskega župana Sergeja Sobjanina, ki velja za ključnega insajderja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine