22.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Vinko Gorenak: Janja Sluga – z lažmi v boj za poslanski stolček

Kaj vam povesta besedi Janja Sluga? Za večino verjetno neznana ženska. Ja pa ni čisto tako, Janja Sluga je poslanka Državnega zbora, izvolili so jo Celjani, doma pa je iz Laškega. Ne bi pisal o omenjeni dami, ker si tega sploh ne zasluži zaradi svoje nedelavnosti, ampak danes je na novinarski konferenci neposredno napadla tudi mene zato ji seveda moram odgovoriti.

Za začetek pa utemeljitev trditve o njeni nedelavnosti. In ker ljudski pregovor pravi, najprej pometi pred svojim pragom, bom za začetek naredil kar primerjavo med mojim in njenim delom v tem mandatu. Parlameter je spletna stran, ki neusmiljeno beleži dejstva in nič drugega. Poglejmo ta dejstva, le-ta sem preveril danes dne 12. 04. 2018. V tem mandatu je gospa uspela postaviti 13 poslanskih vprašanj in pobud, jaz sem jih 423. Na eni seji je v povprečku omenjena gospa govorila po trikrat, jaz pa po šestkrat. V tem mandatu je omenjena gospa izgovorila 174.351 besed jaz pa 619.376 besed. Več ne bom našteval, poglejte si sami.

Janja Sluga v tem mandatu ni bila avtorica in prva predlagateljica prav nobenega zakona, trditev velja do januarja letos, sam pa sem vsaj sopodpisal nekaj manj kot sto zakonov, ki smo jih vložili poslanci SDS. Ne boste verjeli SMC in Janja Sluga so zavrnili vse zakone razen tistega o stanovanju veterana vojne za Slovenijo in policijskega invalida Branka Šalamuna Šalčija.

Po osamosvojitvi Slovenije smo imeli deset vlad. Niti ena vlada, pa naj si gre za Petrletovo, tri Drnovškove, prvo Janševo, Pahorjevo, drugo Janševo ali tisto Alenke Bratušek ni ob koncu vlagala nobenih zakonskih besedil, ki bi finančno bremenila prihajajoče vlade. Najbolj etična stranka SMC pa to seveda počne. Do sedaj so v času tik pred volitvami, po odstopu Cerarja, vložili okoli 40 zakonov, ki naj bi prihajajoče vlade obremenili za 4 milijarde evrov. Seveda gre za zakone, ki jih predlagajo poslanci SMC, večina se nanaša na lokalna okolja, ker menijo, da si bodo tako zagotovili ponovno izvolitev. Tak je tudi Zakon o nujni sanaciji celjske kotline, ki Celju v naslednjih desetih letih prinaša 24 milijonov evrov za okoljsko sanacijo. Avtorica je seveda nedelovna Janja Sluga, ki je šele sedaj ugotovila, da bi bilo dobro, da bi bila ponovno izvoljena.

No pa smo februarja ta zakon tudi obravnavali, sam sem napovedal podporo temu zakonu, žal pa sem bil na dan glasovanja v Bruslju na v naprej napovedanem sestanku. Moja odsotnost ni bila bistvena saj je bil zakon podprt.

No zakon je bil včeraj na seji Odbora za infrastrukturo. Poslanci DESUS in SD so jasno napovedali, da bodo vse zakone SMC, ki so vloženi tik pred volitvami blokirali tako, da se ne bodo udeleževali sej odborov in Državnega zbora. Nerad povem, da je to načelna in državotvorna drža. V SDS vnaprejšnje obstrukcije obravnav teh zakonov SMC nismo napovedali, povedali pa smo, da večine ne bomo podprli, da pa se bodo poslanci SDS odločali samostojno pri posameznem zakonu. No in včeraj je zasedal Odbor za infrastrukturo, na katerem so obravnavali omenjeni zakon Janje Sluga. Sam nisem član odbora, zato na odboru nisem imel kaj iskati in sem bil na proslavi občinskega praznika v Celju. Janja Sluga se je danes grobo zlagala, ker je okoliščine prikazala tako, kot da se je ona borila za zakon jaz pa sem bil na proslavi občinskega praznika v Celju.

Še ena anarhična podrobnost. Govorimo o Zakonu o nujni sanaciji celjske kotline. Zakon seveda ne zajema Šentjurja, čeprav so tam neposredni okoljski učinki iz Bukovžlaka, zato je Jelka Godec vložila ustrezen amandma, ki bi v zakon vključil tudi Šentjur, poslanec SMC Danilo Anton Ranc iz SMC pa je vložil amandma, da bi v zakon vključili tudi Mežiško dolino. Prav ste prebrali, Zakon o nujni sanaciji Celjske kotline, bi torej ne vključeval Šentjurja, vključeval pa bi Mežiško dolino. Ste izrekli besedo Butale? Prav imate.

Ker je Janja Sluga danes na novinarski konferenci grobo lagala in me poniževala z besedami, da »tak človek kandidira v Celju«, ji jasno sporočam bodo odločali ljudje na volitvah in ne ona. Celjankam in Celjanom pa že drugič zagotavljam, da bom zakon na plenarni seji Državnega zbora podprl, ne morem pa glasovati na Odboru za infrastrukturo, ker nisem član tega odbora.

Vir: www.vinkogorenak.net

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine