13.6 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Viktor Orban: Jean Claude Juncker je preteklost. Podpiramo Manfreda Webra za bodočega predsednika Evropske komisije in ostajamo v EPP

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je v intervjuju za nemški Welt am Sonntag med mnogimi drugimi temami pojasnil tudi svoje poglede na nedavni spor z vodstvom Evropske ljudske stranke (EPP), na napade, ki jih je Madžarska deležna s strani evropske levice in izrazil podporo novemu spitzenkandidatu EPP Manfredu Webru.

Orban je zanikal, da bi šlo pri madžarski plakatni akciji, kjer sta prikazana George Soros in Jean-Claude Juncker kot glavna podpornika migracij, za osebni napad. Onadva pač zagovarjata migracije, medtem ko jih madžarska vlada ne, in zato sta tudi izpostavljena. Orban je dejal, da je na osebnem nivoju Juncker »čisto prijazen človek« in proti njemu nima nobene osebne zamere. Zanikal je tudi, da bi šlo v zvezi s Sorosom za antisemitizem in da je Soros izpostavljen zaradi svojih političnih potez, in ne zato, ker je Jud.

Orban meni, da je EPP v zadnjem času izredno narasla in zato so v njej mnoge stranke, ki sicer delijo osnovno usmeritev, vendar pa se v določenih pogledih tudi razlikujejo in zato občasno pride do nesporazumov med njimi. V tem ne vidi nič tragičnega, opozarja pa na politično levico, ki v svojem boju za oblast seveda skuša zanetiti spor med članicami EPP, da bi oslabila svojega nasprotnika. Orban zato poziva preostale članice EPP, naj ne olajšujejo dela levici z medsebojnimi spori. Dejal je, da se tudi on ne strinja z mnogimi pogledi članic EPP iz skandinavskih držav, pa mu niti na misel ne pride, da bi zahteval njihovo izključitev. Ali pa da bi zaradi političnega spora z Junckerjem zahteval izključitev luksemburške članice EPP. Sicer pa je poudaril, da je Fidesz pozval v EPP zdaj že pokojni nemški kancler Kohl pred tridesetimi leti in da so poziv tedaj vzeli za veliko čast in tako še danes mislijo. Zanikal je, da bi stranka Fidesz razmišljala o alternativi, če bi jo izključili iz EPP, češ, da ne »mara ljudi, ki nosijo istočasno pas in naramnice«. Kar se njega tiče, je Fidesz članica EPP, in to namerava tudi ostati.

Sicer pa meni, da je Juncker preteklost in se zaradi njega ne namerava več obremenjevati. V intervjuju je potrdil, da podpira kandidaturo Manfreda Webra kot nosilnega kandidata EPP in da bo po njegovem dobro, če bo predsednik Evropske komisije Bavarec. Dejal je, da se z bavarsko CSU Fidesz zelo dobro ujema. Na vprašanje, kako lahko podpira Webra, ko pa naj bi nadaljeval z Junckerjevo politiko, je Orban dejal, da je imel z Webrom več pogovorov in na podlagi le-teh se je odločil, da ga bo podpiral »do konca«.

Glede napadov levice na Fidesz oziroma Madžarsko pa je dejal, da tisti iz srednje Evrope veliko bolje poznajo levičarje kot ljudje iz zahodne Evrope in zato tudi dobro vedo, da levico drži pokonci edino sovraštvo in napadanje. Zdaj so si za tarčo pač izbrali Madžarsko, če pa nje ne bi bilo, bi napadli pač nekoga drugega, recimo Italijo ali Avstrijo.  

Celoten intervju http://abouthungary.hu/prime-minister-viktor-orban/prime-minister-viktor-orbans-interview-with-welt-am-sonntag/

Zadnje novice

Sorodne vsebine