11.2 C
Ljubljana
četrtek, 29 septembra, 2022

(VIDEO) Zmago Jelinčič Plemeniti o predsedniku DZ Zorčiču, ki noče odstopiti: “To kaže na popolno zblojenost in dokazuje, da se na pravni fakulteti Edvarda Kardelja ne naučijo nič o državi in državnosti!”

Piše: Sara Bertoncelj

Izvršni odbor stranke SMC bo danes pretresel razmere po četrtkovem neuspelem poskusu razrešitve predsednika Državnega zbora, Igorja Zorčiča. Ena od možnosti je namreč vrnitev predsednika stranke SMC, Zdravka Počivalška, v poslanske klopi. Tam bi nadomestil nadomestnega poslanca Dejana Židana, ki je lani prestopil v stranko SD. Poslanci SMC-ja Počivalška sicer še naprej vidijo na položaju gospodarskega ministra, kjer lahko po njihovem mnenju najbolje opravlja svoje poslanstvo. O tem je v Temi dneva podal nekaj več informacij Gregor Perič, Zmago Jelinčič pa je poudaril, da zagotovo ni bil njegov poslanec tisti, ki je oddal eno od obeh neveljavnih glasovnic.

Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je poudaril, da je bil na poslance vršen močan pritisk že ko so imeli glasovanje o konstruktivni nezaupnici, in sicer da morajo prevzeti glasovnice. Na tem tajnem glasovanju se je pa izkazalo, da je ta manever možno tudi obrniti, če to nekaterim za paše – poslanci strank Levica, SD, LMŠ in SAB namreč niso dvignili glasovnic. Videti je, da tudi v teh opozicijskih strankah vlada neko nezaupanje o tem, kako bi se glasovanje razpletlo, če bi dejansko vsi glasovali. Istočasno pa je bil to tudi pritisk na manjšinska poslanca, ki sicer ne želita biti jeziček na tehtnici. Perič je poudaril, da ne gojijo nobene osebne zamere do kolega Igorja Zorčiča, nikakor ni to razlog, da bi ga hoteli umakniti z mesta predsednika DZ, kakor tudi to ni ocena njegovega dosedanjega dela. “Bi pa v stranki vseeno pričakovali, da bo Zorčič odstopil sam, praksa do sedaj je namreč bila taka, kadar so se razmerja v Državnem zboru spremenila.” Je pa vseeno prepričan, da je možno poiskati rešitev, ki bo dobra za vse. Voditelj oddaje Tema dneva Luka Svetina je še vprašal Periča, ali je Zdravko Počivalšek edina možnost, da se koaliciji zagotovi 46. glas. Perič je mnenja, da obstaja tudi drugačna možnost, če bi seveda lahko vsi poslanci uveljavili svojo pravico do glasovanja.

Zmago Jelinčič Plemeniti je pojasnil, da je bila ena glasovnica prečrtana, na drugi glasovnici pa sta bili obkroženi obe opciji – na tak način je namreč prišlo do dveh neveljavnih glasov. Jelinčič je poudaril, da zagotovo ni bil njegov poslanec Dušan Šiško tisti, ki je oddal eno od obeh neveljavnih glasovnic, pojavile so se namreč tudi tovrstne govorice. Jelinčič je tudi mnenja, da izid na tem glasovanju ne pomeni, da koalicija nima udobne večine, saj je bil kvorum 47 poslancev, ta dva poslanca pa si na javnih glasovanjih ne bi upala tako “zafrknit”, kot sta sedaj. Prvak stranke SNS meni, da bo prišlo do novega poskusa glasovanja glede Zorčiča po tako imenovanem lockdownu, njegova stranka bo tudi takrat zagotovila svoje tri glasove. Pojasnil pa je tudi, da bi vrnitev Počivalška v poslanske klopi dejansko rešila vse težave, istočasno pa bi še vedno lahko vplival na delo ministrstva za gospodarstvo, tam je bil namreč izredno dober minister.

“Kdor je pameten, ne sili na predčasne volitve, res pa je, da je v parlamentu 60 odstotkov bebcev”
Jelinčič je Zorčičev tvit komentiral z besedami, da gre za nedodelano razmišljanje o državnosti in parlamentarizmu. Zorčič bi moral v tem primeru namreč sam odstopiti, s čemer bi pokazal neko integriteto, tako kot jo je na primer pokazal Dejan Židan. Jelinčič se ni spomnil kakšnega primera tuje države, v kateri bi predsednik iz opozicije vodil državni zbor oziroma katerikoli parlament: “To kaže na popolno zblojenost in dokazuje, da se na pravni fakulteti Edvarda Kardelja ne naučijo nič o državi in državnosti.” Jelinčič tudi meni, da nima smisla razmišljati o predčasnih volitvah. Po njegovem mnenju dogajanje s predsednikom DZ nima nobene veze s tem. Gre predvsem za to, da bo Slovenija predsedovala Svetu Evrope, kar je priložnost, ki jo vsaka država komaj čaka. “Edino v Sloveniji imamo sile, ki bi vse uničile, ki bi vse razbile, prepričan sem, da bi prodali Slovenijo,” je opozoril Jelinčič in dodal, da vedno bolj prevladuje južno-balkanski vpliv.

Zmago Jelinčič plemeniti, SNS. (Foto: Nova24TV)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine