2 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

(VIDEO) Zagovornikom življenja so se na Dunaju pridružili slovenski “proliferji”

Piše: Ž. N. (Nova24TV)

V soboto se je v avstrijski prestolnici odvil Pohod za življenje, ki so ga obiskali tudi predstavniki iz Slovenije. “Mir se začne v maternici,” je izpostavila organizatorka shoda Felicitas Trachta in dodala, da je lepo, da se je zbralo toliko ljudi, ki so se pripravljeni zavzeti za najšibkejše v naši družbi.

“Pohod za življenje je demonstracija, pošilja jasen signal, a je tudi priložnost za praznovanje življenja in zahteva pravice do življenja,” pravi Felicitas Trachta.

Shod na Karlsplatzu na Dunaju, kjer se je zbralo preko 2 tisoč ljudi, se je začel s kratkimi govori. Dr. Felix Böllmann, vodja evropskega pravnega oddelka pri organizaciji ADF International, je poudaril, da ima vsak človek pravico do življenja. “Nihče ne sme ubiti nedolžne osebe – tu je mednarodno pravo človekovih pravic jasno.” Petra Plonner, predsednica državljanske iniciative #fairchangen, je navedla reprezentativno študijo iz leta 2023, na podlagi katere si 80 odstotkov prebivalstva želi več podpore nosečnicam v stiski: “Večina ljudi ve, da splav ni rešitev. Želijo si, da bi nosečnice lahko rekle “da” otroku. Tukaj je veliko dela – a družba podpira naše zahteve!”

Sonja Horswell, vodja humanitarne organizacije SaveOne Europe, je spregovorila o svoji pomoči in pastoralni oskrbi ljudem po splavu: “Hudo trpljenje po splavu je pogosto zamolčano in tabuizirano. Ampak to vidim vsak dan pri svojem delu,” je izpostavila in dodala, da varovanje življenja predstavlja najboljšo preventivo. “Hvala vsem za vašo predanost temu!” Tiskovni predstavnik Pohoda za življenje Ludwig Brühl, ki je tudi moderiral dogodek, je povedal, da je cilj pohoda za življenje in gibanja pravice do življenja jasen. “Želimo najboljšo možno podporo materam in družinam v vseh situacijah, da lahko vsi rečejo “da” otroku. In zahtevamo enake pravice za vse – pravno zaščito za tiste, ki jo še posebej potrebujejo: nerojene, stare in bolne. “Ni si treba zaslužiti svoje pravice do življenja,” je dejal po dogodku.

Nekaj protidemonstrantov je skušalo ustrahovati družine in otroke pod geslom Marš v pekel. Že pred dogodkom je svetnica stranke Zelenih Victoria Spielfrau poskrbela za škandal: pozvala je namreč k protiprotestu, ki je na slikah zaščitnikom življenja grozil z umorom. “Škandal je, da se pojavi politik skupaj s sovražniki življenja in podpre protest, ki krši zakon. Ustrahovanje otrok, družin in starejših je nesprejemljivo. To mora imeti tudi politične posledice,” je izpostavil Brühl. Navkljub poskusu provokacij so bili udeleženci in organizatorji shoda enotni, da je prireditev odlično uspela.

Video https://twitter.com/i/status/1713214554988048403

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine