3.6 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

(VIDEO) Von der Leynova v Evropskem parlamentu prejela bučen aplavz za podoben ukrep, ki ga je včeraj vladna koalicija zavrnila

Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si)

V letnem govoru v Evropskem parlamentu se je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen zavzela za zmanjšanje porabe elektrike in se osredotočila predvsem na energetsko krizo in vojno v Ukrajini. Napovedala je omejitev prihodkov podjetij, ki za proizvodnjo elektrike uporabljajo tehnologije, cenejše od plina. S tem ukrepom bo na voljo 140 milijard evrov za pomoč odjemalcem pri soočanju z visokimi cenami, pravi.  Ta ukrep bi namreč omejil izredne dobičke tistih, ki imajo koristi od vojne na hrbtih potrošnikov. Zanimivo je, da je za ukrep prejela odobravanje evropskega parlamenta, medtem ko je včeraj slovenska koalicija zelo podoben ukrep soglasno zavrnila. Poslanska skupina SDS je namreč predlagala amandma, ki bi porezal dobičke elektrooligarhov in zmanjšal cene elektrike. Ob tem je Janez Janša komentiral, da je koalicija pokazala, da ni na strani ljudi, ampak na strani lobija prodajalcev elektrike. 

“Z zmanjšanjem porabe v urah, ko je ta največja, bodo zaloge trajale dlje, znižale pa se bodo tudi cene. Zato predlagamo ukrepe za države članice, kako naj zmanjšajo porabo,” je von der Leynova povedala v nagovoru o stanju v EU v Evropskem parlamentu. Članice EU po njenih besedah za pomoč ranljivim prebivalcem namenjajo že milijarde evrov, vendar to ne bo zadoščalo. Zato komisija predlaga omejitev prihodkov za podjetja, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina. “V teh časih ni prav, da se prejema izjemne rekordne dobičke in ima koristi od vojne na hrbtih potrošnikov,” je poudarila predsednica Evropske komisije. “Z našim predlogom bomo zbrali več kot 140 milijard za države članice, da bi omilile težave,” je povedala.

Ursula von der Leyen je na letnem govoru predstavila ukrep, podoben temu, ki ga je predlagala stranka SDS in ga je vladna koalicija včeraj zavrnila. (Foto: posnetek zaslona)

Spomnimo, da so na včerajšnji izredni seji Državnega zbora RS poslanci obravnavali predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o oskrbi s plini, predlog zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo in predlog zakona o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti iz naslova kreditov, najetih za zagotavljanje likvidnosti na organiziranih trgih električne energije ter emisijskih kuponov in obveznosti iz nakupa dodatnih količin zemeljskega plina izven trga Evropske unije.

V poslanski skupini SDS so predlagali ukrep o deležu proizvedene električne energije, ki so jih družbe, ki so v 100-odstotni lasti države, dolžne prodati uporabnikom, ki to energijo porabijo na območju Republike Slovenije, ki pa ga je koalicija soglasno zavrnila. “Spomnite se tega, ko boste plačevali drage položnice, trgovci z elektriko pa si bodo izplačevali milijonske nagrade,” je včerajšnjo zavrnitev komentiral Janez Janša.

To je poudaril tudi evropski poslanec Milan Zver in dejal, da je “včeraj vladna koalicija zavrnila enega najbolj smiselnih predlogov, ki bi porezal dobičke elektrooligarhov in zmanjšal visoke cene elektrike, ki jih plačujejo slovenski potrošniki. Danes je za podoben predlog v svojem nagovoru von der Leynova prejela bučen aplavz.”

 

K soočanju s tovrstnimi težavami pa morajo prispevati tudi podjetja, ki delujejo v naftnem, plinskem in premogovnem sektorju, meni von der Leynova. Komisija obenem pripravlja ukrepe za olajšanje težav, ki jih imajo energetska podjetja zaradi velikih nihanj cen elektrike. Napovedala pa je še celovito reformo trga elektrike, saj ta ne deluje več.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine