24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

(VIDEO) Vodja poslanske skupine SDS, Jelka Godec: Globoka država naj bi delovala v ozadju, zdaj jo imamo na površju

Piše: A. J. (Nova24tv)

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je v oddaji Intervju opisala nedavne dogodke, povezane z imenovanjem predsednikov parlamentarnih odborov, ocenila obljube nove vlade na zdravstvenem področju in bila kritična do večjega števila ministrstev.

Nova vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je v oddaji Intervju na televiziji Nova24TV povedala, da voditi največjo opozicijsko stranko ni enostavno. Poslanci SDS so izkušeni poslanci, ki v tem sklicu državnega zbora sedijo nasproti večini političnih začetnikov. Vladajoča stranka se ponaša z imenom svoboda, zdaj pa ustanavlja nadzornike, ki bodo nadzirali poslance v lastni stranki. Godčeva v tem prepoznava hinavsko dejanje, saj se je Robert Golob povzpel na oblast s poudarjanjem svobode, zdaj pa so poslanci znotraj stranke nadzirani. “To je sicer njihova stvar, toda tega jaz kot vodja poslanske skupine ne bi dovolila,” je povedala Godčeva.

Pred dnevi se je zapletlo po kolegiju državnega zbora ob imenovanju predsednikov raznih parlamentarnih odborov. Pri SDS naj bi dobili šest predsednikov, Nova Slovenija je dobila dva, potem pa je NSi vložila amandma, s katerim je s podporo koalicije dobila tretjega, dodatnega predsednika. Ta pa ni prišel iz kvote koalicije, ampak so ga vzeli stranki SDS. To je komisija za nadzor javnih financ, ki po zakonu pripada opoziciji. “Jaz sem glasovala proti in sem povedala, da gre za kršitev poslovnika, matematičnega razreza in vsega, kar smo se dogovorili,” je povedala Godčeva. Stranka SDS bo vztrajala pri dogovoru in ne bo podala predlogov za predsedniška in podpredsedniška mesta ter tudi ne za podpredsednika DZ.  

Višji davki za več birokracije in eksperimentiranje na področju zdravstva
Voditelj Aleksander Rant je nadaljeval: “Bili ste sekretarka v kabinetu predsednika vlade, zadolženi za področje zdravstva … novi mandatar napoveduje eksperiment na področju zdravstva, s katerim bodo do leta 2024 prignali zdravstvo do skrajne zmogljivosti.” Ko sliši človek eksperiment, se kar malo ustraši. Morda eksperiment ne bo uspel in bo treba ponoviti zadevo. Z nekaterimi idejami ministra za zdravstvo bi se lahko strinjala, ampak, ko reče: Če bomo našli 500 milijonov, bomo lahko delali. Skrbi me, kje bodo iskali dodatnih 500 milijonov. Bojim se, da z višanjem davčne stopnje,” je pojasnila Jelka Godec.

Foto: Nova24TV

V nadaljevanju je Aleksander Rant Godčevo prosil za mnenje o dodatnih ministrstvih nove vlade. Godčeva temu ni naklonjena: “Vsak zakon mora skozi usklajevanje na ministrstvih. Vsako ministrstvo mora dati svoje pripombe. Zdaj pa si predstavljate razliko; ali je ministerstev 15 ali 20. Najnujnejši so debirokratizacija vseh postopkov, močen javni sektor in večja učinkovitost zaposlenih na ministrstvih. Tako se bo povečala produktivnost. Ministrstev se ne ustanavlja zato, da boš tam odložil kadre, ki nimajo služb ali niso bili izvoljeni. To je samo plačevanje uslug.” 

Kako pa kot vodja poslanske skupine SDS komentirate ocene, da je gibanje Svoboda nova LDS ter da je Robert Golob novi Janez Drnovšek Zgodovina nas uči, da tistih, ki so tako razmišljali, več ni; Cerar, Šarec, Pozitivna Slovenija … res pa je, da so kadri Gibanja Svoboda kadri LDS, ki so bili nekje in so zdaj prišli na plano. To je slabo za Slovenijo. Država s tem izgublja, ljudje izgubljajo zaupanje v politiko. Primerjanje z Drnovškom ni primerno. Naj nehajo opletati s primerjavami in naj se začne vsebinsko dogajati. Potem bomo presojali. Globoka država naj bi delovala v ozadju, zdaj jo imamo na površju,” je še pojasnila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine