-0.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

(VIDEO) Videni izpad postaja stalna praksa komunikacije trenutne vlade

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Če smo bili včasih priča strašenju, češ da imamo avtoritarno državo, smo ji očitno danes vedno bližje. Ker je naša politična kultura lastniška. Ko zmagaš na volitvah, si lastnik države,” je namreč nedavno v prostorih Državnega zbora RS meni nič tebi razlagala levičarska aktivistka in profesorica na Fakulteti za družbene vede dr. Barbara Rajgelj. 

Izjave dr. Barbare Rajgelj iz Pravne mreže za varstvo demokracije, ki je bila vabljena na nedavno sejo odbora za kulturo, kažejo, da so očitno popustile prav vse demokratične zavore, za katere je morda človek upal, da vsaj še te morda obstajajo, če že vladajoči rušijo vse ustaljene parlamentarne prakse. Tako je, ko na oblast pride stranka tipa instant, katere cilj je vladanje in moč ne glede na ceno. Ker pa si pri vladanju takšne stranke zanašajo na pomoč tako imenovane civilne družbe, gre vse skupaj skupaj v smer kršenja zakonodaje.

 

Nova vlada, ki jo do sedaj ni uspelo sprejeti niti enega dobrega ukrepa za državljane, na drugi strani kot valjar sebi podreja vse državne podsisteme. Glavna tarča je sedaj RTV Slovenija, saj socialisti ne morejo preživeti tega, da v tej medijski hiši nimajo vsega pod kontrolo. Iz tega razloga so vložili novelo zakona o RTVS, s katero bi obglavili vse vodilne organe, sprejeli pa bi jo po nujnem postopku, ki velja v primeru vojne. Tragikomično stanje je na odboru za kulturo, ki je presojal novelo zakona, okronala ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki očitno Ustave RS ni nikoli prebrala.

Glavni namen predloga zakona, ki ga danes predlagamo, je spremeniti način upravljanja javne radiotelevizije tako, da omogoči politično podrejanje in vmešavanje v kadrovske in uredniške odločitve javne RTV,” je namreč zatrdila Vrečkova in s tem priznala, da je pojem depolitizacija le krinka za popolno politično podreditev RTV novi oblasti. Predlagana novela je v neskladju z Ustavo in zakoni, gre za pravni zmazek. Želja po popolni politični podreditvi RTVS je namreč tako močna, da so poslanci Gibanja svoboda, SD in Levice zakon podprli, podprli pa so tudi sprejemanje po nujnem postopku. Na tem odboru se je zgodila smrt demokracije in smrt pravne države.

“Ker je naša politična kultura lastniška. Ko zmagaš na volitvah, si lastnik države,” je izjava Rajglove, ki razkriva, kako si nekateri predstavljajo delovanje države. Očitno tako, da je odločanje zgolj v rokah majhne peščice ljudi, ostali pa morajo le pridno kimati. Tukaj seveda ni znamenja kakršne koli avtoritarnosti, saj so mediji na strani leve tranzicijske elite. Govoričenje o tem, da si nekdo lasti državo, je nedvomno avtoritarno, predvsem pa protiustavno. Če bi tako govorili v stranki SDS, si lahko predstavljamo, kakšen pogrom bi se odvil na polju politične levice, da ne omenjamo medijev, ki bi šli na okope (najverjetneje bi bila temu posvečena kar oddaja Tarča).

Izjava Rajglove po eni strani niti ne preseneča toliko, če človek ve, da je pred časom na javni RTVS v oddaji Tednik poskrbela za pravcati rasistični izpad, v katerem je dejala, da če spadate v skupino “belih, zdravih, dobro situiranih starejših moških, ki imajo vse, a mislijo, da jim pripada več”, ste največja grožnja Sloveniji. Po drugi strani pa je zanimivo, da je Rajgljova, ki se v javnosti predstavlja kot feministka, pred lokalnimi volitvami dodobra razburila javnost s svojo podporo korupcije ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki je med drugim izkoristil stisko mlade mamice za potešitev svoje spolne sle.

Barbara Rajgelj in Zoran Janković (Foto: Demokracija)

Če je peščiča “svobodnjakov, ki je še kar pijana od zmage, prepričana, da so lastniki države, se poraja vprašanje, kdaj bo kdo prišel še na idejo, da si lahko vse, kar so posamezniki ustvarili z lastnimi žulji, tudi lasti? Nekateri res pozabljajo, da je ljudstvo tisto, ki svoje predstavnike voli, in če ti niso učinkoviti, se jih zamenja. Menjava oblasti je znak demokracije. Ne glede na to, ali se desnosredinska zamenja z levo ali obratno

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine