18.8 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

(VIDEO) Včeraj na Tarči predstavniki “civilne družbe”, ki so priznali, da so levičarski aktivisti

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Gostje v včerajšnji Tarči so bili vidnejši obrazi civilne družbe, Jaša Jenull, ki je v času Janševe vlade pozival na proteste, direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, Filip Dobranič – Muki iz Danes je nov dan, Boris Vezjak in komentator Peter Merše. S svojim nastopi so “predstavniki civilne družbe” potrdili le to, da niso nikakršni predstavniki civilne družbe ampak politični aktivisti, organizirana oblika podaljškov levih politikov, za potrebe političnega boja na ulici.

105 petkov so kolesarji protestirali proti Janševi vladi, zahtevali drugačno politiko, pozivali na volitve. Jaša Jenull je v enem izmed svojih govorov na protestih dejal, da, če se bo tudi nova vlada tako obnašala bodo še naprej protestirali. Kljub očitnim aferam pa sedaj meni, da niso tako problematične. “Ko spremljam odzive mislim, da ljudi bolj skrbijo druge teme (zdravstvo) in da mediji (spor Roberta Goloba z notranjo ministrico Tatjano Bobnar) zelo usmerjeno ponavljajo vsak dan.”

Razloge za pretekle proteste pa so našli še preden je Janševa vlada sploh prisegla in ji očitali demontažo oblasti, totalitarnost in tako naprej. “Očitno je demontaža oblasti to, da se zamenja politična opcija in da politično kadruje izključno ena stran. Takrat se aktivirajo in se poženejo sistemi, ki organizirajo proteste, akcije. Ko se vlada zamenja in se dogajajo podobni primeri na primer v zdravstvu od brisanja napotnic, do sesutja sistema, da predsednik vlade Robert Golob pravi, da ne bo dopustil da nek predsedniški kandidat (Anže Logar) pride do položaja, to vse kaže na izrazito avtoritarnost ob tem pa ni zaznati nekega izrazitega odpora”, je v tarči opozoril Peter Merše in dodal, da resne civilne družbe v Sloveniji sploh nimamo.

V oddaji Tarča so v prispevku prikazali spor med Golobom in Bobnarjevo, za katerega mnogi menijo, če bi se zgodil v času Janševe vlade, bi se civilna družba že zdavnaj postavila na noge in bi bili organizirani masovni protesti. “Danes pa ko se dogajajo primerljivi škandali, če ne še hujši dobimo neko izjavo, da bi šlo za pozivanje na proteste pa ni zaznati” je dejal Merše.

Civilna družba je utrujena

Na vprašanja voditeljice Erike Žnidaršič, ali se jim ne zdi potrebno, da bi civilna družba reagirala ob taki situaciji, na očitne kršitve Goloba tako kot so se odzivali na v prejšnji vladi se je tako Jenull, kot Filip Dobranič “branila”, da je Pravna mreža za demokracijo je napisala izjavo. Dobranič je celo dejal, da so utrujeni in da morajo paziti, da ne pregorijo. “Jaz nisem nič napisal na družbenih omrežjih, ker sem ocenil, da količina stvari, ki se je zgodila je bila dovolj”, misleč na izjavo. Dejal je, da ne more z ničemer prisiliti Goloba, da poda več informacij v zvezi z njegovim varovanjem. A v prejšnji vladi so z “lahkoto” našli veliko razlogov, četudi niso imeli veliko informacij. Priznal pa je, “da če so se v prejšnji vladi dogajale takšne stvari, in še bi to isto stvar storila sedanja vlada, to sploh ne bi prišlo na prvo mesto na RTV. Se strinjam, to je zelo slabo.”

Tudi Boris Vezjak se je zagovarjal, da ni res, da civilna družba ni naredila ničesar in ponovil, da se je v izjavi javila Pravna mreža in Forum za demokracijo. Povedal je še, da kar se je zgodilo notranji ministrici je nedopustno pa tudi škandalozno, kako je Golob razložil vse skupaj in koncu še dejal, da je bila v stiski, zaradi katere je ugotovila, da je nesposobna in je kar sama odstopila. “Gre za smešenje in norčevanje Goloba, ki je pred kratkim napovedal boj proti sovražnemu govoru. Zdaj vidimo, da uporablja podobna sovražne besede, ki so popolnoma nedopustne”.

Priznanje, da je bilo kršenje zakonov na ulicah financirano

Sprenevedanju, da se civilna družba primerno odziva tudi v tej vladi ni bilo konec. Ob vprašanju ali je kakšna podobnost z domnevnim svetovalcem Rokom Snežičem in Milošem Milovićem je Jenull jecljaje dejal, da ne ve in da ni nobenih dokazov, eprav je Milovič nepravnomočno obsojen zaradi gospodarske kriminalitete, kar Snežič ni. Jenull je dejal, da bilo to šele problematično, če bi bil Muženič svetovalec za gospodarstvo, v tem primeru pa da je blizu Goloba ni. Ob tem je Merše dejal, se je Snežič domnevno srečeval z Janšo, v primeru Milovića pa je jasno, da je hodil po ministrstvih in da bo morda celo prevzel varnost predsednika vlade. “Kdaj bomo videli proteste z njegovo sliko in napisom “gotov si” po Ljubljani. To me preseneča, če bi res imeli civilno družbo, neodvisno, ne pa neke vrste podaljšek, bi v enakih primerih kot so bili v prejšnji vladi korakali v enakih masah ljudi, pa tega ne vidimo.” Dobranič je na to odgovoril in dejansko razkrinkal, da so financirani.

Predstavniki civilne družbe so vedno govorili, da so neodvisni in da so protesti spontani, tudi Jenull je v oddaji dejal, da so se protesti samoorganizirano zgodili. O tej laži je Merše dejal, da protesti niso bili spontani in da vedno nekdo proteste organizira in pozove, “tu govoriti o spontanosti je smešno.”

Tudi v Inštitut 8. marec so utrujeni, pravi Nika Kovač. Ne da se jim ukvarjati z Janezom Janšo in Milanom Kučanom, ne s Snežičem in ne z gospodom, o katerem govorimo danes. Očitno sploh ne pozna imena (Miloša Miloviča) in ne ve o čem je sploh govora v Tarči. Imajo pa še moči braniti Goloba. Kovačeva je namreč ponovila laži, ki jih je izrekel Robert Golob, da se je spor z ministrico začel po tem, ko so prišle fotografije njegovega mladoletnega otroka na Nova24tv. “To jaz zelo dobro razumem, tudi moj napadalec se je tudi najprej tam pojavil. To sicer ni res, o tem smo pisali že včeraj, na to pa je opozoril tudi Žan Mahnič.

Ob koncu oddaje so imeli gostje povedali tudi zaključne besede. Kamere pa so ujele Kovačevo kako je kar med oddajo vzela telefon in očitno pošiljala nekomu sporočila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine