19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

(VIDEO) V Rusiji poskus državnega udara! Prigožin se je uprl vojaškemu vrhu! Putin upor proti vojski označil za izdajo!

Piše: Nova24.si, STA

Poveljstvo ruske vojske je bilo s strani vodje ruske najemniške skupine Wagner Jevgenija Prigožina obtoženo, da je odredilo napade na njegovo skupino borcev in pri tem pokončalo veliko pripadnikov. Pred tem je Prigožin rusko obrambno ministrstvo v luči ruskih izgub okupiranih ozemelj obtožil nesposobnosti. Rusko obrambno ministrstvo obtožbe zanika in jih označuje kot provokacijo, a posnetki iz terena kažejo, da se je situacija precej zapletla in vse skupaj kaže na državni udar.

Tiskovna služba Jevgenija Prigožina je predvajala njegovo sporočilo, kjer ta trdi, da je ruska vojska izvedla raketne napade na njihove položaje v zaledju ukrajinske fronte. “Ubitih je bilo veliko naših borcev”, je izpostavil in po poročanju STA napovedal, da se bo na napade odzval.

 

“Ministrstvu za obrambo smo bili pripravljeni popustiti in predati svoje orožje. Danes, ko so videli, da se nismo zlomili, so izvedli raketne napade na naše tabore,” je Prigožin povedal v nadaljevanju. Ko je napovedal zaustavitev poveljstva ruske vojske v Kremlju, je Ruse pozval, naj se njegovim borcem ne zoperstavljajo. “Svet poveljnikov skupine Wagner je sprejel odločitev – zlo, ki ga prinaša rusko vojaško vodstvo, je treba ustaviti,” je bil jasen Prigožin.

Preko Telegrama je zaokrožila novica o tem, da je prišlo do hekerskega vdora v ruske televizijske programe in se je predvajalo trditve Prigožina:

 

Prigožin, znan kot Putinov kuhar, ki je v zadnjem času znašel v očitnem konfliktu z ruskim poveljstvu v Kremlju in obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem, je izrazil tudi pomisleke okrog smiselnosti vojne v Ukrajini in poudaril, da je tako imenovana posebna vojaška operacija osnovana na lažeh.  Meni, da je bila vojna nujna za namene samopromocije določenih posameznikov.

“Vsa sporočila in videoposnetki, ki jih je objavil Prigožin in v katerih trdi, da je ruska vojska izvedla napad na skupino Wagner, ne ustrezajo resničnosti in so informacijska provokacija”, na drugi strani sporoča rusko obrambno ministrstvo. Iz Moskve pa sporočajo tudi, da je bil ruski predsednik Vladimir Putin obveščen z navedbami Prigožina, da so ruske sile napadle položaje borcev Wagnerja. Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja, pravi, da so bili sprejeti vsi potrebni ukrepi.

 

Wagnerjevi borci naj bi tekom noči zavzeli vojaško okrožje v Rostovu na Donu, mestu z 1,1 milijona prebivalcev, vključno s tamkajšnjim vojaškim letališčem. Prigožin je med drugim povedal tudi, da naj bi piloti ruskih letal zavrnili ukaz za raketiranje njegovih borcev. Tamkajšnjo glavno poveljstvo po njegovih besedah deluje normalno in da ni nikakršnih problemov in da se zaradi njihove prisotnosti nikakor ne sme naprtiti krivde njim v primeru neuspehov na bojišču. Pravi, da so na terenu prišlo do spoznanja, da je prišlo do velikih izgub ozemlja. “Število ubitih vojakov je 3 do 4-krat večje kot se poroča”, je povedal Prigožin v svojem javljanju. Kot je sporočil, jih nihče ne bo zaustavil in bodo šli vse naprej do konca.

 

Tuje tiskovne agencije poročajo, da je vodja Wagnerja napovedal blokado mesta in premik proti ruski prestolnici v primeru, če se Šojgu in načelnik generalštaba ruskih oboroženih sile Valerij Gerasimov ne bosta želela srečati z njim.

 

Zaradi izjav in ravnanj Prigožina je bila s strani Rusije aktivirana operacija “Trdnjava”. Na ulicah je tako mogoče opaziti vojake, oklepna vozila, tanke. Prav tako so blokirane tudi ulice. Uvedeni so bili protiteroristični ukrepi, ljudje pa so bili pozvani, da naj ne zapuščajo svojih domov.

 

 

S protiteroristično operacijo želijo preprečiti morebitna teroristična dejanja v Moskvi in širši regiji. Medtem je bil Prigožin s strani Nacionalnega protiterorističnega odbora Rusije obtožen pozivanja k oboroženemu uporu, zaradi česar mu grozi 20-letna zaporna kazen. Ruska varnostna služba FSB je Wagnerjeve borce pozvala k aretaciji Prigožina.

Putin upor označil za izdajo, napoveduje stroge kazni

Ruski predsednik Vladimir Putin je po pozivu vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina k uporu proti vojaškemu vodstvu Rusije danes dejanja skupine označil kot “nož v hrbet” in izdajo. Za tiste, ki delijo rusko družbo, je napovedal “neizogibno kazen”. Potrdil je, da je Wagner prevzel nadzor nad vojaškimi objekti v Rostovu na Donu.

Putin v nagovoru narodu ni izrecno omenil najemniške vojske Wagner ali njenega vodje Prigožina, je pa dejal, da so velike ambicije nekaterih vodile v veleizdajo. Številne Ruse so po njegovih besedah s pretvezo zvabili v kazniva dejanja.

Gre za “nož v hrbet”, tiste, ki delijo Rusijo, pa čaka “neizogibna kazen”, je dejal. Na kocki je prihodnost Rusije, dogajanje pa zanjo predstavlja “smrtonosno grožnjo”, je posvaril. Pozval je k enotnosti in zatrdil, da ne bo dovolil državljanske vojne, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obljubil je obrambo Rusije in poudaril, da so sprejeli vse potrebne ukrepe za spopad s krizo. Kot je dejal, je tako v Moskvi kot več drugih regijah v veljavi “protiteroristični režim”.

Da so v prestolnici, kjer veljajo poostreni varnostni ukrepi, uvedli posebne protiteroristične ukrepe, je že zjutraj naznanil nacionalni protiteroristični odbor. Stanje oblastem med drugim omogoča ostrejši nadzor in lažje aretacije državljanov.

Župan Moskve Sergej Sobjanin je zjutraj poročal o okrepljenem nadzoru prometa in omejitvah večjih dogodkov. Iz mesta z več kot 13 milijoni prebivalcev poleg tega prihajajo poročila o oklepnikih in vojaških tovornjakih na ulicah ter omejenem dostopu do spleta.

Podobne ukrepe so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razglasili tudi v regiji Voronež na jugozahodu Rusije, ki meji na Ukrajino.

Rusija ukrepe sprejema po tem, ko je Prigožin v petek zvečer rusko vojsko obtožil napada na njegove enote in zagrozil z odstranitvijo ruskega vojaškega vodstva. Pod njegovim poveljstvom naj bi delovalo 25.000 vojakov, ki da so pripravljeni tudi umreti.

Zjutraj je sporočil, da so prevzeli nadzor nad vojaškimi objekti v mestu Rostov na Donu na jugu Rusije, kjer je sedež ruskega poveljstva za jug države in od koder ruska vojska nadzira agresijo nad Ukrajino. Putin je danes to potrdil. “Praktično je delo organov civilnega in vojaškega vodstva blokirano,” je dejal in priznal, da so razmere tam težke.

Tako kot pred tem že obrambno ministrstvo je pripadnike Wagnerja pozval, naj se predajo. Vsem naj bi v tem primeru zagotovili varnost.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine