12.7 C
Ljubljana
sobota, 25 marca, 2023

(Video) V povojnih pobojih v protitankovski jarek pri Brežicah zmetali več kot 500 ljudi

Piše: Ivan Šokić

V ponedeljek, 20. junija 2022, je ob 11. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenija potekala tiskovna konferenca s predstavitvijo arheološke raziskave izkopavanja v Mostecu pri Brežicah, na kateri je dr. Uroš Košir predstavil izkop posmrtnih ostankov umorjenih v povojnih pobojih v delu protitankovskega jarka v Mostecu pri Brežicah. Do arheološkega izkopavanja je prišlo zaradi izgradnje verige elektraren na reki Savi.

Zaščitna izkopavanja v Mostecu pri Brežicah so se začela zaradi načrtovanja gradnje hidroelektrarne. Leta 2020 so izkopali 21 metrov jarka, v katerem so našli posmrtne ostanke najmanj 276 ljudi.

V letu 2022 bilo raziskanih še 31 metrov jarka, od česar pa je bilo 3,3 metre jarka uničenega pred časom ob gradnji vodnega kanala. Med izkopavanjem so odkrili posmrtne ostanke vsaj 253 ljudi. Na samo 47 metrih jarka je bilo zakopanih več kot 500 skeletov, medtem ko med 70 in 80 metrov protitankovskega jarka še ostaja zakopanega.

Več TUKAJ.

Poleg posmrtnih ostankov vsaj 529 ljudi so v izkopavanjih v letih 2020 in 2022 našli tudi več tisoč predmetov žrtev iz katerih je razvidno, da so v povojnih pobojih, ki so trajali vse od konca druge svetovne vojne, pa do, kakor trdijo nekateri domačini, septembra 1945, komunisti pobijali ne samo vojakov, temveč tudi civiliste. Med slednjimi je bilo precej žensk. To potrjuje tudi dejstvo, da so v jarku, v katerem so bila nametana trupla usmrčenih, našli več lasnih igel, šmink, prstanov, uhanov in steklenih gumbov, ki so značilni za ženske bluze.

Morilci so žrtve zvezali. Praviloma z rokami za hrbtom, lahko pa tudi po dve žrtvi skupaj okoli komolcev. Večina pobitih je bila streljana v glavo, tilnik, nekateri tudi v lopatico. Zmetani v jarke so bili pogosto bosi. Dr. Jože Dežman je glede majhno na udeležbo na tiskovni konferenci v Muzeju novejše zgodovine Slovenije opozoril, “da se bomo začeli pogovarjati o tem ali se predstavljeni umor več kot 500 oseb javno objavlja ali ne.”

Združena fotografija izkopanega grobišča v letih 2020 in 2022 (foto: Avgusta d.o.o.)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine