5 C
Ljubljana
torek, 27 februarja, 2024

(VIDEO) V oddaji Tema dneva Rupar pozval k referendumu o plačevanju RTV-naročnine in kolektivni tožbi zoper RTV

Piše: A. G. (Nova24tv.si)

Pavel Rupar in njegova upokojenska stranka pozivata k referendumu, na katerem se bodo državljani odločali o plačevanju naročnine RTV Slovenija. Sicer pa pred jubilejnim 10. shodom protestov upokojencev Rupar opozarja, da so upokojenci pod vlado Roberta Goloba najbolj prevarana skupina slovenskih državljanov. Če se spomnimo vlade Janeza Janše, je ta v dveh letih trikrat poskrbela za solidarnostni dodatek, brezplačne prevoze po vsej Sloveniji, ki jih danes ni, energetski vavčer in izredno uskladitev pokojnin.

Uvodoma je Pavel Rupar pojasnil, kaj se je zgodilo z zavrnitvijo zakona o izrednih pokojninah. “Skoraj devet mesecev pripravljamo ta zakon in to obdobje čakanja na obravnavo Urške Klakočar Zupančičeve ni prišlo na vrsto. Januarja smo zagrozili s kazensko ovadbo in je zakon končno prišel v obravnavo. Žal pa so 11 tisoč podpisnikov poslanci Svobode, SD in Levice enostavno zavrnili.” Rupar je dodal, da ga niso zavrnili po normalni poti, ampak da so bile takšne eskalacije med samo obravnavo, žalitve, poniževanja, kar se še ni zgodilo v zgodovini slovenskega parlamenta, je prepričan Rupar. “Totalno jim je počil film, niso se mogli več zadržati, pokazali so svojo kulturo in naravo.”

Upokojenci žal ostajajo na istem, kot so bili. Glede 8,2-odstotne uskladitve je Rupar dejal, da je to pokvarjena finta, da je to zato, ker jim bodo istočasno vzeli 35 evrov za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. In kar se je zgodilo, je, da so tisti upokojenci, ki imajo do 700 evrov, sedaj dobili nižje pokojnine kljub 8,2-odstotni poravnavi za nazaj. “Tisti, ki imajo višje pokojnine, se jim pozna, tisti, ki imajo manjše, pa so na zgubi. Upokojence so ogoljufali, tudi svoje volivce,” je pojasnil Rupar.

Pri tem je obljubil, da pri njegovi stranki razlik ne bo, “naj bo upokojenec iz leve stranke ali iz desne, mi se borimo za vse”. Pozval je, naj se s tega vidika opustijo ideologije in sovražnost.

V nadaljevanju je vladi očital zapravljanje proračunskega denarja, investicij pa ni nikjer. “Naj se čim prej sesujejo, kot so se sedaj začeli. Za narod je to zelo dobro. Na dolgi rok pa nikakor, saj bodo za popravo teh napak potrebna leta”.

Stavke in protesti po celi Sloveniji
Posamezne skupine – tožilci, šolniki, zdravniki, delavski narod so nezadovoljni zaradi štempljanja, podjetniki, kmetje. Pri tem se Rupar sprašuje, kakšne sindikate imamo, da se skupine držijo posamezno. “Dokler bomo parcialno nastopali – en shod tu, en shod tam, vsak zase, se nam lahko smejijo, ker nas obvladujejo. Tudi prek predsednikov sindikatov.”

Problematika RTV
“Mi nastopamo proti sistemu, ki sedaj vlada na RTV-ju. Ker javna televizija ni javna, ampak je fašistično levičarska. Od tega, kar počnejo z novinarji, do tega, da program ni gledljiv”. Opozoril je na statistiko, da ima RTV najnižjo gledanost v zgodovini, pa jo kljub temu plačujemo vsi. “Želimo si, da je program uravnovešen, a nam vsiljujejo oddaje o spolnosti za otroke,” pravi Rupar in dodaja, da s kakšno pravico jemljejo denar ljudem za nekaj, česar si ne želijo kupiti.

Referendum in kolektivna tožba zoper RTV
V petek 16. februarja 2024, ob 14. uri, bo potekal zbor upokojencev in protestnikov pred RTV-jem na pobudo štajerskih upokojencev. “Zahtevali bomo takojšen odstop vodstva, spremembo programa, pozvali bomo ljudi k dvema akcijama. Prva je razpis referenduma o plačevanju RTV-naročnine. Druga pa je poziv na kolektivno tožbo zoper RTV – upokojenci namreč nimajo nobenega predstavnika v svetu RTV,” pravi Rupar.

Na koncu je predsednik upokojenske stranke citiral Urško Klakočar Zupančič, ki je dejala: “Zakoni, ki so slabi, jih ni treba upoštevati“. “Ne plačujte RTV, pojdite z nami v tožbo in pridružite se referendumu,” je pozval Rupar.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine