5.3 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

(VIDEO) V oddaji Tema dneva direktor UKOM Urbanija o zlonamernem napadu medijev: Direktor Veselinović bil opozorjen, da bo nosil vso odgovornost za finančno stisko STA

V oddaji Tema dneva bi moralo potekati soočenje med direktorjem Urada vlade za komuniciranje (UKOM), Uroša Urbanije, in direktorja slovenske tiskovne agencije ali STA, Bojana Veselinovića, a se je slednji opravičil in je v studio prišel le Uroš Urbanija in povedal svoj del zgodbe.

 

Uroš Urbanija, direktor Urada vlade za komuniciranje, je sameval v studiu oddaje Tema dneva. Direktor STA, Bojan Veselinović, se je za odsotnost opravičil. Urbanija je povedal svojo lat zgodbe in zavrnil vse očitke, ki prihajajo predvsem iz stranke Levica in še enkrat opozoril na lažno novico osrednjih medijev, da je vlada prenehala s financiranjem STA – ja.

Na prvi očitek, ki ga skozi osrednje medije promovira tudi Veselinović, da UKOM ni predstavnik vlade, je Urbanija nemudoma odgovoril, da ima pred seboj pogodbo, ki jo je Veselinović podpisal z Urbanijino predhodnico v UKOM – u, iz katere je jasno razvidno, da je UKOM “predstavnik lastnika”.

 VIDEO: [TEMA DNEVA] 02.12.2020 Nova24TV

Direktor Veselinovič bil opozorjen, da bo nosil vso odgovornost za finančno stisko STA
K temu je dodal, da je Zakon o slovenski tiskovni agenciji jasen. Potrebno je zagotoviti primerno financiranje STA, vsa ta leta pa je to urejal prav UKOM. Problematiziral pa je dikcijo “primernega” financiranja in se spraševal, kako so to ugotavljali v preteklosti. Izpostavil je, da “načeloma lahko primerno financiranje nekega podjetja ugotoviš, da pregledaš poslovno dokumentacijo podjetja za zadnje leto, morda dve, da dobiš občutek, kakšni so dejanski stroški podjetja“. Nič več in nič manj ni tudi UKOM pričakoval od Veselinovića. S tem namenom so že oktobra direktorju Veselinoviću poslali prošnjo, da jim pošlje vso dokumentacijo, da bodo lahko sestavili novo pogodbo za leto 2021. Veselinović tega vse do danes ni storil, vmes je vse prošnje UKOM – a posredoval nadzornemu svetu, ta pa je le sprejel sklep, da naj se za vso dokumentacijo obrnejo na – direktorja Veselinovića.

https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2020/12/urbanija2-

Foto: Nova24TV

UKOM se je še enkrat obrnil na Veselinovića in ker odgovora ni bilo, so ga pričeli opozarjati, da bo kriv finančne stiske podjetja in da bo za to nosil vso objektivno odgovornost. Veselinović se je vmes pričel izgovarjati, da bi mu to morala poslati vlada, na kar se je Urbanija odzval, da “bi doslej vso dokumentacijo še vedno lahko, če ima kakršenkoli zadržek do UKOM – a, poslal vladi”.

Daljši intervjuji za več denarja

Glede očitkov Levice, da so se dopisi z Veselinovićem pričeli že septembra in da je šlo za dobro premišljeno akcijo, katere dokaz je, da naj bi Veselinovića spraševali o vsebini intervjuja z Zlatanom Čordićem – Zlatkom, je Urbanija odvrnil, da ne drži, da so spraševali o vsebini, ampak o dolžini intervjuja. O dolžini pa so spraševali v funkciji ugotavljanja primernega financiranja javne službe, kakršno opravlja STA. Javna služba je sicer definirana že v zakonu, a ohlapno do te mere, da je možno dodajati in si izmišljevati nenehno nove storitve. S poizvedovanjem o dolžini intervjuja so na UKOM – u želeli izvedeti, ali je šlo za del sistema, ali je šlo za opisani poskus “raztegovanja meha”, “črpanja vse več in več sredstev iz državnega proračuna“.

Da niso posegali v vsebino in da niso posegali v avtonomijo STA, je 4. novembra potrdil tudi nadzorni svet STA, zaradi česar je Urbanija še enkrat ponovil, da Veselinović zavaja. V nadaljevanju pa je javnosti razodel pravzaprav neverjetno informacijo. Pod Šarčevo vlado sta Veselinović in UKOM podpisala pogodbo, v kateri je bilo določilo, po katerem je STA UKOM – u dolžan posredovati tudi vsebinsko dokumentacijo o delovanju javne službe. To je Urbanija označil kot nezaslišano po njegovih kriterijih, zanimivo pa je, da zdaj prav Veselinović skuša tega obremeniti UKOM – a pod Urbanijo. Ko se v vsebino sploh niso vtikali.

Zlonameren napad medijev
 
a konec sta se še enkrat dotaknila lažnih novic osrednjih medijev, da je vlada sprejela sklep o prenehanju financiranja STA – ja in očitkov, da je to posledica slabega komuniciranja s strani UKOM – a. Urbanija je odvrnil, da je UKOM le na vlado naslovil informacijo o nezmožnosti financiranja s strani UKOM – a, razlog pa je seveda ta, da niso prejeli potrebne dokumentacije. Vlada se je s to informacijo seznanila, ni a sprejela nobenega sklepa o prenehanju financiranja, kot so lažnivo poročali nekateri osrednji mediji. Ker sklep UKOM – a ni bil napisan “v kitajščini”, kot se je izrazil Urbanija, je takšno tolmačenje težko interpretirati kako drugače kot zlonamerno.

Aleš Ernecl

Zadnje novice

Sorodne vsebine