-2.2 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

(VIDEO) V oddaji Glas ljudstva glede RTVS: “Naročnino bi jim lahko ukinili, naj se zamislijo, niso ravno “pošlihtani”!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

V tokratni oddaji Glas ljudstva je bilo uvodoma govora o tem, da je na obisku v Sloveniji delegacija evropskega parlamenta Libe, ki ocenjuje svobodo medijev pri nas. Novinarko je zanimalo, ali se zdi ljudem prav, da tujci diktirajo, kako bi morali urejati stvari v Sloveniji. 

Mlajši moški je odvrnil: “A niso že zadnjič bili te delegati pri nas? Po mojem to ni njihova stvar. Če smo ena samostojna država bi morali nekako poskrbeti zase in sami urejati zadeve. To je ‘kar nekaj’, da nekdo pride in dirigira tuje zadeve.” Prepričan je še, da je nesmiselno, da se neka tuja politika vmešava v naše domače stvari. Starejši moški pa je dejal, da gre za težko vprašanje, sicer pa meni, da se takšno kontrolo do neke mere lahko izvaja, vendar da ne nadzirajo podrobnosti. Mlajše dekle pa je prepričano, da se imajo vso pravico vmešavati v naše domače zadeve, saj smo del EU, starejša ženska pa je menila, da nimajo kaj početi tukaj, in da je dovolj drugih težav.

Še en starejši gospod pa je prepričan, da ne gre česa preverjati. “Še oni nimajo nobene moči nad to našo vlado. Se pa strinjam s tem, da je prav da pridejo.” Spet nekdo drug pa je izrazil prepričanje, da ne pozna zadev v tolikšni meri, da bi lahko ocenil, ali je zadeva v redu takšna, kot je, je pa bolj prepričan, da je tako prav, in da se je potrebno ravnati tudi po EU. Še ena starejša gospa pa je prepričana, da “ja” in “ne”. Meni, da ima vsaka država svoje zakone. “Prav je, naj se vmešavajo, če vidijo potrebo,” pa je odvrnil nekdo drug. “Ne more biti vsak na svojem, kot on hoče in želi.” Še eno mnenje pa se je glasilo, da je prav tako, saj smo del EU, zlasti zaradi tega, kar se dogaja z STA-jem.

Moški srednjih let pa je odvrnil, da je prav, in da bi se moral premier Janša sestati s skupino evropskih odposlancev. “V principu tujci nimajo tukaj kaj početi. Če pa so prišli, ker so bili povabljeni, so dobrodošli, če pa pridejo tako kot je sedaj to navada pa bi jih bilo najbolje kar odpraviti,” pa je dejal še en starejši gospod. Mladenič pa je na vprašanje odvrnil, da je njegovo mnenje deljeno. Po eni strani misli, da je tako prav, ampak to “kar pa se ob tem gremo pa …” Še ena starejša ženska pa je izrazila prepričanje, da to ni prav, ker da bomo stvari pri nas uredili, brez da tuji ljudje hodili k nam in nas “maltretirali”.

Mlajši moški (foto: Nova24TV)

Naslednje vprašanje za mimoidoče pa se je glasilo: “Menite, da v Sloveniji ni medijske svobode? Verjamete, da vlada ustrahuje medije?” Eden izmed mlajših sogovorcev je ob tem izrazil prepričanje, da je vsak medij “pod neko stranko”. Nekdo drug pa je odvrnil, da se mu ne zdi, da bi bili mediji ustrahovani “saj ste nekako svobodni”. Še eno mnenje pa je bilo, da se mu ne zdi, da bi bilo pri nas tako. Slišati je bilo tudi mnenje “tu nekje, ne bi vedel točno, zdi se mi, da je zadeva nekako na meji”. Mlajša sogovornica pa je odvrnila, da se ji zdi, da “mediji so ustrahovani, zavedati pa se moramo, da mediji niso prosti”. Spet neka druga starejša gospa pa je prepričana, da jih vlada ustrahuje.

Moški poznih srednjih let (foto: Nova24TV)

Nekdo tretji pa je prepričan, da “ni tako”. Slišali smo tudi mnenja, kot so “zadnji čas so kar malo ustrahovani, prej pa mislim, da je bilo kaj bolj svobodno” in “določeni mediji so ustrahovani, tako da se ne more pisati vse, kar novinar hoče.” Spet neka druga ženska pa je izrazila prepričanje, da “niti ne, neka srednja reč, vsak se odloča zase”. Neka druga starejša gospa pa je prepričana, da so mediji svobodni. Tudi nek gospod srednjih let je prepričan, da so mediji svobodni, in dvomi, da bi se dogajalo kakršnokoli ustrahovanje. Nek starejši gospod pa je prav tako prepričan, da so svobodni, svobodo pa si jemljejo sami, da bi bili ustrahovani pa ne verjame. Mlajši moški pa meni, da niso svobodni, in da so ustrahovani, vendar ne le s strani vlade, pač pa tudi prebivalcev samih. Še ena starejša gospa pa je prepričana, da so svobodni.

Dekle (foto: Nova24TV)

Zadnje vprašanje pa se je glasilo: “Javna RTV naj bi bila neodvisna in nepristranska. Ste zato, da se naročnina za RTV ukine?” Mlajši moški je odvrnil, da televizije ravno ne gleda, je pa njegov kolega, ki jo pogosteje spremlja, prepričan, da bi to naročnino lahko ukinili, torej tistih 12 evrov. “Mislim da so malo pristranski, naj se zamislijo. Niso ravno ‘pošlihtani’.” Starejši moški pa je prepričan, da bi bilo to potrebno storiti že zdavnaj. Obenem se mu zdi, da je RTVS občasno pristranska, včasih pa tudi ne, kar je odvisno tudi od trenutnih razmer – ali je v obdobju pred ali po volitvah. Mlajšemu dekletu pa se naročnina zdi v redu, zadnje čase pa na Dnevniku opaža spremembo in čuti vpliv vlade, tudi na RTVS.

Starejši moški. (foto: Nova24TV)

Starejša gospa pa je prav tako prepričana, da je ukinitev naročnine dobra zadeva, saj je previsoka. “Ampak kaj ‘čmo’, tako pač je.” Starejšemu moškemu pa se zdi, da RTVS ni pristranska, vendar je to stvar osebnega mnenja. Poleg tega se mu zdi smešno, da Slovenci plačujemo zgolj RTVS, čeprav ima morda še najslabši program. Še en starejši moški pa je prepričan, da ni “ne takšna, ne takšna, skratka v neki vmesni fazi”. Prav tako se mu ne zdi, da bi bila ravno slovenska, motijo pa ga tudi preveč številčni oglasi. Še ena starejša gospa pa težko verjame, da bi se RTVS naročnino kar ukinilo, saj jo že toliko let plačuje ter da je to že stvar tradicije, ki se bo nadaljevala. Gleda pa vse druge programe, razen RTVS ne.

Starejši gospod (foto: Nova24TV)

Nekemu starejšemu gospodu pa se vse zdi relativno, in da ne ve kaj bi rekel. “Brez odvisnosti ne gre, lahko so objektivni, lahko niso. Vpliva pa vse kar je, oblast ima svoje … RTV naročnina pa boljše da je ni, glede na trenutno stanje.” Spet neka druga starejša gospa pa meni, da je RTVS popolnoma nepristranska, da so zelo objektivni, in da si naročnino zaslužijo, že zato ker ne gre za nek znesek, ki si ga ljudje ne bi mogli privoščiti. Gospodu srednjih let pa se zdi RTVS povsem nepristranska, in da dobro opravlja svoje delo ter da gre za profesionalne novinarje. “In mislim, da mora ostati nepristranska še naprej. Glede naročnine pa: saj gre ja za javno RTVS, vsi jo pač plačujemo.”

Moški (foto: Nova24TV)

Še en starejši gospod pa je prav tako prepričan, da je poročanje RTVS občasno pristransko, dnevna poročila pa so takšna kot je treba, se pa dogajajo “prepihi” z različnih vetrov, naročnina RTVS pa je politično vprašanje. Treba je stvar izpeljati tako, da “ne bo nikogar bolelo”. Bilo pa bi lepo, če je nebi bilo potrebno plačevati. “Pa saj tudi to kar plačujemo, je samo tretjina stroškov, mar ne? Če so dali za nas upokojence zastonj vozovnice, bi bilo to smiselno.” Mlajši fant pa je odvrnil, da RTVS za zdaj še zaupa, in da še ni “tako nepristranska”. Naročnina pa se mu zdi pomembna zadeva, in da je v redu, da “jo imamo, bi pa morda lahko razpravljali o sami ceni.” Še ena starejša gospa pa meni, da je nepristranska, in da naročnina ni previsoka ter da nima nič proti njej.

Zadnje novice

Sorodne vsebine