18.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

(VIDEO) V novi številki Demokracije: Povsem skorumpirane in nesposobne ministrice! Slovence čaka demografska zima, izumiramo! Hamas-aktivizem na RTV, Slovenija pa na Titovi poti neuvrščenosti; Intervjuji: dr. Miha Pogačnik, Ula Ložar in Mladi zdravniki

Piše: G. B.

V novi številki Demokracije pišemo o »glamuroznih damah« Golobove vlade, ki so pokazale strahotno nesposobnost, če že ne celo skorupmiranost in oblastno aroganco – prav te ministrice bodo v končni fazi grobarke sedanje levičarske vlade, ki Slovenijo zunanjepolitično usmerja po Titovi poti neuvrščenosti, kar nas sramoti pred celim svetom. Pišemo o velikih težavah ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadnjem času, o grozeči demografski zimi, ki preti našemu narodu ter o nameri ljubljanske mestne občine, da spravi zasebne vrtce na rob prepada. Pišemo tudi o Hamas-aktivizmu na RTV Slovenija, kjer se očitno ne sramujejo niti tatvin v pisarnah tistih, ki ne sodijo v kategorijo »jebeno več«. Z Demokracijo boste vedeli več!

Imamo tri ministrice zrele za odstop. Imeli smo tudi četrto, ki pa je sama odstopila. Ostale so torej tri, te pa se ministrskih stolčkov oklepajo kot pijanec plota, zavedajoč se, da takšne priložnosti zlepa ne bodo več dobile. No, tudi zdaj je ne bi, če vlade ne bi vodil Sončni kralj, ki se je na to mesto povzpel na podoben način. Prodajali so ga kot »vrhunskega menedžerja« (besede predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič), v letu in pol pa je zavozil, kar se je zavoziti dalo. Dame iz kategorije šest milijonov evrov, kakor jih je v kolumni na svoji spletni strani poimenoval dr. Vinko Gorenak, so tri. Prva je že odstopila. Gre za 46-letno Sanjo Ajanović Hovnik, nekdanjo ministrico za javno upravo, zdaj t. i. poslovnico (prosto po eni od piarkovk Elesa), s skorajda dvojno plačo ministrice. Ni več ministrica, zato o njej pozneje. Druga dama iz omenjene kategorije je 38-letna ministrica za digitalizacijo Emilija Stojmenova Duh, tretja pa 46-letna ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki tednika Demokracija!

V novi številki Demokracije lahko še preberete:

Slovenija znova po Titovi poti neuvrščenih

Izvor sodobne slovenske levice ni v komunističnem odporu proti okupatorju, ampak v ustanovitvi t. i. protiimperialistične fronte, ki je bila izvirno uperjena proti nekdanjim kolonialnim imperijem  – Franciji, Veliki Britaniji in pobeglemu »otroku« angleške krone – ZDA. Rekli so si protiimperialisti, v resnici so bili protikapitalisti. Gibanje neuvrščenih je bilo nadaljevanje te poti. Slovenska zunanja politika pa bi ji sledila še danes. Gibanje neuvrščenih, katerega pomemben član je bila nekdanja SFRJ, je bila skupina novih držav, ki so nastale po obdobju kolonializma. Šlo je predvsem za skupino afriških, južnoameriških in azijskih samodržcev, ki so želeli z nadaljevanjem boja proti »imperijem« upravičiti svojo tiransko oblast. O skupini pove dovolj, če naštejemo nekaj članic: Venezuela, Kuba, Zimbabve, Ruanda, Šrilanka, Severna Koreja … edina preostala evropska članica (po razpadu SFRJ) je Belorusija.  Tito je naivne Američane prepričal, da je benevolentni tiran, ki ni na nikogaršnji strani, kolektivistom v Moskvi pa je vendarle dal vedeti, da njegovo srce ideološko bije zanje, a se mora na Zahodu delati drugačnega, da dobi ameriške dolarje. Da je bilo tako, je bilo jasno iz glasovanj v Združenih narodih, kjer je FLRJ in kasneje SFRJ po koncu zaigranega spora s stalinisti skoraj vedno glasovala v prid Sovjetski zvezi. Videti je, da bi rada šla Slovenija pod Golobovo vlado po isti poti, le da manj subtilno.

Od laganja o plačah do brezobzirne maščevalnosti in Hamas-aktivizma

Ali je sprenevedanje vodstva RTV Slovenija o tem, da se je politika umaknila iz javnega zavoda in da se nikomur ne maščujejo, že doseglo višek? Na to vprašanje je za zdaj nemogoče odgovoriti. Da so sodelavcem nekdanje informativne oddaje Panorama, ki ji niso dali možnosti za razvoj in promocijo, znižali plače, smo bežno omenili že v prejšnji številki Demokracije. Sedaj pa je znanih tudi več podrobnosti, ki smo jih najprej objavili na naši spletni strani. Rdeča nit vsega tega dogajanja pa je, da vodstvo RTV prek svoje službe za odnose z javnostjo očitno bolj sebe kot javnost prepričuje, da se ne maščujejo nikomur. No, v prvem naletu so se celo debelo zlagali, da niso nikomur znižali plače, sedaj pa so že priznali, da zaradi spremenjenih finančnih in programskih razmer spreminjajo pogodbe nekaterim sodelavcem v njihovo škodo, medtem ko so – očitno na željo premierja Roberta Goloba – v najbolj gledane večerne termine vrnili Marcela Štefančiča, ki ga zlobni jeziki sedaj kličejo »gospod Jebenoveč«.

Intervjuji: dr. Miha Pogačnik, Ula Ložar in Mladi zdravniki

»Dejstvo je, da so Palestinci izvedli teroristično dejanje na območju države Izrael. To, kar se dogaja v Izraelu, je boj izraelskih oblasti proti teroristom, ki so napadli civiliste, jih obglavljali, posiljevali, izvajali grozovitosti in že leta raketirajo civilne cilje. Vse to izvaja nekdo, ki ni zakonita oblast, ampak je gibanje. Tu so Palestinci zapravili priložnost, saj so se začeli obnašati kot teroristi. Moja teza je bila, da bi Palestinci v nekem momentu lahko nastopali kot osvobodilno gibanje. In po mednarodnem pravu ima to določene pravice – lahko se šteje za tako imenovano vojskujočo se stran, če se drži pravil mednarodnega prava,« je v intervjuju za Demokracijo povedal profesor mednarodnega prava dr. Miha Pogačnik. Objavljamo pa tudi intervjuje z Ulo Ložar ter s predstavniki Mladih zdravnikov, ki so odkrito spregovorili o stanju v zdravstvu in tudi o aktualni zdravniški stavki. »Prioriteta vlade naj bi bilo zdravstvo, a je njihova glavna strategija ščuvanje proti zdravnikom,” menita predstavnika omenjene skupine Polona Gams in Luka Puzigaća.

Ljubljanski župan v morda najresnejših težavah doslej

Jankoviću doslej niso prišle do živega hišne preiskave, saj je za njimi vedno stala »njegova« tožilka Blanka Žgajner. V oddaji Planet 18, kjer so ekskluzivno in sistematično razkrivali zgodbo o zastrupljeni pitni vodi in laganju v javnosti, pa so se prejšnji teden spraševali, ali Jankovića lahko odnese ta najnovejša afera. Z dokumentom so dokazali, da je župan lagal, da o onesnaženih vodnih zajetjih nič ne ve. Zaradi tetrakloroetena, ki je lahko rakotvoren, so namreč v Javnem podjetju Voka Snaga zaprli dva vodnjaka v vodarni Hrastje. Najprej sta David Polutnik, direktor javnega podjetja Voka Snaga, in župan Zoran Janković zatrjevala, da ni bilo onesnaženja, nato so v podjetju Voka Snaga onesnaženje potrdili. Voda je zastrupljena, kako je potencialno rakotvorna snov prišla vanjo, pa ne vedo. Vodnjaka so zaprli. Po ljubljanskih vodovodnih ceveh naj bi tekla pitna voda, zatrjujejo. Dr. Brigita Jamnik, ki je v Ljubljani odgovorna za pitno vodo, je bila prva, ki je opozorila na to »okoljsko nesrečo za ljudi in okolico«, kot je to poimenovala. Jamnikova je namreč iz svojega službenega elektronskega naslova na več naslovov poslala obvestilo o nenadnem onesnaženju s tetrakloroetenom v vodarni Hrastje. Po dogovoru z direktorjem Polutnikom je obvestilo poslala Agenciji RS za okolje, ministrstvu za okolje in prostor ter ministrstvu za naravne vire in prostor. Navedene je obvestila »o nenadnem pojavu visokih koncentracij tetrakloroetena (PCE) v vodnjakih vodarne Hrastje v Ljubljani«. Tega v zadnjih nekaj letih niso zaznali. Mejna vrednost PCE je 10 ug/L, najvišje koncentracije 4. januarja 2024 pa so bile do 17 ug/L. Jamnikova je zapisala, da je »varnost oskrbe s pitno vodo iz vodarne Hrastje močno zmanjšana«. Vse pristojne je prosila za ukrepanje. Kot rečeno, Zoran Janković je sprva zatrjeval, da on o tem nič ne ve, in če on nič ne ve, potem tega ni.

Slovenija se je znašla pod ledom demografske zime

Slovenija se je znašla v demografski zimi. Po nekaterih podatkih je bila v letu 2003 rodnost najnižja od osamosvojitve. Hkrati se sooča z migracijami, ki jih liberalne oblasti ponujajo kot rešitev. Tujcev je že več kot devet odstotkov. Evropa se danes sooča z demografsko krizo, ki je posledica staranja prebivalstva in prenizke rodnosti ter hkrati množičnega uvažanja migrantov iz Afrike, z Bližnjega vzhoda in iz Azije. S takšno demografsko zimo se sooča tudi Slovenija, kar je razvidno iz statistike o sestavi prebivalstva. Še bolj zaskrbljivo je to, da hoče uradni Bruselj problematiko nizke rodnosti Evropejcev reševati s pritokom tuje delovne sile in sprejemanjem migrantov, odmeve takšnih prepričanj pa je slišati tudi v slovenskem parlamentu. Ker se tisti, ki odločajo o naši prihodnosti, ne ozirajo na ohranjanje etnokulturnih značilnosti in na preživetje evropskih narodov, temveč slednje nalašč spodkopavajo in jih skrbijo le gospodarska vprašanja, zadosten pritok tuje delovne sile torej in novih potrošnikov, nam grozi počasno izumrtje in odhod z odra zgodovine. V sodobnih liberalnih demokracijah so oblastem in korporacijam, ki imajo velik vpliv na politiko, pač potrebni delavci in potrošniki ter prebivalstvo, ki bo zagotavljalo, da služabniki globalizma ostanejo na oblasti. Etnična sestava ni pomembna. V Sloveniji je to razvidno tudi iz poteze vlade, ki je kmalu po prevzemu oblasti ukinila urad vlade za demografijo.

Bi rada MOL dosegla ukinitev financiranja zasebnih vrtcev?

Poslanska skupina SDS je prejšnji teden zahtevala sklic nujne seje Odbora DZ za izobraževanje z obravnavo točke Zakaj zasebni vrtci motijo vlado? in vlado pozvala, naj neha z namero po ukinitvi zasebnih vrtcev in naj spoštuje koalicijske zaveze o spodbujanju vključevanja otrok v predšolsko vzgojo. Poslanska skupina SDS je opozorila, da namerava vlada ukiniti zasebne vrtce, saj bi spremembe financiranja, ki naj bi jih pripravljalo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, pomenile zaprtje zasebnih vrtcev, na enako dejstvo pa je opozoril tudi klub županj in županov SDS. Toda člani Odbora DZ za izobraževanje, znanost in mladino so zavrnili predlog SDS na nujni seji, naj ne ukinjajo financiranja zasebnih vrtcev, ministrstvo za vzgojo in izobraževanje pa trdi, da gre za razpravo delovne skupine in predloga za ukinitev zasebnih vrtcev sploh ni, ter dodaja, da je bil pregled zakona o vrtcih ena od stavkovnih zahtev Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), zato je bila  na ministrstvu ustanovljena delovna skupina, ki se ukvarja s spremembami zakona. Skupina bi oblikovala stališča, šele nato bi se ministrstvo odločilo, ali bi šli v spremembe zakona ali ne, je na nujni seji Odbora DZ za izobraževanje dejal minister Darjo Felda in se izognil razpravi z besedami, da v »rokah nima nič«.

V novi Demokraciji lahko preberete številne analitične kolumne naših novinarjev in zunanjih sodelavcev. Tokrat so jih pripravili: Metod Berlec, Petra Janša, Lucija Kavčič, Mitja Iršič, Gašper Blažič, Franci Kindlhofer, Janez Remškar in Matevž Tomšič.

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine