15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

(VIDEO) V napadu na Odeso mrtvi in ranjeni; na plaže mesta pa prinaša hiše in druge naplavine iz Hersonske regije

Piše: C. R., STA, UNIAN

V ukrajinskem pristaniškem mestu Odesa so bili ponoči v ruskem napadu z brezpilotnimi letalniki ubiti trije ljudje, 26 je ranjenih, saj so ostanki enega od sestreljenih brezpilotnih letalnikov so padli na večnadstropno stanovanjsko zgradbo in zanetili požar, v napadu pa sta bili poškodovani tudi dve šoli in trije vrtci, je sporočila ukrajinska vojska. Video na koncu članka.

Rusija je ponoči na cilje v Ukrajini usmerila 35 brezpilotnih letal in osem raket, ukrajinska vojska pa je sestrelila dvajset dronov iranske izdelave in prestregla dve balistični  raketi. Ruski napadi so bili usmerjeni tudi na cilje v regiji Poltava in v Harkov, poroča dpa.

Morska obala v Odesi pa se spreminja v smetišče in pokopališče živali zaradi naplavin, ki jih zaradi razstreljenega jeza HE Kahovka prinaša poplavni narasli Dnipro. V morju plavajo hiše, pohištvo, gospodinjski aparati in avtomobili. Voda prinaša trupla živali, včasih pa tudi kakšno še živo: psa, mladiča vodne ptice, srno … Najhuje je, da se začenja se pomor rib, poroča UNIAN.

V regiji Herson je trenutno poplavljenih 47 naselij, od tega 33 na ozemlju pod ukrajinskim nadzorom in 14 na začasno okupiranem ozemlju.

“Evakuiranih je bilo 2620 ljudi, od tega 160 otrok. Štiri osebe so bile ubite. Zaradi obstreljevanja med evakuacijo je bilo ranjenih 11 ljudi. V regiji Nikolajev je bilo poplavljenih 31 naselij. Evakuiranih je bilo 936 ljudi, od tega 167 otrok. Ena oseba je bila ubita,” je v izjavi sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo.

Hkrati je navedeno, da v regiji Dnipropetrovsk več kot 89 tisoč odjemalcev v 26 naseljih nima oskrbe z vodo. Oskrba s pitno in tehnično vodo je bila organizirana na lokalni ravni.

“Poskušamo nadaljevati dejavnosti evakuacije, vendar sovražnik neusmiljeno obstreljuje. Prizadevamo si za življenja in varnost ljudi. Danes ob 12.55 je bilo pogrešanih 27 ljudi,” je sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo. Število izginulih brez sledu v poplavi bo verjetno še naraslo.

Glejte 3xvideo (vir: Telegram Odessa) spodaj:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine