18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

(VIDEO) Urška Bačovnik Janša na mednarodni konferenci nagovorila pogumne Iranke, ki so podvržene “za 21. stoletje nepredstavljivo diskriminatornim zakonom”

Piše: Peter Truden (Nova24tv)

5. marca 2022 je v organizaciji Nacionalnega sveta za odpor v Iranu (NCRI) v Berlinu potekala mednarodna konferenca z naslovom “Moč žensk za spremembe v Iranu, globalni mir in stabilnost”. Novoizvoljena predsednica NCRI Maryam Rajavi je v svojem govoru pozdravila Ukrajinke in predlagala, da bi letos mednarodni dan žena preimenovali v Dan odpora žensk v Ukrajini. Na konferenci je spregovorila tudi žena slovenskega premierja Urška Bačovnik Janša, ki so jo pri NCRI označili za “aktivistko med drugim polletjem 2021 slovenskega predsedovanja Svetu EU”.

Žena slovenskega premierja Urška Bačovnik Janša je na konferenci preko video povezave poudarila izjemne politične, družbene, kulturne in ideološke izzive, s katerimi se srečujejo iranske ženske, med njimi tudi nova predsednica NCRI Maryam Rajavi. Slovenska prva dama je zato izpostavila pogum Rajavijeve in njeno predanost opolnomočenju Irank.

Poleg Urške Bačovnik Janša so na mednarodni konferenci spregovorile še številne druge vplivne ženske, ki so želele obeležiti mednarodni dan žena ter pozivale k solidarnosti. Več kot 50 odstotkov članov NCRI naj bi predstavljale ženske, zato so na globalni konferenci v Berlinu želeli jasno sporočiti, da so spremembe “nujne, neizogibne in že dolgo zamujajo.”

Izjemen pogum iranskih žensk
“Iranske ženske so bile v prvih vrstah na protestih proti iranskemu islamskemu režimu. Pokazale so izjemen pogum, inteligenco in moč,” je v svojem nagovoru izpostavila Bačovnik Janševa. “Me, ženske po svetu, smo lahko ponosne nanje. A navkljub vsem junaškim naporom Islamska republika Iran nadaljuje z omejevanjem pravic iranskih žensk in njihovim brisanjem iz vseh slojev družbe.”

Žena slovenskega premierja je izpostavila, da so Iranke še naprej podvržene “za 21. stoletje nepredstavljivo diskriminatornim zakonom”. Brez pisnega dovoljenja svojih moških varuhov ne morejo potovati v tujino ali pridobiti potnega lista. Prepovedano je petje in ples, medtem ko ženskam, ki slabo nosijo hidžab, grozi bičanje in do 15 let zaporne kazni. “Še naprej sem globoko prizadeta zaradi številnih poročil o spolnih zlorabah, ki so jim Iranke bile priča v zaporih,” je priznala Bačovnik Janševa in izpostavila, da so bile številne ženske usmrčene, iranski pravosodni sistem pa je označila za “rigiden”. Po njenem mnenju so ženske, ki so bile usmrčene zaradi zagrešenega umora, v resnici žrtve grozovitega družinskega nasilja. “Ubijajo, da bi zaščitile sebe in svoje otroke, saj nimajo drugih pravnih sredstev, da bi naredile konec nesrečnemu zakonu.”

Na koncu je Urška Bačovnik Janša vse ženske in vlade na Zahodu pozvala, da se uprejo politiki iranskega režima, ki duši svobodo žensk. “Besede zahodnih ženskih organizacij in vlad morajo preiti v dejanja.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine