19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

(VIDEO) Uroš Urbanija kritičen do prispevkov RTV Slovenija: Obstajati mora ločnica med profesionalnim novinarstvom in aktivizmom

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

“Problem novinarstva je pomanjkanje samorefleksije, ko pa gre za aktivizem, mora obstajati ločnica med osebnim političnim prepričanjem in iskanjem resnice,” je v tokratni oddaji Tema dneva direktor Urada Vlade Republike Slovenije Uroš Urbanija komentiral problematiko enostranskega poročanja nekaterih novinarjev na RTV Slovenija.

Vsak teden UKOM objavi analize poročanja nacionalne RTV hiše, in sicer tistih prispevkov, “ki odstopajo od ali ki ne upoštevajo novinarskega kodeksa, ki bi moral biti neke vrste biblija vsakemu novinarju, žal pa se prepogosto dogaja, da se tega kodeksa ne upošteva. Žalostno je, da niti znotraj ceha ne pride do razprave o prispevkih ali delovanju celega novinarskega ceha, ki tega novinarskega ceha preprosto ne upošteva,” je pojasnil uvodoma Uroš Urbanija.

Urad vlade za komuniciranje (UKOM) pod vodstvom Urbanije tedensko objavlja medijske analize, s katerimi opozarja in izpostavlja vidno enostranskost poročanja RTV Slovenija. RTV mu očita, da gre za nedopusten pritisk na avtonomijo in neodvisnost javnega medija ter da bi Ukom ob morebitnih napakah ali neprofesionalnem poročanju lahko uporabil druge, temu namenjene mehanizme – a tega ne stori. Društvo novinarjev Slovenije pa ob tem izrazi skrb, politiko in vodstvo pa RTV zato pozivajo, naj spoštujejo zakonodajo in notranje akte ter novinarjem omogočijo, da avtonomno in profesionalno opravljajo svoje delo.

Treba je opozoriti na nespoštovanje novinarskega kodeksa

Urbanija je pojasnil, da analize opravljajo skupaj s sodelavci tako kot ostale številne projekte. Ker mu nekateri na RTV očitajo, da gre pri prispevkih za delo brez znanstvene ali strokovne podlage, je Urbanija omenil zapis na Twitterju, ki ga je o RTV Slovenija zapisala Tanja Fajon“Javni servis je vladni servis RTV Slovenija. Sramota. Možina in ekipa, ni opravičila za uredniško politiko, ki ne deluje več v javnem interesu.” in nadaljeval, da gre za primer ocene, žaljenja novinarjem, s katerim se nekdo ne strinja, “tudi jaz se kdaj z novinarji ne strinjam, kar ne pomeni, da novinarje lahko žalimo, zmerjamo, karkoli, tako na pavšal, ker nam ni nekaj všeč. Pomembno je, da vsak novinarski prispevek natančno pogledamo, ali upošteva novinarski kodeks ali ne, v slednjem primeru je potrebno zapisati.” Potem ko se je Tanja Fajon zaradi Utripa z dr. Možino razburila, je Urbanija povedal, da je bila pozvana k obrazložitvi, kaj točno jo je razburilo oziroma kaj naj po njenem mnenju ne bi držalo, z namenom, da se zadeva preveri, vendar od nje niso dobili odgovora, “ker je očitno vse držalo”. Kot primer je Urbanija omenil tudi nedavno situacijo z izkušeno novinarko Rajko Pupovac, ki naj bi zapisala in izjavila, da je bil Robert Golob odstavljen s funkcije, kar seveda ni držalo, “funkcija mu je namreč potekla”, je dejal direktor UKOM, ki je pojasnil, da je njihova naloga opozarjanje na take stvari.

Cilj je transparentno delovanje

“Medijske analize so poslanstvo UKOM-a že 30 let, tako da to ni nič neobičajnega, je pa res, da očitno naše medijske analize postajajo zelo zanimive in ker seveda je tudi želja javnosti po transparentnem delovanju UKOM-a, potem stvari objavljamo,” je pojasnil Urbanija, ki meni, da je prav, da so te analize dostopne tako tistim, ki jim analize pošiljajo, novinarjem in javnosti. Glede na to, da mu RTV očita, da gre za pritisk na avtonomijo, je direktor UKOM najprej poudaril, da gre tudi tukaj za primer, ko nekdo “kar nekaj napiše in ne vemo, ali mu to očita 2500 zaposlenih na RTV ali ena oseba. Če bi v zdravstvu zdravniki tako površno zdravili, se lahko vprašamo, kaj bi bilo z vsemi nami.”

Direktor UKOM Uroš Urbanija (Foto: STA)

“Novinarji bi morali delati natančno strokovno in posledično verodostojno, to gre z roko v roko. Če iščeš potrditev svojih ocen in temu prilagodiš celotni novinarski prispevek, potem prihaja do tovrstnih zdrsov,” je sklenil direktor UKOM.

Še enkrat naj preučijo novinarski kodeks

Prof. dr. Marko Milosavljević, profesor na Fakulteti za družbene vede, omenjene analize označi kot neverodostojne, češ, da kažejo na nepoznavanje standardov profesionalnega novinarstva, medtem ko DNS pravi, da bi lahko uporabili druge temu namenjene mehanizme, če bi želel opozoriti na neprofesionalno poročanje. Ob Milosavljevićevih očitkih se Urbanija sprašuje po njegovih izkušnjah z RTV, na podlagi katerih bi podajal svoje mnenje oziroma oceno, ob tem pa našteje leta in leta svojih izkušenj, “na podlagi katerih lahko oceni, ali so prispevki profesionalni ali ne”, je dejal in dodal, da je “Milosavljević izgubljal svojo kredibilnost v zadnjih dveh letih s svojimi izrazito političnimi nastopi, da ne omenjam, kako je bruseljsko javnost zavajal o dogajanju na RTV, ko se mu je očitalo, da je dobesedno lagal.” Na očitke DNS pa je Urbanija odvrnil, da bi “bil zelo vesel, če mu konkretno povejo, da so se pri določeni analizi prispevka zmotili ali napisali narobe, debata je odprta in v tem primeru bomo tudi popravili. Vendar gre za evidentne stvari, gola dejstva. Bolj kot ne upam, da se ob teh analizah kdo zamisli in preveri svoje spoštovanje do novinarskega kodeksa”. Dejstvo, da UKOM ni zahteval nobenega popravka v prispevkih, ki ga očita Urbaniji Mirko Štular, direktor Radia Slovenija, je Urbanija komentiral tako, da ni težava v zahtevku za popravek,  ampak v tem, da tudi po analizi Štular ni povedal, kaj pa v analizi ne drži, govoril pa je o pavšalnih kritikah UKOM-a, “tudi on bi si moral še enkrat prebrati novinarski kodeks in konkretno povedati, o čem se je UKOM zlagal v analizi.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine