18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

(VIDEO) Urednik Demokracije Biščak za poljsko nacionalno televizijo TVP o Srednji Evropi in Zahodnem Balkanu: Slovenci imamo več skupnih značilnosti s Čehi ali Poljaki, kot pa z narodi na Zahodnem Balkanu

Piše: Janja Strah

»Slovenija je od nekdaj pripadala Srednji Evropi, a je bila v dvajsetem stoletju prisiljena vstopiti v umetni tvorbi. (…) Slovenci imamo več skupnih značilnosti s Čehi ali Poljaki, kot pa z narodi na Zahodnem Balkanu,« je za poljsko nacionalno televizijo TVP dejal urednik Demokracije Jože Biščak.

Poljska nacionalna televizija je konec tedna pripravila oddajo, ki je govorila o neki drugi oziroma drugačni Evropi. Pri tem ne gre za nekdanje socialistične države, ampak za narode, ki jih danes prepoznamo kot srednjeevropske. Oddaja, v kateri so sodelovali literarni zgodovinar Krzysztof Koehler, novinar Goran Andrijanić, publicistka, novinarka in članica programskega sveta poljsko-češkega foruma Petruszka Szustrova, dopisnik TVP iz Litve Ryszard Rotkievicz in urednik Demokracije Jože Biščak, je skušala odgovoriti tudi na vprašanje, kaj so značilnosti Srednje Evrope in ali obstajajo podobnosti z Zahodnim Balkanom.

»Slovenija je od nekdaj pripadala Srednji Evropi, a je bila v dvajsetem stoletju prisiljena vstopiti v umetni tvorbi. Najprej v Kraljevino Jugoslavijo, nato v komunistično Jugoslavijo. Predvsem komunistična Jugoslavija je potvarjala zgodovino in trdila, da so Slovenci del južnih Slovanov. Niso. Slovenci imamo več skupnih značilnosti s Čehi ali Poljaki, kot pa z narodi na Zahodnem Balkanu. Tudi veliki Slovenci so se do konca 19. stoletja šolali ali pa delovali kot učitelji na Dunaju, Pragi in Varšavi. Srednja Evropa je zelo jasno določen geografski prostor, ki je tudi kulturno in duhovno pogojen,« je dejal Biščak.

Biščak je za poljsko nacionalno televizijo poudaril, da je Srednja Evropa tradicionalno katoliška, medtem ko je Zahodni Balkan razdeljen med pravoslavno vero in islamom. Srednja Evropa je vedno imela svojo kulturno in duhovno identiteto, ki so jo totalitarizmi v 20. stoletju želeli izbrisati. Predvsem komunistični režimi so želeli spremeniti identiteto srednjeevropskih narodov in uničiti njihovo kulturno in duhovno tradicijo. In če je to identiteto nekoč napadal sovjetski boljševizem, jo danes napada demokratični zahod, je še povedal urednik revije Demokracija.

Oddajo Druga Evropa si lahko ogledate TUKAJ.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine