8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

(VIDEO) To ni “zdravje za vse”; v stranki SD pod vodstvom Tanje Fajon povsem odkrito uničujejo javno zdravstvo

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Zdravstvo je in bo naša prva prioriteta”, je bilo vnovič mogoče slišati na nedavnem strokovnem posvetu “Zdravje za vse”, ki ga je pred dnevi organizirala stranka SD. Evropski poslanka Tanja Fajon pa je v torkovi oddaji Studio City na RTV Slovenija zatrdila, kako naj bi bila vlada odgovorna, da smo svetovni prvaki po številu okuženih. Odgovorna naj bi bila tudi za nezaupanje, nizko precepljenost in nespoštovanje stroke. Zanimivo pa je, kako se stranki očitno sploh ne zdi problematično, da njeni vidni člani v času, ko je epidemiološka slika resnično slaba, poziva na nezakonit protivladni shod. Je lahko v dani situaciji še kaj hujšega za obremenitev že tako obremenjenega zdravstvenega sistema?

Medtem ko so covidni oddelki prenatrpani, zdravniki in sestre izgorevajo od naporov, ljudje umirajo, vidni člani stranke SD pozivajo na množične proteste. Dr. Brigita Skela Savič je namreč odkrito pozvala ljudi, da naj v petek, 12. novembra, ob 17. uri, pridejo v Ljubljano na protivladni protest. Še posebej žalostno pa je dejstvo, da Skela Savič zastopa sam vrh medicinskih sester v Sloveniji (aktivna je tudi v Mednarodnem združenju medicinskih sester)

Medtem ko v koordinaciji zdravniških organizacij opozarjajo, da je zdravstveni sistem tik pred tem, da pade, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović pa navaja, da ne more izključiti možnosti, da bi morali izbirati, kdo bo potreboval intenzivno pomoč, vidna članica stranke SD poziva na proteste, kjer je velika možnost okužbe. Nič čudnega tako ni, da so se na tako neodgovorno pozivanje oglasili v Strokovnem združenju izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije in zapisali naslednje: “Toliko o ljudeh, ki krojijo usodo medicinskih sester v Sloveniji, predvsem v času, ko so vse naše moči usmerjene k preprečevanju širjenja virusa.”

V SD uničujejo javno zdravstvo
V javnem pismu je omenjeno združenje izpostavilo, da je takšno pozivanje na ulico neumestno. “Posebej, če na tovrstno zborovanje poziva vidna oseba s področja zdravstvene nege v naši državi, oseba, ki je bila celo imenovana, da v Mednarodnem združenju medicinskih sester predstavlja slovenske medicinske sestre”. Poudarili so, da obsojajo njen poziv in se zavzemajo za njen odpoklic. “Ker menimo, da oseba s takšnimi lastnostmi ni primerna za to, da slovenske medicinske sestre zastopa v najvišjem svetovnem strokovnem organu, ker si oseba v tem času s pozivanji k takšnim akcijam morda celo zasluži kazensko ovadbo, zahtevamo, da se resno razmisli o njeni nadaljnji vlogi v Mednarodnem združenju medicinskih sester in se jo od tam zaradi javnega škodljivega delovanja v času največje zdravstvene krize nemudoma odpokliče,” so jasni.

Če bi človek pričakoval, da se bodo na to vsaj v stranki SD in njena predsednica kritično odzvali, se je uštel. To bi namreč pomenilo, da le ne predstavljajo rešitve za reševanje nevzdržnega stanja v zdravstvu, ki že leta in leta ni doživel premikov, ampak del razloga, zakaj je situacija takšna, kot je. Daleč od tega, da Skela Savič predstavlja osamljen primer. Na protestih, ko se je covid ravno tako širil med državljani, je bilo namreč mogoče na protivladnih protestih videti vidne člane stranke (tudi samo predsednico Tanjo Fajon), poslanci pa so se celo norčevali iz nošenja zaščitnih mask. Poslanec Marko Koprivc je namreč učinkovit zaščitni ukrep primerjal z maškarado!? “Ta maškarada, ki se jo gremo v državnem zboru, je naravnost smešna,” je namreč zatrdil.

Glede na to je zdravstvena stroka tista, ki svetuje upoštevanje zaščitnih ukrepov (nošenje zaščitnih mask, držanje primerne distance, higieno rok in kašlja, izogibanje zbiranju, kjer je velika možnost prenosa virusa), je naravnost smešno, da v stranki SD prihaja do izpadov, s katerimi se dvomi v stroko. A to so dejanja v realnosti, besede stranke SD pa so povsem drugačne. Vseskozi namreč ponavljajo, kako naj bi bila vlada RS kriva za slabo epidemiološko sliko, ker se stroke ne posluša. Ko pa vidna članica stranke SD poziva na protest, se jim to očitno zdi sprejemljivo, čeprav stroka temu očitno nasprotuje!? To, da je sredi izredno slabe epidemiološke slike izprijeno pozivati na proteste, je jasno prav vsakomur. Za to razumevanje namreč človek potrebuje zdravo kmečko pamet.

V prihodnjem tednu se pričakujejo razmere, v katerih bodo zdravniki na kritičnih točkah v sistemu hkrati obravnavali dva bolnika, ki bosta pri zdravljenju nujno potrebovala ventilator, pa ne bodo imeli kadra, ki zna takim pacientom pomagati, ali ustrezne postelje, na katero bi takega bolnika dali ležati. Očitno pa se dejanja, ki prispevajo k nevzdržnosti razmer v zdravstvu, stranke SD ne zanimajo, drugače bi se že oglasili in obnašanje, kot si ga je privoščila Skela Savič, obsodili. Kritične razmere, katerih posledica se odraža v smrtnih žrtvah, se tako nadaljujejo, saj tisti, ki pravijo, da so del rešitve, predstavljajo del problema. Ti se zavedajo, da se volitve iz dneva v dan približujejo, zato ne želijo izpustiti prav nobene priložnosti za blatenje vlade. Glede na to, da v stranki SD pravijo, da predstavljajo nov začetek, se človek upravičeno vpraša, ali si res želimo takšen nov začetek, kjer so življenja vredna tako malo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine