-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

(VIDEO) To morate videti, kako so se osmešili na zasliševanju Franca Kanglerja

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler je včeraj pričal pred preiskovalno komisijo, ki preučuje sume političnega vmešavanja v delo policije. Kot poroča STA, je med štiriurnim zaslišanjem zavrnil očitke o vmešavanju v delo policije, kot je še navedel, pa je kadrovske odločitve sprejemal generalni direktor policije. “Karierni sistem v policiji funkcionira,” je zatrdil Kangler. 

Pred preiskovalno komisijo, ki preučuje sume političnega vmešavanja v delo policije, je danes pričal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, Franc Kangler. Namen njegovega zaslišanja pred preiskovalno komisijo je bil ugotoviti morebitno politično odgovornost zaradi suma nedopustnega vmešavanja v delo policije, je uvodoma pojasnil predsednik komisije poslanec LMŠ Rudi Medved.

Kangler je po besedah Medveda namreč v javnosti in tudi v policiji ter notranjem ministrstvu “znan kot glavni kadrovik policije ter ministrstva”. Slednje je Kangler zavrnil z besedami, da je očitno policija tako spolitizirana, da komisija bolje pozna delo policije kot on, ki je v njej zaposlen. Zaposlen je sicer na ministrstvu za notranje zadeve.

Predsednik preiskovalne komisije in poslanec LMŠ Rudi Medved (Foto: zajem zaslona Nova24TV)

Na pametno vprašanje Matjaža Nemca, Kanglerju, če je njegova nečakinja res dobila mesto kriminalistične inšpektorice, se je le-ta začudil in odgovoril, da on nečakinje sploh nima.

Kangler je med drugim zatrdil, da se je v policiji kadrovsko le malo spremenilo: “Če mislite generalnega direktorja policije, potem je to tako, da ga imenuje vlada.” “Karierni sistem v policiji funkcionira,” je zatrdil Kangler. Očitek, da je nekdanjemu generalnemu direktorju policije Antonu Travnerju postavil pogoj, da ob nastopu funkcije zamenja takratnega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča, je Kangler odločno zanikal, saj da je Travner zaposloval na podlagi izkušenj in kariernega sistema.

Razrešeni direktor Nacionalnega preiskovalnega urada – NPU Darko Muženič (Foto: STA)

Glede zaposlitve Petre Grah Lazar na čelu NPU in njenega prijateljevanja z davčnim dolžnikom Rokom Snežičem je Kangler dejal, da Grah Lazarjeva in Snežič nista prijatelja. “Če se dvakrat v življenju srečaš z nekom ali pa če si iz istega kraja, še nisi prijatelj. To je laž, delate ji krivico, širite velike laži o njej,” je dejal Kangler.

Delovna skupina za migracije se je izkazala za učinkovito
Glede ustanovitve posebne delovne skupine, ki se ukvarja z migracijami, za katero se nizajo očitki, da so vanjo umaknili kriminaliste, ki so se dotlej ukvarjali s primeri, ki niso bili po godu aktualni politični oblasti, je Kangler dejal, da je bila za njeno ustanovitev izkazana velika potreba, sploh glede na dogajanje ob južni meji. Kangler je dejal, da se je ustanovitev skupine izkazala kot uspeh, saj da imamo manj nezakonitih prehodov meje. Po besedah Medveda komisija ugotavlja, da skupina ni dobila nobenih zadolžitev.

Sprva je Kangler tudi zatrdil, da sam na kadrovskem področju ni dajal nobenih priporočil, saj da osebno teh ljudi ne pozna. Na čelo te skupine je bil imenovan Vlado Maksimovič, nekdaj zaposlen na PU Maribor, za katerega pa je Kangler danes na komisiji potrdil, da ga je kot vodjo skupine predlagal ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu.

Za delovanje policije na protestih ni bil odgovoren
Na vprašanje poslanke Levice Nataše Sukič, ali so petega oktobra lani na protestih v Ljubljani policisti prekoračili svoja pooblastila in “zaplinili Ljubljano”, je dejal, da za to ni odgovoren ter spomnil, da je takrat potekal vrh EU. “Nekateri so želeli skozi proteste zrušiti to predsedovanje,” je dodal. Pa tudi, da ukrepi zoper protestnike niso bili pretirani, saj da je bilo z granitnimi kockami poškodovanih šest policistov, protestnika pa le dva.

Poslanka Levice Nataša Sukič (Foto: zajem zaslona Nova24TV)

Sukičeva je Kanglerja vprašala tudi o hišni preiskavi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki naj bi bil o njej vnaprej obveščen. Kangler je odgovoril, da lahko po spominu zatrdi, da takratni generalni direktor policije Travner za te hišne preiskave ni vedel dan prej: “Travner je to izvedel zjutraj. Potem morate tistega operativca, ki je za to skrbel, vprašati, zakaj je informacija prišla ven.”

Delo opravlja strokovno in profesionalno
Na Medvedovo vprašanje, ali meni, da lahko funkcijo državnega sekretarja opravlja objektivno in nepristransko, ker po funkciji sodeluje s policijo, kjer so ljudje, ki so ga po službeni dolžnosti preiskovali in ali ima lahko do njih profesionalen odnos, je Kangler zatrdil, da svoje delo opravlja strokovno in profesionalno, prav tako tudi notranji minister Aleš Hojs.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler (Foto: zajem zaslona Nova24TV)

Kangler je večkrat poudaril, da ima z obema policijskima sindikatoma dobre in profesionalne odnose. Glede tvitov ministra Hojsa z žaljivo vsebino o policistih pa je Kangler odgovoril, da policistov taki tviti ne bi smeli prizadeti. “Mene zelo boli, ko tukaj poslanka večkrat izpostavlja, da je imel Hojs sindikaliste za lenuhe in mevže, to ni res, točno se ve, na koga je to letelo,” je dodal Kangler.

V bran državnemu sekretarju je stopil poslanec SDS Dejan Kaloh, ki je ocenil, da je Kangler pojasnil marsikatero dilemo, ter da je deloven, marljiv, prizadeven in strokoven, njegova dejanja pa da so zakonita. Poslanec SD Matjaž Nemec pa je dejal, da je nepredstavljivo, da bi bil Kangler s svojimi ravnanji in obnašanjem zgled policistom.

Medved je po zaslišanju dejal, da je Kangler v štiriurnem zaslišanju s svojimi odgovori potrdil tisto, do česar se je komisija dokopala. “Da gre za izrazito politično vpletanje v delo policije, v kadrovanje, za vmešavanje v predkazenske postopke,” je povedal. Na njegovo izjavo se je takoj odzval tudi sam Kangler, ki je pojasnil, da ni ničesar potrdil. “Spoštovani! Ničesar nisem potrdil, to je laž, vi želite policijo spolitizirati, zato takšni napori!” je bil kritičen do njegove izjave. 

Medved je tudi dejal, da se je Kangler ujel v past, ker ni se spomnil, da je komentiral ovadbo, ki je bila spisana v zadevi  Matej Tonin“Za vsebino te ovadbe je vedel in jo celo lažno prikazoval na Facebooku, čeprav njene vsebine ne bi smel poznati,” je povedal, a kot je razvidno iz posnetka, dokazov o tem Medved ni pokazal in je nadaljeval z zaslišanjem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine