22.3 C
Ljubljana
četrtek, 11 avgusta, 2022

(VIDEO) Stevanovićevi protestniki pred današnjim protestom grozijo z giljotino in padanjem glav

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Prve glave že padajo pri sosedih, tako se bo tudi pri nas začelo, ker se še samo z nohti držijo,” si sporočajo v Telegram skupini Resni.ca in pred protestom objavljajo posnetke giljotine. Nekateri izmed komentatorjev sicer menijo, da se to ne bi dobro končalo, saj bi bili obsojeni poskusa umora, če bi giljotino postavili pred vrata parlamenta. Ja, zgled za protestnike je sedaj Gvatemala, kjer so pred kakšnim letom vdrli v tamkajšnji Kongres in ga tudi zakurili. Lahko kaj podobnega pričakujemo tudi jutri v Ljubljani?

Danes bo ponovno potekal protest pod taktirko Resni.ce – tokrat se bodo celo povezali v svetovno silo, piše na njihovi Facebook strani. Istočasno naj bi se namreč organizirali protesti tudi drugod po svetu, našteli so kar nekaj držav, od Francije, Italije in Nemčije, pa vse do Rusije in Japonske, kar se sicer sliši rahlo nenavadno. Na tem seznamu držav sicer ni Gvatemale, a videti je, da se protestniki zgledujejo ravno po njej. “Gvatemala danes,” v skupini simpatizerji Zorana Stevanovića širijo svojo (ne)resnico, posnetek je namreč nastal že pred enim letom.

Na Telegramu se je v skupini Resni.ca pojavil posnetek, ki prikazuje tamkajšnje protestnike, ki so pred njihov Kongres prinesli giljotino. Giljotina sicer niti ni najhujše, kar je doletelo tamkajšnji Kongres – istega dne je namreč prišlo tudi do precej hudega požara. 22. novembra lani so izbruhnili protivladni protesti, in sicer po odobritvi proračunskega zakona za leto 2021 z velikimi zmanjšanji sredstev za izobraževanje, zdravstvo in boj za človekove pravice. Proračun v višini približno 12,7 milijarde dolarjev, ki ga je odobril kongres, je predvideval zmanjšanje sredstev, namenjenih zdravljenju bolnikov s Covidom. 7 tisoč protestnikov je protestiralo pred parlamentom, na stotine pa jih je tudi vdrlo v Kongres.

“Zakon, ki nosi ime PKP10 je naša smrtna obsodba. Podpisati jo nameravajo krokarji v parlamentu, ki igrajo bogove. Morajo nas videti v ogromnem številu, mora se jim zatresti roka, če bodo to želeli storiti. Pokažimo jim, da je konec!  Ne bomo sami, v soboto 4.12. ob 11.55 se bomo povezali v svetovno silo. V mnogih državah se bodo organizirali protesti: Finska, Velika Britanija, Nizozemska, Španija, Portugalska, ZDA, Kanada, Južna Afrika, Rusija, Nemčija, Francija, Irska, Italija, Mehika, Japonska, Romunija, Avstrija, Avstralija … in Slovenija.  Sodelujemo s temi gibanji, ki nam izražajo polno podporo. Samo združeni lahko vstanemo,” se glasi poziv Resni.ce na jutrišnji protest. Po odzivu na družabnih omrežjih sodeč, je sicer videti, da so Stevanovićevi protestniki nekoliko izgubili prvotno zagretost. Ta je seveda bolj dolgotrajna pri fanatičnih skupinah, kar vidimo pri aktivistih Anice BidarLadislava Trohe in tako naprej. Sredi zime tudi ni več tako zelo privlačno priti do Ljubljane, sploh če na stojnicah ne strežejo kuhanega vina.

Tudi zdrav razum ni več to, kar je bil včasih
Na Facebooku se je oglasil tudi, cepljen z ljubeznijo, Werner Brozović, ki je med drugim zapisal: “Enostavno spadam med 30 odstotkov tistih, ki vidimo resnico…in ne… za to ne rabimo ne vem kakšno pamet ali inteligenco uporabljamo samo zdrav razum in čustveno inteligenco. Ne vem zakaj jo niso tudi nam izklopili in zakaj ta medijska hipnoza ustrahovanja ne deluje na nas…..res se večkrat vprašam zakaj? Bilo bi mi veliko lažje.” Werner se torej počuti kot da je ujetnik svojega zdravega razuma – če bo kdaj pisal svojo biografijo, bi bil vsekakor primeren naslov Trpljenje prebujenega Wernerja. O zdravem razumu pa je spregovoril tudi Marko Potrč v svojem zadnjem posnetku, češ da si tisti, ki jih je zdrav razum zapustil, niti ne zaslužijo svobode. Predlagal je, naj se zagovorniki pač zaprejo v klet in ne pridejo več ven, tiste ki se nočejo cepiti, pa naj pustijo pri miru.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine