3.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 18 oktobra, 2021

(VIDEO) Spominska slovesnost ob Dnevu slovensko – ameriškega prijateljstva in zavezništva, predsednik vlade Janez Janša ob 77. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 položil venec k spominski plošči v spomin osmim članom posadke, ki so ob tem izgubili življenje

Piše: P.T.

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Andražu nad Polzelo udeležil tradicionalne slovesnosti ob Dnevu slovensko – ameriškega prijateljstva in zavezništva. Na tradicionalni slovesnosti v znak slovensko-ameriškega prijateljstva je imel slavnostni nagovor predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, na slovesnosti pa je spregovoril tudi general ameriških letalskih sil Jason E. Bailey, poveljnik 31. lovskega krila v letalski bazi Aviano v Italiji.

Predsednik vlade je ob 77. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 položil venec k spominski plošči v spomin osmim članom posadke, ki so ob tem izgubili življenje. Na slovesnosti pa se je predsednik vlade vpisal tudi v protokolarno knjigo občine Polzela.

Predsednik vlade je ob 77. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 položil venec k spominski plošči v spomin osmim članom posadke, ki so ob tem izgubili življenje. (Foto: gov.si)

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva obeležujemo od leta 2014, ko je bila v Andražu nad Polzelo odkrita spominska plošča v spomin posadki desetih pilotov bombnika B-17, ki je strmoglavil ob vznožju Gore Oljke 19. marca 1944. Osem jih je umrlo in so bili pokopani na pokopališču v Andražu nad Polzelo, dva sta strmoglavljenje preživela ob pomoči prebivalcev Andraža.

Na tradicionalni slovesnosti v znak slovensko-ameriškega prijateljstva je imel slavnostni nagovor predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, na slovesnosti pa je spregovoril tudi general ameriških letalskih sil Jason E. Bailey, poveljnik 31. lovskega krila v letalski bazi Aviano v Italiji.

Oba govornika sta v nagovoru izpostavila trdno in trajno prijateljstvo med Slovenijo in Združenimi državami Amerike, ki se je okrepilo po tem, ko se je Slovenije pridružila Zvezi Nato in Evropski uniji. Kot je poudaril general Bailey Slovenija in ZDA svoje vezi krepita tudi s skupnimi misijami in treningi, prav tako pa se častniki in podčastniki slovenske in ameriške vojske izobražujejo tako v Sloveniji kot v ZDA. “Naše partnerstvo je močno in vsak dan postaja močnejše. Skupaj se lahko zoperstavimo vsakemu izzivu, če ohranimo vero in skupne vrednote,” je dejal general Bailey in izrazil hvaležnost, da se lahko danes spominjamo ljudi, ki so v vojni dali svoje življenje.

(Vir: gov.si)

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine