-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

(VIDEO) Smo tokrat le končno izvedeli, v čem je problem pri odzivanju slovenskih škofov na spolne zlorabe, ki so jih zagrešili duhovniki?

Piše: Blagovest.si

Slovenska javnost je imela v nedeljo zvečer priložnost spremljati zelo zanimiv intervju na nacionalni televiziji. Jože Možina je namreč v goste tokrat povabil Igorja Vovka, prvega moža zavoda Iskreni. Video si lahko ogledate TUKAJ.

Igor Vovk, doma sicer iz Dutovelj na Krasu, je bil že v mladih letih aktiven, med drugim v društvu z imenom, ki se danes zdi nekoliko nenavadno – Mavrični most mladih (kasneje se je preimenovalo). Združevalo je predvsem katoliško mladino s Primorske, kasneje tudi iz drugih delov Slovenije. Nekaj časa je bil tudi predsednik omenjenega društva, ki je bilo znano po številnih projektih, med drugim je bil odmeven tudi »Rola se mi tudi brez alkohola« (središčni dogodek je bil poleti v Biljah na Goriškem). Še v devetdesetih letih se je začel izobraževati na področju interneta in spletnih strani, kmalu po letu 2000 pa je najprej aktivno sodeloval pri vzpostavitvi portala Mladi.net in nato Iskreni.net. Slednji je nato prerasel v zavod, katerega glavna skrb je družina. Med »derivati« zavoda Iskreni pa je tudi medijski projekt Domovina, ki je leta 2013 začel najprej izhajati v tiskani obliki, vendar je nato ostal le kot spletna stran (ureja jo Rok Čakš), sedaj pa znova izhaja tudi v tiskani obliki (ureja jo Tino Mamić), ter civilna pobuda Dovolj.je, ki se bori proti prikrivanju spolnih zlorab v cerkvenih vrstah.

In vendar se premika

Prav ta del pogovora je bil za marsikoga najbolj zanimiv, čeprav Igor Vovk uradno ni več vodja iniciative, vajeti je prepustil Janezu Cerarju. Zakaj? Doslej smo bili namreč s strani iniciative deležni precej ostrih besed na račun škofov in njihovega domnevnega neukrepanja proti storilcem spolnih zlorab, tako da si je lahko celo povprečen slovenski katoličan ustvaril precej črno podobo slovenskega episkopata. Tokrat je bilo drugače. Kot je bilo mogoče razumeti gosta intervjuja, so bili škofje ob soočenju z žrtvami morda pogosto prestrašeni, češ da se je to v preteklosti zgodilo in tega ne morejo preprečiti, ker je škoda že storjena. A glavna težava je, ker se morda ni pravočasno ob odkritju teh dejanj izločilo gnila jabolka in jih ločilo od ostalih. »Vse vzvode imajo, ne da premikajo duhovnike iz župnije na župnijo, ampak da onemogočijo kakršnekoli stike določenim duhovnikom. Če bodo tistih par gnilih jabolk – govorimo o majhnem številu duhovnikov – dali ven iz košare, ne bodo ostali gnili zraven,« je dejal Vovk. No, morda je po dobrih dveh letih obstoja iniciative – po prvem šoku – že prišlo do določenih premikov tudi na področju mentalitete, saj je sedaj jasno, da obstaja močna civilna laiška pobuda tudi znotraj Cerkve. Podpirajo jo tudi mnogi duhovniki, zato je tudi več ukrepanja in manj izmotavanja. Slovenski episkopat pa je dobil dva nova škofa, ki sta razčiščevanju teh problemov zelo naklonjena.

Kaj je pravzaprav – v duhovnem smislu – jedro spolne zlorabe? Ljudje smo na spolnem področju zelo ranljivi. Spolnost je najpogostejša vstopna točka za zlo oz. hudiča (mimogrede, obstoj hudih duhov za katoličana ne bi smel biti problem, saj je ta obstoj izpričan tako v Svetem pismu kot v praksi), sploh je to vidno pri zlorabah. Žrtve spolnih zlorab so največkrat ne samo psihološko, ampak tudi v duhovnem smislu prizadete, duhovno zvezane. Gre torej za hud greh zoper človekovo dostojanstvo. Zanimivo je sicer, da tudi sodobna sekularizirana družba spolne zlorabe zelo obsoja, po drugi strani pa tolerira mnoge grešne spolne prakse, kjer ne prepoznavajo vloge zla in škodljivih posledic (menjava partnerjev, spolno življenje neporočenih, homoseksualni spolni odnosi, itd). Ker pa se spolna zloraba skoraj vedno dogaja na skrivnem, na prikrit način, tudi s pomočjo ustrahovanja in vsiljevanjem molka, lahko govorimo o spolni zlorabi kot dejanju okultizma, kar je greh neposredno proti prvima dvema Božjima zapovedima, saj grešnik s tem na nasilen način uzurpira oblast nad drugim, šibkejšim človekom. Pojem »okultno« namreč pomeni »prikrito« in ne vključuje zgolj »klasičnih« okultnih praks (od spiritizma, magije, črnih maš…), pač pa tudi vsa ostala prikrita grešna dejanja.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine