4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

(VIDEO) SD in njene obljube o 30 dneh do specialista: poglejte, kaj je iz tega nastalo

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Socialni demokrati so stranka obljub. V letih, odkar so del levih koalicij, so nam pred vsakimi volitvami obljubili dostojne plače, pokojnine, dolgotrajno oskrbo, odpravo revščine in zdravstveni sistem, kjer nihče ne bo pozabljen. V lanskem predvolilnem času so še posebej pritegnili pozornost s krilatico “v 30 dneh do specialista” – sicer brez podrobnih načrtov, kako bi se to zgodilo. Namesto tega so ponudili programsko reciklažo preživetih centralno-planskih idej bivšega ministra za zdravje in večnega svetovalca levih vlad Dušana Kebra. Ideje, ki so glavni krivec za stanje v tem trenutku. Dobra pol leta po tem, ko se nam je obljubljalo, da bomo prišli v 30 dneh do specialista, smo doživeli kolaps zdravstva, kakršnemu še nismo bili priča. 

“Zdravje je vse, kar imamo. Zdravje je naša prioriteta. V tem kliničnem centru sem tudi sama preživela del svoje mladosti. Marsikdo med nami preživlja tu številne stiske, dolgo obdobje čakanja in negotovosti s svojci,” je pred volitvami na ploščadi pred UKC Ljubljana dejala predsednica SD Tanja Fajon in napovedala ukrepe za to, da vsem ljudem zagotovijo pregled pri specialistu v največ 30 dneh.

“Zdravje je največ, kar imamo. Zato smo si kot prioriteto postavili 30 dni za dostop do specialista, saj so neskončno dolge čakalne dobe rak rana naše družbe,” je bila pred volitvami jasna Fajonova.

Posrečena krilatica
Krilatica je bila skoraj preveč posrečena, saj so jo ljudje ponotranjili in vzeli zares, zdaj pa so Socialni demokrati zaradi tega tarča zbadljivk, saj smo priča pravcatemu kolapsu zdravstvenega sistema, v Ljubljani pa vidimo prizore ljudi, ki čakajo v vrstah pred zdravstvenim domom – prizori, ki močno spominjajo na tretji svet. Nova vlada ima škarje in platno izvršilne oblasti v rokah že šest mesecev. V tem času je za nedoločen čas zamaknila prenovo dolgotrajne oskrbe, grozila zdravnikom, načrtovala ukinitev centrov hitre pomoči v 28 krajih, zamaknila obnovo UKC in s svojim ‘pišmeuhovskim’ odnosom do pandemije koronavirusa poskrbela, da smo blizu svetovnega rekorda trenutno okuženih.

Od zgodnjega jutra čakali pred zdravstvenim domom, od prihodnjega tedna bodo delali tako - Slovenske novice

Vsakodnevne vrste pred Zdravstvenim domom Bežigrad (Foto: Slovenske novice)

Vrste pred zdravstvenimi domovi so primarno posledica pomanjkanja družinskih zdravnikov, ki vsak dan dosega nove rekorde, medtem ko vlada dela vse, da bi ta najbolj deficitaren kader v državi spodila v tujino. Na drugi strani pa je za izbruh respiratornih bolezni posredno kriv tudi koronavirusna bolezen, saj je znanstveno dokazano, da covid-19 ošibi imunski sistem in ga naredi bolj dovzetnega do drugih oportunističnih respiratornih bolezni. Spomnimo, da je premier želel covid zdraviti z morsko vodo in soncem, minister za zdravje pa je javno rekel, da cepiva ne delujejo.

SD je zdaj v vladi, kje so specialisti?
Hočeš nočeš so socialni demokrati del vlade skupaj z Gibanjem Svoboda, ki je nastalo kot odpor proti koronavirusnim ukrepom – torej gibanjem, ki je najbolj odgovorno, da se pred ambulantami vijejo kolone obupanih bolnih ljudi brez zdravnika. Kaj se je medtem zgodilo z obljubami socialnih demokratov? Bodo tudi danes šli pred UKC in protestirali proti svojim koalicijskim partnerjem ter jih prisilili, da čimprej sklenejo dogovor s Fidesom?

Impotentnost predvolilnih obljub
Najbrž ne. Socialni demokrati so strateško tiho. Tudi v času, ko je 30 dni do specialista postalo, 30 (ali več) dni do družinskega zdravnika. Krilatica je bila v resnici zelo koristna, saj je pokazala, kako impotentne so predvolilne obljube levih strank. Danes se koalicija ukvarja predvsem s tem, kako se otresti različnih samopovzročenih škandalov in kako javni denar najbolj učinkovito razdeliti med svoje civilnodružbene izrastke, kot pa da bi v resnici vladala in skrbela za blaginjo ljudi.

Govor Tanje Fajon pred UKC-jem je bil izvrsten prikaz tega, da so obljube le obljube, ko pa se vlada, pa jo zanima le, kdo bo v nadzorne svetove in uprave državnih podjetij spravil čim več svojega kadra. In prav nič jim ni mar, da je zdravstvo medtem vse bolj podobno še enemu predvolilnem skeču Socialnih demokratov:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine