11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

[Video] Pritiskom na SMC ni videti konca: Tokrat čudaški obisk zamaskirancev, ki jih mediji ne problematizirajo – enako kot viseče lutke, naperjene proti Kanglerju!

Pritiski na stranko SMC se, v značilnem mafijsko – populističnem slogu, nadaljujejo. Značilno je tudi, da osrednji mediji te pritiske predstavljajo kot simpatične, čeprav morda malo čudaške geste. Humanizirajo jih. Branijo jih brez besed, z očitno naklonjenostjo, skriti za držo “mi samo poročamo”. In kaj je simpatičnega na tem, da nekdo, kot poslancu Periču, pride na dom in tam izobesi implicitno grozilno sporočilo? Na tem, da na sedež stranke zakrinkani čudaki, Joker Style, prinesejo velikansko izdajo slovenske ustave, spet z implicitnim grozilnim sporočilom, “ste z nami ali proti nam”? Nič.

Iz kolektivnega spomina je težko izbrisati, kako so leta 2013, v ulično mafijskem slogu, čeprav koordinirano iz udobnih soban, t.i. protestniki ravnali z mariborskimi svetniki. Z mostu so izobesili lutke mariborskih svetnikov in nanje nalepili njihove obraze. Danes smo priča podobnim pritiskom kot takrat na mariborske svetnike, na poslance SMC. Obisk na domu Gregorja Periča, ko ga tam ni bilo, obisk zamaskirancev na centru stranke. Mafiji v ozadju “dogaja na polno”, pri tem pa jim “štango” držijo osrednji mediji.

Takole, povsem neprizadeto, v stilu “mi samo poročamo, bodite veseli, božič je”, je o tem poročal mariborski Večer:

Dvojna merila
Si predstavljate zapise tega in podobnih medijev, če bi nekdo prišel na sedež Levice ali SD-ja? Pisali bi o nezaslišanih pritiskih, v temačnem tonu, češ, to pa več ni šala, kam gre demokracija, fašistične metode in tako naprej.

 (V ŽIVO) Protestniki tokrat pred vrata stranke SMC

A ko gre za desnosredinsko vlado, ki je odvisna od levosredinske stranke, bodo seveda tiho. Poročali bodo, a to je vse, kar bodo počeli. Nobenih mnenjskih kolumn, nobenih zaskrbljenih tonov, nobene temačnosti. Pač, “to se dogaja, folk”. “Mi samo poročamo”. Podobno kot leta 2013 z lutkami in mariborskimi svetniki. Sedaj ni več dvomov, da so mediji pomagali zanetiti takratne proteste, ki so bili seveda naperjeni proti desnosredinskemu Francu Kanglerju in jih prenesti kar na tedanjo Janševo vlado.

Lutke z mariborskega mostu (Foto: Arhiv RTV)

Aleš Ernecl

Zadnje novice

Sorodne vsebine