1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

(VIDEO) Pripravite kokice! Švarc Pipanova vztraja, da ne bo odstopila, čaka nas pravcato mesarsko klanje med Svobodo in SD!

Piše: Gašper Blažič

Potem ko je predsedstvo SD odreklo podporo ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan, se je slednja sestala še s premierjem Robertom Golobom. Očitno pa je, da se dogaja to, kar smo napovedovali: Golob ščiti ministrico, ki se ji je odrekla lastna stranka, Švarc Pipanova pa se z Golobovo podporo oklepa svojega položaja.

Obstaja sicer možnost, da bi se Dominika Švarc Pipan umaknila tik pred razpravo oz. glasovanjem o interpelaciji, kar naj bi se zgodilo verjetno šele čez dober mesec. Toda nekdanja zvezdnica z naslovnice Maga (pod imenom Nika Švarc, s popularnim vzdevkom “Žirafa”), ki je zavrnila rokovanje s predsednikom SDS Janezom Janšo in se objemala z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, zagotovo ni ravno inteligentna oseba, saj bi se sicer že zdavnaj umaknila iz politike.

Trojanski konj v SD in Pandorina skrinjica

Kakorkoli že, premier Robert Golob je očitno potrdil samo to, da je bila Švarc Pipanova dejansko trojanski konj v SD, ki se je vrinila v vlado, kjer so po naših podatkih želeli najprej imeti za ministrico Andrejo Katič. S tem, ko Golob zavrača odločitev SD, da svoje ministrice ne bo podprla, se bo zagotovo s tem odprla Pandorina skrinjica koalicijskih sporov. Z drugimi besedami: čaka nas mesarsko klanje med Svobodo in SD.

Kot poročajo mediji, ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan poudarja, da prevzema objektivno odgovornost za nakup sodne stavbe na Litijski cesti. A če bi odstopila v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in nič se ne bo spremenilo, je opozorila. Zadnjo besedo bo imel predsednik vlade Robert Golob, njegovo odločitev pa bo spoštovala, je napovedala. V zvezi z nakupom sodne stavbe na Litijski cesti so po zamenjavi generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča in ob pregledu vse dostopne dokumentacije na pravosodnem ministrstvu ugotovili, da ni šlo za nikakršno malomarnost, je Švarc Pipan povedala pred sejo vlade. Nasprotno, po njenih besedah vse bolj se kaže, da gre za skrbno načrtovano, protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi. Gre za posamezne uradnike ministrstva, kot tudi člane stranke SD. Celotna dokumentacija je že bila predana organom pregona, danes so tudi preklicali pooblastila vodjem strokovnih služb, ki so sodelovali v spornih postopkih, je poudarila ministrica, ki ima sedaj na piki generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta.

“Predsednica stranke Tanja Fajon je včeraj povedala, da je normalno in očitno celo pričakovano, da se generalni sekretar stranke vmešava v delo ministrstev. In kot sem ugotovila v zadnjih dnevih, je točno to počel tudi v tem primeru. Zgrožena sem nad to izjavo predsednice stranke, saj je takšna praksa nezakonita in nesprejemljiva, odpira vrata sistemski korupciji, proti kateri se je potrebno boriti z vsemi sredstvi,” je opozorila. Kot ministrica prevzema objektivno odgovornost, saj je pogodbo podpisala v dobri veri, da so pristojne službe svoje delo opravile strokovno, zakonito in z dolžno skrbnostjo. “Danes vem, da so mi lagali ter načrtno prikrivali in prirejali podatke. A če odstopim v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in nič se ne bo spremenilo,” je poudarila.

Očitno pa je stvar postala naravnost degutantna, saj se bo Švarc Pipanova očitno “preselila” v Gibanje Svobode, podobno kot Emilija Stojmenova Duh. Kot pravi Bojan Požar, bi Golob in Vesna Vuković Dominiko Švarc Pipan najraje še malo pustila na stolčku ministrice za pravosodje, češ naj čim dlje traja medijska kampanja tako proti SD kot tudi proti opozicijski SDS. Ko bo zgodba dosegla svoj namen, pa jo bodo umaknili. 

Vendar bo to zagotovo trajalo nekaj tednov. Švarc Pipanova je takšne izjave dala tik pred sejo vlade, zato lahko računamo, da bo današnja seja vlade zelo “vroča”, s tem pa se je odprla tudi fronta med Svobodo in že povsem naveličano SD. V tem trenutku namreč samodiskreditirana ministrica za pravosodje ni več del SD, pač pa – njena nasprotnica.

Kar pa je seveda veliko sprenevedanje, saj so med krivci za škandalozen nakup zgradbe na Litijski 51 – pri čemer se je vladi tudi strašno mudilo – tako premier Golob kot ministrica Švarc Pipan, pa tudi minister za finance Klemen Boštjančič. No, nekaj je bilo tudi (namerne?) malomarnosti, če so na vladi res obravnavali pomanjkljiva gradiva, toda naravnost otročje je, da sedaj krivdo za to pripisujejo celo opozicijski SDS, češ da je šlo za “notranjo zaroto”?

Kakorkoli že, čaka nas predstava, kjer bomo lahko ob prigrizovanju kokic čakali, kdaj bodo politična trupla priplavala po reki navzdol.

Švarc Pipanova v napad na Tanjo Fajon. Bo prestopila k Svobodi Roberta Goloba?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine