22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

(VIDEO) Predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec: “Slovenija je sita političnih umorov, tekmujmo s svojimi programi”

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

“Za mano je namreč dvoletno mučno preživljanje časa, številnih silnih obtožb in diskriminacija na račun tega. Ves čas sem trdila, da ne gre za nobeno kaznivo dejanje, prekršek, kvečjemu napako, ki je bila storjena,” je za Novo24TV komentirala predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec in dodala, da novi napadi nanjo v predvolilnem času niso naključje.

Koprski kriminalisti so na Specializirano državno tožilstvo poslali kazensko ovadbo iz afer, v katere je bila v letih 2019 in 2020 vpletena nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Vendar njenega imena v ovadbi ni. Od vseh vpletenih v aferi Izola in Vina Kras je ovaden samo izolski župan Danilo Markočič, in sicer zaradi suma zlorabe položaja, ker je hotelsko nastanitev ministrice in njenih otrok v Hotelu Marina plačal z občinskim denarjem in s tem ministrici omogočil korist. Kriminalisti Policijske postaje Koper so za javnega uslužbenca v konkretni zadevi konec lanskega leta podali kazensko ovadbo. Javni uslužbenec je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, ker je v maju 2019 in juniju 2020 izrabil svoj uradni položaj ter prestopil meje uradnih pravic, so na vprašanja RTV odgovorili na koprski policiji. Kriminalisti niso ugotovili, ali je v zameno za plačani vikend paket občini ministrica obljubila kakršne koli ugodnosti od njene ministrske funkcije ali od vlade na splošno ali da bi bile kakšne ugodnosti že izpeljane.

Olajšanje in hkratno razočaranje
Glede na to, da Pivčeve ni med imeni, ki so kazensko ovadena v tej aferi, to pomeni, da je torej nedolžna. V sinočnji oddaji Tema dneva je Pivčeva povedala, da je prebrala naslov sredi sestankov celodnevnih dogajanj. “Nisem še seznanjena z vsemi dejstvi in kazensko obtožnico. Moram reči, da čutim zadoščenje, olajšanje in izjemno razočaranje. Za mano je namreč dvoletno mučno preživljanje časa, številnih silnih obtožb in diskriminacije na račun tega. Ves čas sem trdila, da ne gre za nobeno kaznivo dejanje, prekršek, kvečjemu napako, ki je bila storjena. Še to je subjektivno, ali sem jo naredila sama ali kdo drug.” Pivčeva pravi, da je vesela, da so pristojni organi prišlo do točke, da vedo, kje se je napaka zgodila.

Ker so kriminalisti ugotovili, da ministrica v zameno za plačani vikend paket ni občini obljubila nobenih ugodnosti, bila pa je obravnavna kot kriminalec, je naneslo vprašanje na to, ali namerava uporabiti vsa pravna sredstva. “Tega, kar sem preživela v teh dveh letih, kar je preživela moja družina in še številni ljudje okrog, ne privoščim nikomur. Ko se zgodi takšen medijski, politični ali kakršen koli linč, je to zelo težko popraviti. Na račun tega sem bila deležna številnih žaljivk, od korupcije do kriminala. Prav gotovo sem danes prijetno šokirana na račun te informacije.” Danes po njenih besedah ni čas o razmišljanju, kakšne nadaljnje poteze bodo potegnili. Pred nami je namreč čas predvolilne kampanje. “Na polno smo fokusirani v to, da jo izvedemo čim bolj optimalno in  da ljudi prepričamo v nekaj pozitivnega. Po volitvah pa bo prav gotovo čas za to, da se posvetimo temu, na kakšen način se lotiti in seveda poskušati oprati ime, in drugič, tudi povedati, zakaj je prišlo do takšnega linča. Kdo je soodgovoren in na kakšen način sodne postopke sprožiti, da se zadevi pride do dna,” je bila jasna.

Insinuirane zgodbe se dogajajo tudi sedaj
Na Pivčevo skušajo lepiti afere. Nazadnje je to poskušal portal Necenzurirano. Izkazalo se je, da s stanovanjem, v katerem živi, ni nič narobe. Na vprašanje, kako gleda na poskus te afere mesec pred volitvami, je odgovorila, da postaja očitno, da je Aleksandra Pivec izjemno moteč element v političnem prostoru. Pravi, da je sicer nehala s temi analizami in iskanjem krivca. “Iskreno povedano sem pričakovala, da se bodo tudi v tej volilni kampanji lansirali različni poskusi, takšnih in drugačnih insinuiranih zgodb. Šokiralo me je, ker je ta zgodba prišla ven ravno na dan našega programskega kongresa. Kongresa, na katerem smo predstavili tudi naše kandidate po posameznih volilnih okrajih, in to nikakor ni naključje.”

Foto: Nova24TV
Iz velike zgodbe, ki bi naj postala spet pomembna afera slovenskega političnega medijskega prostora, se je na koncu izkazalo, da v bistvu ni nič spornega. “To, da so od mene zahtevali, da predočim pogodbe in da povem ime lastnika stanovanja, je v vsakem pravnem pravnem redu jasno, da tega brez dovoljenja lastnika ne smem storiti. Zato sem seveda počakala, da je lastnik privolil v njegovo razkritje, da sem lahko pokazala tudi pogodbo,” je povedala in dodala, da je to tudi takoj storila. “Iz velikega poskusa medijskega umora ni ratalo nič kaj veliko. Razen tega, da sem spet bila deležna umazanega imena in vsaj poskusa tega, da se moje ime poveže z blazno afero.” Pivčeva meni, da je Slovenija sita tega in da si tega ljudje ne želijo več. “Če pa se bojujemo v času volilne kampanje, naj bo ta boj pošten. Tekmujmo s svojimi programi, svojimi pogledi na prihodnost Slovenije. Verjamem, da ljudje od politikov predvsem pričakujejo to, ne pa lansiranje raznih afer. Sploh pa ne na osebnem nivoju, kar se dotakne nas politikov osebno, naših družin. Nenazadnje na koncu dneva smo tudi mi samo ljudje,” je poudarila.

 

Vodstvo RTV se je odločilo, da bo stranka Naša dežela sodelovala na soočenju parlamentarnih strank. Zaupala je, da so nanje naslovili vprašanje, da jih tako obravnavajo. “To smo utemeljili z argumenti, kjer pojasnjujemo nasledstveno vez od DeSUSa. Kot vemo, sem sama odstopila kot predsednica Desusa, ustanovila novo stranko. Takrat je z mano odstopilo in se tudi novi stranki pridružilo kar nekaj vidnih članov.” Okrog vprašanja, kako je mogoče govoriti okrog nasledstva, če DeSUS še obstaja, je odgovorila, da vse to utemeljujejo z nasledstveno vezjo in razdelitvijo strank na dva dela. “Takšni primeri so v Državnem zboru RS. Pridružila sta se nam tudi dva poslanca, kar je skoraj polovica.” Pravi, da je vesela, da so ugodili njihovi argumentaciji.  “Kar se tiče pravne argumentacije, je to stvar, ki jo je odločil RTV.” Ker se Gibanje Svoboda sedaj toži in bojkotira soočenja, je na to Pivčeva pripomnila, da se že sedaj niso želeli soočati in da je očitno to del taktike.  “Če je to protest, sem negativno presenečena.”

Optimistično zre v prihodnost
Pravi, da gre v volilni boj kot optimistka že od samega začetka. “Vseskozi smo prisotni na terenu, tam je mnenje pozitivno. Odlične kandidate imamo, zato ne more izostati uspeh na volitvah,” je prepričana, saj predstavljajo sredinsko stranko z umirjeno vsebinsko politiko. Na vprašanje, kjer se vidi, če bi njena stranka sestavljala vlado, je povedala, da bi želela nadaljevati delo v kmetijstvu, saj gre za panoga, ki je bila predolgo zapostavljena. Želi, da kmetje končno dobijo zaslužen ugled v družbi.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine