6 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

(VIDEO) Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen: EU je za drugo četrtletje omogočila dodatnih 50 milijonov odmerkov cepiva Pfizer, 230 tisoč za Slovenijo!

Piše: Sara Rančigaj

V Evropski uniji je bilo do sedaj cepljenih preko sto milijonov prebivalcev z enim odmerkom, kar je skoraj četrtina prebivalstva. “To je mejnik, na katerega smo lahko ponosni. In tudi pospešujemo dostavo cepiv,” je na tiskovni konferenci pojasnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Pri tem je še izpostavila, da bomo virus lahko uspešno obvladali, ko bo cepljeno približno 70 odstotkov prebivalcev. Poleg tega se EU trudi za pospešitev dobave cepiv, zaradi motenih dobav s strani Astre Zenece in Johnson&Johnson pa so se odločili premakniti dobavo cepiva Pfizer iz tretjega kvartala v drugi kvartal, pri čemer že potekajo nadaljnji dogovori o dobavah za naslednji dve leti.

Cepljenje po Evropi pospešuje, medtem pa smo danes v EU dosegli mejnik sto milijonov cepljenj skupno v vseh državah članicah EU, od tega več kot 27 milijonov z obema odmerkoma. “To je mejnik, na katerega smo lahko ponosni. In tudi pospešujemo dostavo cepiv,” je pojasnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Pojasnila je, da so države EU do včeraj prejele več kot 126 milijonov odmerkov cepiv, medtem pa cepljenje še naprej napreduje po vsej EU. Prizadevajo si, da Evropejcem zagotovijo varna in učinkovita cepiva. “Prej ko bomo dosegli 70-odstotno precepljenost, boljše možnosti bomo imeli pri obvladovanju virusa,” je pojasnila.

Evropska komisija je doslej zagotovila do 2,6 milijarde odmerkov cepiva zoper covid-19, prav tako pa potekajo pogajanja o dodatnih odmerkih. Dobava cepiv v države EU se nenehno povečuje, sorazmerno pa se tudi cepljenje pospešuje. Komisija sodeluje tudi s farmacevtsko industrijo za povečanje proizvodnih zmogljivosti cepiv, ki se je hkrati pričela ukvarjati razvojem cepiv za nove različice virusa. Njihov cilj je hiter razvoj in izdelava učinkovitih cepiv proti tem različicam v velikem obsegu, medtem pa se bo inkubator HERA pomagal odzvati na to grožnjo.

 

Zaradi motenih dobav cepiva AstreZenece in Johnson&Johnson EU krepi dobavo cepiva Pfizer
“Z Biontech-Pfizerjem smo se pravkar dogovorili o pospešitvi dobave cepiva v EU,”  je dejala von der Leynova na tiskovni konferenci. BioNTech-Pfizer bo EU v drugem četrtletju pospešeno zagotovil dodatnih 50 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 iz pošiljk, ki so bile sicer predvidene za zadnje četrtletje tega leta. Skupaj naj bi tako BioNTech in Pfizer v drugem četrtletju EU dostavila 250 milijonov odmerkov cepiv, kar je 25 odstotkov več od predhodno načrtovanega. Teh 50 milijonov odmerkov se bo po njenih besedah med članice razdelilo po načelu pro rata glede na število prebivalcev v posamezni državi EU. Po besedah premierja Janeza Janše to pomeni dodatnih 230 tisoč doz cepiva za Slovenijo do konca junija.

“Poleg tega začenja EU z BioNTechom in Pfizerjem pogajanja o tretji pogodbi o dobavi še 1,8 milijarde odmerkov cepiva med leti 2022 in 2023,” je še dejala. Pri tem je kot ključno izpostavila prizadevanja za okrepitev in podaljšanje imunosti ter prilagajanje cepiv novim različicam novega koronavirusa. EU se prav tako zavzema, da bodo varna cepiva dosegla vse konce sveta. Komisija in države EU so obljubile več kot 2,2 milijarde evrov za globalno pobudo COVAX, katere cilj je zagotoviti pravičen dostop do cepiv proti covid-19 in podporo kampanje cepljenja v partnerskih državah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine