15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

(VIDEO) Predsednica države napovedala popolno podreditev ustavnega sodišča

Piše: Andrej Žitnik (Nova24TV)

“Ta polarizacija znotraj ustavnega sodišča ni prinesla nič dobrega, zato se bom sama maksimalno potrudila, da se z novimi imenovanji in z novimi predlogi, kaj takšnega ne bo več ponovilo,” je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar izjavila ob nedavnih dogajanjih na ustavnem sodišču.

Ob gledanju včerajšnje informativne oddaje na RTV je dobršen del poslušalcev obnemel, ko je predsednica Nataša Pirc Musar izjavila, da bo kar sama naredila konec polarizaciji na ustavnem sodišču. Kot je znano, je pri odločanju o novem zakonu o RTV med sodniki prihajalo do velikih trenj, na koncu pa so vendarle sprejeli, po mnenju mnogih pravnikov sicer sporno odločitev, o prenehanju zadržanja tistega dela zakona, ki je dal prosto pot k imenovanju novega programskega sveta RTV.

Izjava predsednice je šokirala, ker pomeni direktno napoved o imenovanju sodnikov, ki ne bodo povzročali “problemov” oziroma polarizirali. Drugačnost mnenj je po njeno moteča in predstavlja grožnjo. Še posebej so moteči tisti sodniki, ki danes v močno politično nagnjenem ustavnem sodišču branijo demokracijo in pravno državo. Predsednica skladno z našo ustavo namreč imenuje ustavne sodnike, tisti dva ali trije sodniki, ki ne sodijo skladno s pričakovanji vladajoče elite, pa so predstavljeni kot “problem”, ki ga je potrebno rešiti, da se podobni “ekscesi” ne bodo ponavljali. Ob tem je potrebno poudariti, da so ravno tisti dva ali trije tisti, ki branijo našo ustavno demokracijo, da ne postane podobna Rusiji.

Ustavne spremembe ji dajejo še več pooblastil

To pomeni, da eminentnih pravnikov, kot je dvojni doktor pravnih znanosti Klemen Jaklič, iz dveh najbolj uglednih fakultet sveta, ne bo več in je direktna napoved predsednice k ukinitvi ustavne demokracije in pravne države. Gre za škandalozno napoved predsednice države, ki je mimogrede tudi pravnica, da bo od sedaj naprej imenovala le tiste sodnike, ki so končali Bavconovo pravno šolo ali prihajajo iz katere izmed nevladnih organizacij.

Predsednica države je s to izjavo pokazala, da je prava pripadnica Kučanove šole, da ne razume demokracije in vladavine prava ter je simbol in grožnja njenega uničevanja. Predsednica države je napovedala, da si bo v prihodnje prizadevala za sestavo devetih enakomislečih ustavnih sodnikov.

Spomnimo, da so v teku spremembe ustave, ki bodo predsednici države dale še več pooblastil pri imenovanju sodnikov rednih sodišč. Levica si bo tako povsem podredila že tako spolitiziran pravosodni sistem. Ustavne spremembe podpira tudi opozicijska Nova Slovenija.

Video https://twitter.com/i/status/1662748109921812480

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine