24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

(VIDEO) Posnetek pred strmoglavljenjem letala kaže, da je napako naredil pilot

Piše: P. T.

V najhujši letalski nesreči v Nepalu v zadnjih tridesetih letih je umrlo 72 ljudi. Letalo je v nedeljo, 15. januarja, strmoglavilo tik pred pristankom v bližini letališča. Posnetek razkriva, da je napako naredil pilot.

V nedeljo dopoldan je letalo nepalske družbe Yeti Airlines strmoglavilo tik pred pristankom v kraju Pokhara. Na krovu je bilo 68 potnikov in štirje člani posadke, med njimi tudi trije otroci in trije dojenčki. Vsi potniki in člani posadne so umrli.

Preiskovalci so v ponedeljek našli črno skrinjico in snemalnik zvoka v pilotski kabini letala. Toda glavni vzrok nesreče je razkril posnetek potnika. Video prikazuje, da pilot ni dovolj spustila zakrilc, da bi lahko letalo letelo ob spustu počasi, ne da bi letalo izgubilo vzgona.

Iz okna letala je vidno, da ima levo krilo skoraj ravna zakrilca, kar je običajno pri večjih hitrostih, poroča Fria Tider. Ko se to zgodi pri spustu, pride do tako imenovanega »zastoja« in letalo strmoglavi. Pilot je letel na nizki višini z razmeroma nizko hitrostjo, zato se zdaj kot verjetni vzrok nesreče izpostavljajo skoraj ravna zakrilca.

Z navzdol odklonjenimi zakrilci se namreč hkrati poveča vzgon in upor letala. Z njimi lahko letalo pristaja pod večjim kotom in pri manjši hitrosti. Zakrilca zmanjšajo tudi hitrost izgube vzgona.

Videoposnetek naj bi iz notranjosti letala v živo prenašal potnik Sonu Jaiswal, posnetek pa se je začel nekaj trenutkov pred strmoglavljenjem letala. Prikazuje levo krilo lewtala z ravnimi zakrilci, kmalu zatem se letalo nagne ostro na levo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine