14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

(VIDEO) Poslanec SDS Andrej Hoivik postavil Bratuškovo na laž: Kje imate 700–800 milijonov evrov minusa zaradi Janševe dohodninske reforme?!

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Novela zakona o dohodnini je bil eden od ključnih ukrepov Janševe vlade, s katerim je zvišala plače vsem, hkrati pa sledila priporočilom OECD, ki nas je že desetletje svaril, da so slovenske plače preveč obremenjene. Opozicija in sindikati so takrat opozarjali, da bo proračun zaradi novele izgubil 700 do 800 milijonov evrov. Ironično je bilo predvsem, da so proti višjim plačam za delavce protestirali tudi sindikati – v slabo delavcem v prid fiskusa. Narobe svet. Kako pa so se izkazale napovedi o hudih izgubah za proračun?

Poslanec SDS Andrej Hoivik je opozoril na besede Alenke Bratušek, sedanje državne sekretarke in bodoče ministrice, ki je – še v opoziciji – trdila, da je “reforma v proračun skopala 700 do 800 milijonov luknje”. Takrat je celotna opozicija trdila, da bo prav ta primanjkljaj kriv za kolaps javnih financ, zavajali so, da bo s tem konec javnega zdravstva in šolstva.

Kaj pa je resnica? Kot je poudaril Hoivik, ki se sklicuje na uradne vire vlade, so se “prilivi od dohodnine lani zvišali za 4,3 % na nekaj manj kot 1,6 milijarde evrov. Povišanje v primerjavi z letom 2021 je posledica višje stopnje zaposlenosti, napredovanj in dogovora o plačah v javnem sektorju ter rasti plač v zasebnem sektorju. Da rast prihodkov iz tega naslova ni višja, je posledica sprejetja dohodninske reforme, ki je vstopila v veljavo aprila lani.”

Črnoglede napovedi se niso uresničile
To pomeni, da se črnoglede napovedi takratne opozicije, sindikatov in protestnikov na ulicah, da bo proračun utrpel nevzdržni primanjkljaj, niso uresničile – še več, prilivi od dohodnine so se še zvišali! Jasno je, da manjša davčna obremenjenost dela pomeni več zaposlitev in predvsem boljše zaposlitve. Spomnimo, da bi – če bi se Janševa dohodninska reforma obdržala, povprečen Slovenec na leto do 2025 prejel več tisoč evrov letno, ki jih zdaj ne bo. Delodajalci bi bilo bolj naklonjeni zaposlitvi višje izobraženega kadra, saj bi končno postali bolj konkurenčni sosednjim državam. To so takratni opoziciji in današnjim oblastnikom povedali skoraj vsi ekonomisti razen tisti mencigerijanske jugoslovanske šole.

Demagogija, na kateri je jadrala vlada, pa ni bila povezana le s podpihovanjem neosnovanih strahov o 800-milijonski proračunski luknji. To je povprečnemu državljanu povsem nepomembno. Golob je namreč napovedoval znižanje plač že v svoji volilni kampanji – in bil premočno izvoljen. Zakaj? Ker so leve stranke opozarjale na edino stvar, ki je v Sloveniji povsem nedopustna – namreč, da se plača zviša prav vsem – tako najrevnejšim kot tistim, ki ustvarjajo večino blaginje – torej najbogatejšim. Da se višajo tudi visoke plače, je povsem skregano s slovenskim smislim za egalitarnost. Zato so se ljudje raje sprijaznili z nižjimi plačami zase, zato da ne bo več dobil tudi bogat sosed.

Je pa vendarle pomembno, da je poslanec opozoril, da se napovedi o oškodovanju proračuna, ki ga je napovedovala takratna opozicija KUL, niso uresničile. Tako da bodo volivci zdaj jasno doumeli, da so si prostovoljno znižali plače brez posebnega razloga razen zavisti do sposobnejših.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine