13 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

[Video] Politični analitik Čirič v Objektivu: Dejstvo je, da so v času covida Višegrajske države med seboj sodelovale. Te države so si med seboj pomagale, tudi nam so pomagale, mi pa tega nismo izkoristili.”

Po letošnjem Blejskem strateškem forumu, na katerem je bila rekordna udeležba predsednikov vlad, so mnenja deljena. Po eni strani slišimo čestitke naši vladi, po drugi strani pa tudi kritike, češ da se Slovenija odmika od “jedra Evrope unije”, torej od Nemčije in Francije. Oddaja Objektiv je gostila politologa Igorja Lukšiča in političnega analitika Miloša Čiriča, voditeljica Aleksandra Jug pa ju je povprašala, kako onadva gledata na pozicijo Slovenije in drugih držav v EU.

Voditeljica oddaje je vprašala Igorja Lukšiča, kako on gleda na uspeh Foruma in na polemike, ki jih je le-ta odprl. Lukšič je povedal, da se mu zdi vprašanje, ki ga je forum načel veliko vprašanje, saj gre za vprašanje konstituiranja Evropske Unije. Po njegovem mnenju za vzhodni del Evrope in Slovenijo niso bila uresničena pričakovanja, ki so bila vzpostavljena leta 2004 oz. ob vstopanju v EU. Centralni del Evrope toka moči ne spusti iz svojih rok, zato gre tu za načelno vprašanje razmerja moči. Ne le kako se razporeja politična moč, pač pa tudi, kako se razporejajo ekonomska sredstva. Lukšič meni, da so obremenjevanja z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in vprašanja v povezavi z Istanbulskim dogovorom nepotrebni zdrsi in ideološke teme, ki v resnici niso slovenska zgodba. Je pa pravilno, da se načne tema o razmerju moči in da se vanjo vključi tudi intelektualni potencial, ki ga Slovenija ima. “Da se začnemo neodvisno od tega, kdo je zdaj na oblasti in kakšne skrite agende ima, pogovarjati o tem ključnem vprašanju,” je svoje razmišljanje o tem vprašanju zaključil Lukšič.

Miloš Čirič meni, da je dobro, da smo ambiciozni, meni pa, da smo pogosto premalo ambiciozni. Pripomnil je, da imamo prenizke cilje, se pa zdaj kažejo premiki. Treba pa se je zavedati svoje velikosti in tega, da ne moreš vplivati na nič, če si sam. Zato se je treba povezovati, povezujeta se tudi Nemčija in Francija-torej ne samo manjše države.

Ko je v devetdesetih razpadel sistem, je v oddaji pripovedoval Miloš Čirič, smo zelo nekritično sprejemali liberalizem. Predstavljali smo si ga precej po svoje, realnega stanja pa nismo upoštevali. “Realno stanje je bilo pa pri nas tako, da smo imeli ljudi s svojim znanjem, z ideologijo, z načinom delovanja, reakcijami. Se pravi, z reakcijsko kulturo, tako kot je bila, in na to smo mi nalepili neke izkušnje od drugod, ki jih nikjer drugje ni, ki so bile praktično idealne.” To po mnenju Čiriča seveda ne more delovati, zato meni, da je dejstvo, da se mora EU redefinirati in najti nove načine. To se je pokazalo tudi pri migrantski krizi, v kateri je liberalizem še dodatno odpovedal, je še dodal in povedal, da smo v preteklosti enkrat že zamudili priložnost, da bi se pridružili Višegrajski skupini. “Dejstvo je, da so v času covida te države med seboj sodelovale, za razliko od vseh ostalih. Te države so si med seboj pomagale, tudi nam so pomagale, mi pa tega nismo izkoristili.“

Igor Lukšič je nato povedal, da Slovenija sodeluje v več iniciativah, vendar pa je vse te iniciative treba tudi negovati. “Vse to je dobro, v kolikor bo Slovenija investirala v to svojo energijo in tudi sredstva.” Po njegovih besedah je pomembno, da Slovenija pokaže voljo in ambicijo po tem, da nekaj naredi iz te države. Treba je poiskati nek minimalni konsenz, kaj si Slovenija sploh želi, potem pa si še poiskati zaveznike. Lukšič je povedal, da morda res lahko tej celotni pobudi očitamo, da gre za desničarsko, konzervativno skupino. Vendar pa je to, da so izpostavili vprašanje odrinjenosti in marginalizacije tega dela sveta, pravo in bolj pomembno vprašanje.

Trenutno stanje v EU za Slovenijo ni dobro
“Taka Evropska unija kot je zdaj, ni dobra. Sredstva se krepijo v centralnem delu Evrope, mi smo pa čedalje bolj v polkolonialnem položaju /…/ to vprašanje, ki ga je zdaj blejski forum načel, je pravo,”  je v oddaji Objektiv razlagal Igor Lukšič. V sklopu svojega odgovora, je Lukšič povedal tudi to, da Slovenija, ne glede na vlado, ne verjame v svojo lastno diplomacijo in ne verjame v svoje lastne projekte zunanje politike. Svetoval je, da bi zdaj naše diplomate morali opremiti, kar minister Logar zdaj tudi počne, s tem, kaj je naša usmeritev. “Treba je povedati, zakaj smo mi zdaj to sploh zagnali. Razložiti, da nismo tega zagnali, da bi okrepili desno koalicijo, pač pa zato, ker hočemo premike za Slovenijo v EU. Ko se enkrat pove svoje želje, pa je treba poiskati tudi zaveznike. Interese velike sile zmeraj spoštujejo. Samo moraš ga pa izraziti (interes),” je sklenil Lukšič.

V drugem delu oddaje sta gosta komentirala obisk Pomepea, pogovarjali pa so se tudi o tem, ali je sploh realno pričakovati, da so države v EU lahko enakopravne. Celotno oddajo si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=zoaPSUAHXO0&feature=emb_logo

Sara Bertoncelj/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine