14.9 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

(VIDEO) Poglejte to neresnost: Pop TV oživlja burek koalicijo s sadnim jogurtom

Piše: Sara Rančigaj

V tokratni oddaji Kdo vam laže, se voditelj Boris Tomašič dotakne različnih tem, najbolj pa je kritičen do poročanja medijev, ki brez ozira na epidemijo, kritizirajo vsepovprek, kljub temu, da si slednja želi zavarovati življenja državljanov. “Razumem, da si želite iti na pivo s prijateljem in da želite iti na zabavo s prijateljem, ampak s temi enajstimi dnevi zaprtja smo uspeli ustaviti eksponentno rast epidemije,” je pojasnil Tomašič, ki se zaveda, da so že vsi naveličani ukrepov, a so nujni. Po drugi strani pa je kritičen do POP TV, ki je v tem primeru celo problematizirala izjavo poslanke Mojce Škrinjar, ki je dejala, da v času Jugoslavije ni bilo med drugim sadnih jogurtov, s čimer je kljub napaki, želela opozoriti na pomanjkanje, ki smo ga imeli v Jugoslaviji. 

V začetku oddaje voditelj Boris Tomašič izpostavi, da se vsi zavedamo, da imamo dovolj ukrepov in je prepričan, da bi vsaj polovica vprašanih želela, da se vsi ukrepi odpravijo, ne glede na število žrtev. “To prinese eno leto epidemije, eno leto izrednih razmer,” je dejal in še pozval vse, da poskusimo zdržati cepljenje, ki nam bo lahko pomagalo. “Razumem, da si želite iti na pivo s prijateljem in da želite iti na zabavo s prijateljem, ampak s temi enajstimi dnevi zaprtja smo uspeli ustaviti eksponentno rast epidemije,” je pojasnil in dejal, da so po planu cepljenja načrtovana nekatera odprtja, kot denimo gostilne v Posavju.

Po drugi strani pa Tomašič ne razume, da je potrebno iz določene strani vse popljuvati, ozmerjati in dajati v nič. “In v sekciji za gostinstvo in turizem so ogorčeni,” izpostavi eno izmed takšnih trditev. Kot je izpostavil Blaž Cvar iz sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici se jim po več kot leto dni trajajoči agoniji zapiranja, odpiranja, omejevanja, poigravanja z usodo celotne panoge in zaposlenih v tej panogi dovolj. “Solidarnost in potrpljenja prav tako,” je še dejal. Tomašič razume, da si vsak gostinec in podjetnik želi, da ima gostilno odprto, da ljudje lahko pridejo in služijo denar.

Sprašuje pa se, zakaj govori o preigravanju z usodo celotne panoge. “Dajte razumeti, da so posebne razmere,” je pozval gostince in je prepričan, da se vlada ne preigrava z njimi. “Jaz osebno sem prepričan, da bi ta vlada najraje ukinila vse omejitve, a to bi bilo neodgovorno,” je bil jasen in še izrazi prepričanje, da bi šlo v tem primeru lahko v nebo število mrtvih. “Prosim še malo potrpite, odprlo se bo vse, precepljenost bo zadosti velika, spoštujmo ukrepe in bo bolje.” V nadaljevanju je še kritičen, ko so ljudi intervjuvali, kaj smo pridobili z zaprtjem in pojasni, da je zaradi ukrepov rast okužb padla. “Eksponentna rast okužb se je z zaprtjem prenehala.”

Eksponentna rast okužb se je z 11-dnevnim zaprtjem ustavila (Vir: Covid-19 sledilnik)

Še vedno imamo veliko število okuženih in stanje še zdaleč ni idealno, a vseeno gre za pozitivno novico. Zdi se mu, da ljudje mislijo, da jih vlada želi “zajebavati” in si zato izmišljuje ukrepe, a jih želijo le zavarovati. V nadaljevanju se Tomašič še dotakne odločitve ustavnega sodišča v zvezi s prepovedjo odhoda v rdeče države in odločitvijo ustavnega sodišča, da začasno zaustavi izvrševanje omenjenega odloka. Pri tem so bili mediji kritični do premierja Janeza Janše in notranjega ministra Aleša Hojsa, ki sta na Twitterju izrazila prepričanje, da ustavno sodišče ni odločalo v smeri, da bi jih skrbelo za obolele in mrtve zaradi covida-19.

Voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

Sam poudarja, da se mu zdi pravilno, da posamezniki, ki se vrnejo iz rdečih držav gredo v karanteno po vrnitvi v državo, razen če opravijo PCR testiranje. Medtem ko so sami kritični, da vlada zlorablja epidemijo zato, da krši človekove pravice, pa Tomašič poudarja, da bi morali ljudje razmisliti, da pa to mogoče le počne zato, da zaščiti njihovo zdravje.

Predsednik države je predlagal novega ustavnega sodnika
Nekdanji predsednik vlade in človek, ki mu je uspelo v enem mandatu izničiti svojo stranko Miro Cerar, je komentiral predlog predsednika države Boruta Pahorja za ustavnega sodnika izrednega člana SAZU, Janeza Kranjca. “Vi resno sprašujete za mnenje človeka, ki se proglaša za ustavnega pravnika, pa ni ustavni pravnik. Človeka, ki govori o etiki in integriteti pa zaračunava dvojno kilometrino osnovnim šolam /…/ človeka, ki je uspel stranko iz 36-tih mandatov spraviti na devet,” je kritičen in pri tem še poudari Cerarjev ton pri komentiranju o kandidatu za ustavnega sodnika. Cerar meni, da gre sicer za zelo uglednega profesorja in meni, da o njegovih strokovnih kompetencah ni dvoma, glede njegovega svetovnonazorskega prepričanja, pa ni bil slišati prepričljivo. “Jaz iz tega razumem, da ni pravi,” je pojasnil Tomašič.

Tomašič je prepričan, da Miro Cerar vsekakor ni primeren za komentatorja o ustavnem pravu (Foto: Zajetje zaslona PopTV)

Tomašič je podobno kot premier kritičen do dela ustavnega sodišča, saj je le-to zavrglo sodbe brez obrazložitve, kar je ugotovilo v enem primeru tudi Evropsko sodišče za človekove pravice, kjer je bilo tudi ugotovljeno, da je ustavni sodnik Rok Čeferin sodil kar v lastni zadevi. Omenjene očitke pa mediji smatrajo za napad na ustavno sodišče, medtem ko nihče ne obsodi takšnega ravnanja s strani ustavnega sodišča. “Ustavno sodišče ne more reči kar ne, brez obrazložitve, da je bila odločitev sprejeta na podlagi ustave ali zakona,” je še kritičen Tomašič. Na koncu še pove o Cerarju: “Vi ste podpirali neustaven odvzem mandata Janezu Janši in Francu Kanglerju.” Na koncu še poudari, da se ustavni sodnik za svojo napako ni javno opravičil in priznal, da je naredil napako.

Za POP TV je največji problem v državi napačna trditev o obstoju sadnih jogurtov Jugoslaviji
Tomašič ne more verjeti, da medijska hiša, kot največji problem v državi izpostavi trditev poslanke Mojce Škrinjar, ki je dejala, da je med leti 1980 in 1991 navaden državljan težko dobil sadni jogurt v Jugoslaviji. “Mislil sem, da ste resna televizija, ki se ukvarja z resnimi problemi,” je pripomnil in je prepričan, da gre ponovno za iskanje podpore KUL koaliciji. “Burek koalicijo oživljate z jogurtom.” To kar je želela Škrinjarjeva poudariti in kar poudarja tudi Tomašič je to, da je bilo v času Jugoslavije pomanjkanje, ne glede na to, da smo sadne jogurte z aromo imeli.

V Jugoslaviji je cvetel črni trg, med najbolj priljubljenimi artikli so bili kava, cigareti, eksotične pijače, kavbojke, saj jih v Jugoslaviji ni bilo mogoče dobiti (Foto: Zajem zaslona PopTV)

V nadaljevanju pa je poudaril, kako smo se vozili na parne in neparne dneve, uvedeni so bili boni za gorivo, ker je primanjkovalo nafte, marsikatere dobrine pa ni bilo mogoče dobiti, kar je v nadaljevanju prispevka izpostavil tudi POP TV. Črni trg je v tistem času izjemno cvetel, saj v Jugoslaviji ni bilo mogoče dobiti kave, cigaret, eksotičnih pijač, kavbojk, žvečilnih gumijev itn. Kot so pojasnili v oddaji 24ur pa je nekdo za 50 kilogramov kave zamenjal kar avto Golf.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine