18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

(VIDEO) Poglejte, kako je Bešič Loredan prikimaval Černačevim besedam: “Ljudje bodo plačevali več in ne manj”

Piše: Ana Horvat (Nova24TV.si)

“Pod črto – brez ostalih sprememb bodo ljudje plačevali več in ne manj,” je v oddaji 24ur poslanec SDS Zvone Černač povzel bistvo sprememb Golobove vlade, ki je zavajajoče napovedala ukinitev dopolnilnega zavarovanja.

Napoved ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se sliši lepo, vendar je v ozadju nekaj drugega, česar pa Golobova vlada ni povedala. Je pa bistvo teh kvazi sprememb dobro povzel poslanec SDS Zvone Černač v oddaji 24ur. Poleg je sedel tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je na Černačeve trditve le prikimaval.

“Pod črto, ljudje bodo plačevali isto, kot plačujejo danes. Državna blagajna bo po teh vaših prognozah očitno plačevala več, sami ste rekli, do okrog 150 do 200 milijonov evrov letno. Ja, od kje pride ta denar, od davkov ljudi, torej, pod črto, brez ostalih sprememb bodo ljudje plačevali več in ne manj,” je v oddaji 24ur poslanec SDS Zvone Černač povzel bistvo sprememb Golobove vlade.

Že januarja po koalicijskem vrhu je Golob dejal, da so razpravljali o vsem mogočem glede zdravstvene reforme, tudi o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar imajo zapisano v koalicijski pogodbi, vendar so vsi skupaj ugotovili, da to ni največji problem na področju zdravstva v tem trenutku. Ugotovili so, da je bistveno večja težava zdravstvena zavarovalnica. In dva meseca po teh Golobovih besedah smo dobili, kot je dejala poslanka SDS Jelka Godec, “dejanje iz obupa“, ki so ga piarovsko zapakirali v celofan.

Dejstvo pa je, da sprememba izhaja iz dveh zakonskih osnutkov, ki jih je DZ obravnaval leta 2019 in 2020 v času vlade Marjana Šarca, pri čemer je stranka SDS že takrat izrazila nestrinjanje. “Ne ukinjate, ampak preoblikujete to prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje v obvezen pavšal. Mogoče ne bo položnic, ampak se bo kar trgalo od neto plače in ljudje niti ne bodo videli, ampak plačevali pa bodo,” je takrat v predstavitvi stališča poslanske skupine dejala Godčeva.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine